【令你想留喺度嘅唔係城寨,而係城寨入面嘅人】《九龍城寨之圍城》集中討論區

1001 回覆
73 Like 10 Dislike
套野埋單係咪要收十億先賺到錢?
我麻麻哋套嘢
有唔少厭女位
女角全部垃圾
出場係負責死同展現柔弱
四個打手我唔使你有兩個女喇
你俾一個打女我我都收貨
即係你唔好同我講話咩女人打得唔合情理
我屌你咩指槍又刀槍不入個個天生神力都唔合情理㗎啦
Fish你連啲咁貶抑女性嘅劇本都接我對你好失望
本身女性已經唔應該參與依啲推崇陽剛嘅電影啦,你不但提議女性同流合污,仲要女性尚武攻擊人,我對你好失望
咁我又唔覺以暴制暴係推崇陽剛喎
正角都係俾反派恰到上心口先反擊
和平時期嘅龍捲風其實都係搞下髮廊小生意
唔係用武力殺人放火
反而我仲覺得佢係貶抑緊toxic masculinity添
反派咁toxic最後都邪不能勝正
正如女人用暴力制服強姦犯
唔通咁係唔符合女權咩
我講嘅套戲有厭女係厭女在唔賦權女性參與制服有毒陽剛
安排啲做雞俾男人恰、做打又打唔過要男人救呢啲鞏固刻板印象嘅角色
唔洗你擔心
想知漫畫係咪都係十幾條友圍毆
定電影誇張左
行撚開啦
女人就躝番去跟燕芬姐整魚蛋啦
套戲嚴格分根本就冇有毒陽剛定普通陽剛,行叢林法則,所謂刻板印象只係故事女角嘅女性困境,你唔只冇視困境,仲要檢討佢表現唔夠陽剛
佢個角色有冇死?
咁我都要acknowledge佢都有男角做廚房
呢度加返性平分
好彩你提一提
師兄撚狗有料
你扮女權撚愈嚟愈假
https://youtu.be/3hUoansBMV4?si=3afQY_Pu7JnXfFBf
唔知前面有冇討論過呢條片
不過條片有講cut咗唔少戲份
仲有講上個post討論得最激烈個問題:到底龍捲風幾時知道陳洛軍係陳占個仔
lokman 做某類角色發揮係唔錯
不過佢唔係由鏡先入行啦
本身都有演出經驗例如狂舞派
都有浸過下既
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20120616/00410_010.html

/「KAI子」這潮語其實一點也不潮,因為早在二十多年前已經是黑社會術語,社團人士用「KAI子」來形容無任何社團背景人士,即可被隨意欺負或落手行騙。近年這黑道術語,輾轉變成潮語,並發生了一點質變,變成今天的「KAI子」:

篇文2012 二十幾年前
即係電影設定嘅80年代尾黑社會已經用緊呢個術語

編劇應該有research過
仲有食神叉燒飯
雙刀火雞
古天樂包租婆
同埋制水

都有幾多位好似向周星馳致敬咁
制水,包租婆哩啲,以前邵氏72家房客已經有
漫畫入面嗰個陳洛軍完全唔同background
王九隻癲喪同烏鴉有少少似
On9
舊時嘅生活係咁樣架喎
比洪金寶斬死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞