【令你想留喺度嘅唔係城寨,而係城寨入面嘅人】《九龍城寨之圍城》集中討論區

1001 回覆
73 Like 10 Dislike
但都有一個犯駁位,龍捲風話晒都叫九龍城寨話事人(分唔清佢係唔係黑社會?),但手下會唔會小左啲?大老闆同王九殺入城寨,一嚟就掃晒場,龍捲風主場都好似唔夠人多人咁
投資者

後製都有
無睇原著
電影係之後收到線報先全世界知
上面巴打講殺手唔想人知自己個仔個名都好合理
你當咁啱有線人果個時候check到佢個名
之後任開佢名追殺令咁就都係合理嘅
幾kawaii
有冇人覺得王德斌個look似怒加
滅門大開
王九無啦啦講咩 條友都KAI 哩下好撚出戲
八十年代講咩KAI
其實套戲係好睇 但未到神作
打鬥方面 真係無一段係覺得精彩到要拍手掌
我覺得唯一缺點就係呢樣

不過呢套野值得入戲院支持
你其實係咪無睇片頭同片尾credit?
租約根本無撚用
後面只係龍捲風死左, 就霸住唔走
四大業主直接打到20蚊一尺, 根本無影響力
但又因為狄秋呢個藉口走入去挑龍捲風機
其實有啲矛盾
除非你話狄秋同左佢地講龍捲風廢左, 或者狄秋勢力好勁, 唔係既話一開頭唔敢入都唔應該因為狄秋俾就即刻衝入去
漫畫故事好唔同
基本上我覺得電影個故事好過漫畫好多
漫畫陳洛軍本身就係黑社會跟開大老闆, 然後因為啲好on9既野反左面入城寨, 由頭到尾都係一路打打打, 都係港漫龍虎門咁上下果味港漫
後面人物都已經唔關城寨事, 澳門果啲, 變左只係黑幫江湖仇殺
都認同
但有幾下好深刻,中段3個打王九嗰度 同埋 臨尾大戰,王九用腳夾住林峰一野轉咗上佢條頸

呢兩幕拍得好好
都好過小說
btw 大老闆同王九吹雞入城寨果度真係好似 斧頭幫入功夫個鎮咁
係咁有人話龍捲風成個人吹起好假
乜唔記得潘惠林颱風直播moonwalk咩
等睇信一外傳
原來刪咗講陳洛軍身世既兩場戲。

https://www.youtube.com/watch?v=3hUoansBMV4
任腎齋打嘅功夫係咪詠春
原來係咁
似洪拳喎好剛陽
其實本身套片就係現代武俠
都唔知講合唔合理嚟做咩
唔通Wanted粒子彈識氹氹轉又係真咩
大陸咁快1.25億票房

個勢由上星期慢慢少 反向變今星期仲多左人睇
5億sorry 1.25億係今個星期
即係龍捲風喺飯局前畀正苦官員松枝通知
啱啱知道咗陳洛軍嘅身世
但可能無諗到狄秋咁快知?
先叫埋陳洛軍去飯局?
不過可能有啲片段都唔止拍一個version
或者有啲拍完諗諗吓都係唔要
又可能未必接得返最終出街嘅version嘅
所以未必
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞