【令你想留喺度嘅唔係城寨,而係城寨入面嘅人】《九龍城寨之圍城》集中討論區

1001 回覆
73 Like 10 Dislike
(劇透)九龍寨城既大量政治隱喻
https://lih.kg/3694222

唔明點解呢個Post一面倒負評
發覺好多人都淨係睇得出畫面意思
理解唔到深層寓意(其實已經畫公仔畫出腸)

個post除左721、鐮刀、皇狗嗰幾個point係過度解讀之外
其實13個point中咗9個 算係啱咗八成
風箏嘅意象、陳洛軍冇身份、漂泊嘅角色、城寨嘅「暫時性」、最後片尾曲《風的形狀》嘅點題

套戲真係講香港人身份、無根性、離散、漂泊、移民潮
香港呢個地方由「借來的時間、借來的地方」變咗屋企,然後再被拆毁
寫香港人「留不低、離不開」嘅掙扎

其實鄭保瑞導演接受訪問都光明正大講佢想帶出嘅呢啲主題
唔明post啲人驚乜鬼 話咩「多得你唔少」
人哋導演都未驚過
好心你地啦,畫蒙羅麗莎洗唔洗畫埋條腸呀,自己理解到咩咪咩囉,大大聲係咪覺得自己好醒得你睇到人地睇唔到
咁唔使討論區、以後唔使有影評啦
自己睇到咩就係咩
討論下都唔得?
咩唔洗討論?大把人討論啦

係無人想討論呢樣姐
咁點解樣樣都想討論 得呢樣唔想討論?
所以我就話你哋睇套戲都喺度自我審查囉
導演接受訪問都光明正大講套戲嘅寓意
都唔知你哋驚乜

https://youtu.be/To9REnDQVic?si=5jYQW3reQxQ7TCLE/&t=28m45s
OK嘅,同話shining講登月一樣,幾好笑
應該話龍捲風個角色好重要
鄭保瑞自己都有講「離不開 留不低」個寓意、風箏飄泊嘅意象
Kubrick有無講佢Shining係講登月?
飯氣2冇張繼聰就大鑊姐
子華其實有冇都影響不大,票房另計
「發覺好多人都淨係睇得出畫面意思
理解唔到深層寓意(其實已經畫公仔畫出腸)」

你都係想人讚你好撚醒姐
得啦,好醒呀你,一定係無人睇得明啦
你唔講我都get唔到添,西飛利
開頭果段都仲覺得幾好睇,後面一條友破壞晒成套戲,個奸角拎槍同咩硬氣功係咪弱智,古天樂同郭富城講到咁撚勁都冇咩絕技,失驚無神個奸角有絕技,仲要咁撚惡,要做黑社會跟大佬走粉?最on9就係條友一開頭要入城寨就講到好驚,原來根本一打4都打佢唔win
唔係話你 係話緊隔籬post某D睇唔明就俾負評嘅人
唔好對號入座
要搵個夠樣賤的人, 演要演得心狠手辣
佢一開始係驚古天樂呀嘛都唔係驚嗰4子
古天樂病住都一掌打飛佢喎
氣硬功包埋副眼鏡
最好出埋電髮嗰個阿嬸
話咗會幫拖就真係會幫拖
不過今次唔係打洛軍 係幫佢手
3個大佬食飯個陣,古已經知道左林係占個仔,所以專登叫班細嘅坐出面
其實陳洛軍佢名都無改過
斷估古天樂唔會連fd個仔個名都唔知掛
可能一早知先係咁叫佢唔好留係到
香港出世有出世紙, 果陣陳占都未死, 斷估以佢地交情唔會無話佢知
龍死果場夠震撼
輸得夠慘, 啲傷夠重口味敢重傷
龍, 信一, 十二少啲傷法, 有實感咁慘
對比之下後面打BOSS已經無得再話傷啲咩, 只可以鎖血贏
古天樂出拳空氣都扭曲埋
其實第一次打飛伍果陣應該要露一露好似有啲受傷咁
等人感覺伍唔係勁到咁
依家感覺佢勁到無一條友可以單拖贏佢咁, 但佢又只係洪金寶條靚, 又因為古天樂唔敢入城寨
如果一早知就唔會叫林峰去食飯
我又覺得王九當初唔敢入城寨
唔係只考慮佢夠唔夠龍捲風同龍嘅手下打
而係背後成個利益同勢力問題
同埋嗰陣大老闆都未出聲要郁龍捲風
大老闆自己都要等到有正苦撐腰
再搵埋狄秋
先名正言順入城寨
龍捲風無病嘅話,應該夠王九抽
龍捲風, 大老闆都夠抽
不過一個重病一個重傷比王九執死雞
睇得出有幾幕,龍捲風打落王九到,王九個表情係病,但其他人打落去佢就傻笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞