【令你想留喺度嘅唔係城寨,而係城寨入面嘅人】《九龍城寨之圍城》集中討論區

1001 回覆
73 Like 10 Dislike
如果多D呢種電影, 肯花多D錢落去做場景+CG畫功度
成套戲會提血好多
林峯真係拍呢部戲令我對佢有唔少改觀
特別係佢同人講, 從來都四海為家.....從來未試過真係有一種家既感覺, 佢好想留低
呢幾句簡單對白講出黎好有感情
黑社會好失禮你呀?
諗起以前有frd同我講mad max fury road好撚垃圾
之後問落先知佢用部爛鬼notebook線上看睇
硬氣功無敵咁,大老闆無受傷都唔夠打啦應該放支槍喺床邊,點硬都硬唔過子彈
韓國幾時有得睇
好多日韓人鐘意呢種港風片
唔夠氣 比人反殺 好正常
套戲有拍佢食好多藥既鏡頭 都算埋左伏線

打耐久仲邊夠後生仔
大老闆應該知佢佢罩門係右眼
用煙頭辣佢

否則王九一早作反啦
秋哥最柒係錯判形勢
佢上哂岸做生意佬都係靠龍捲風係城寨幫佢打生打死
佢仲有得惡係因為有龍捲風振住
點知為左報仇搵大佬闆剝自己排牙
變左冇牙老虎有地契都冇用
老實講,我睇唔明點解隔離post有人會認為TVB套山寨版好睇過電影

尋日我入完去睇戲院,我認為九龍城寨絕對高質過TVB套山寨版,當年我的確認為城寨英雄好睇,但係而家我腦海中只有九龍城寨

先講個景,以前城寨英雄只係搭少少佈景,但係好多人已經覺得好勁,而九龍城寨係有埋建築,嗰個差距已經好大

之後講打鬥,城寨英雄淨係不斷整死唔同角色,又花曼、又龍城虎、又牙佬全家,然後令觀眾覺得感動,反而九龍城寨淨係令龍捲風死已經令人覺得好震撼,而且已經冇再重複呢一啲咁嘅劇情,然後九龍城寨嘅動作真係精彩好多

講感情線,城寨英雄嘅感情線的確精彩,但係九龍城寨完全冇感情線先係嗰個精髓,可以由頭睇到尾都啱feel,最重視反而係人情味兄弟情同道義

其實再認真啲睇,當年TVB嗰套真係好多元素都抄,然後後尾已經爛爛地,唯一特色就係製造懸念明令大家唔知邊個係幕後Boss,而九龍城寨係真係冇冷場,有啲野唔使刻意作修飾

唔係話要刻意吹奏,因為我相信入得嚟嘅都睇咗,呢套電影係堅正,近年真係好少呢類好作品,而家個腦仲係呢啲劇情

同埋真係忍唔住成日強調劉俊謙真係好型作為一個男人都覺
Tvb版啲景好流
事實證明當年啲人未見過大蛇屙尿以前好多人都追,仲讚佢好認真製作背景,結果我睇完尋日嗰個景屌你TVB已經唔止輸幾皮

TVB嗰個景頂多只係舊香港求其一兩條街,完全冇秉承污糟同大樓密集嘅特色,淨係睇到陳洛軍同信一打嗰一場已經屌打TVB當年搭嘅所有景
個景成本差咁遠都拎黎比.... tvb果套除左D感情線之外, 個故事都唔差
個成本預算爭幾遠啊....
邊有得咁樣比
TVB一來都唔夠地方搭個全景
流水作業咁一路拍一路搭一路換景
搭得靚d複雜d換個景都搞成日
一陣搭唔返十足十連唔到戲仲柒
所以根本係唔同級數
賣去日本應該唔差 日本仔都鐘意九龍城寨
Tiger真男人
放低自己陳年恩怨
俾條靚堅持救仇人個仔
一隻眼姐
頭馬俾王九班人打跛左仲大件事啦
好睇
一見到林峰同古仔對戲就變左尋泰記
我覺得佢戲份少但都幾搶戲
項少龍幫秦始皇剃鬚, 仲要保住朕條命以死送佢出"宮"
四仔應該會畀日本仔當變態假面,又睇AV又笠頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞