【令你想留喺度嘅唔係城寨,而係城寨入面嘅人】《九龍城寨之圍城》集中討論區

1001 回覆
73 Like 10 Dislike
但之後既野已經唔關九龍城寨事拆鳩左

如果佢繼續想圍住九龍城寨同武打黎拍

前傳的確會多d野講
漫畫唔係有續集㗎咩?跟漫畫拍唔得?
成套戲最失敗地方係出槍明白個時槍無管制得咁嚴,真係有可能攞住2枝AK 掃,跟住出佐槍又主角威能避開曬子彈

不過,瑕不掩瑜
信一跳過窗口去第棟樓真係好型
活用左城寨地型
如果多啲活用主場優勢去偷襲對面會正好多
古喺飯局前一幕幫林剃鬚,

林當時侷促不安,被古要求躺喺上海剪髮椅時,林躺下又馬上彈起身,被古再次要求躺下。而剃完嗰下鏡頭係郭富城嘅樣嚟,代表古都覺得林嘅神貌似郭。

配合酒樓另一幕,古遙憶年青時搵郭做白老鼠練習剃鬚,郭亦係一躺下就因為不安而即彈起身。

可以見到古已經對林嘅身世有懷疑,而且古一早知道林嘅姓氏同殺手占係一樣。只不過佢覺得冇咁橋嘅。

但點解佢仲要帶林去食飯,係因為古都唔確認林嘅身份 但真相大白之後,先有後來兩幕喺到講:「整撚定」/「整定」
以下嘅嘢我突然諗到,9up嘅啫
唔止王九攞ak49
佢有兩個手下都揸手槍
當時講緊簽訂中英聯合聲明都1984年啦
嗰陣嘅香港都現代化咗
黑社會都係,揸槍都正常
只係城寨入面三不管發展得慢啲
入面仲係拳腳功夫、揸刀搵食
咁王九搶城寨返嚟都係想收正苦賠償
城寨都就嚟無喇
而王九呢個入侵者嚟到
以前嘅嘢都會更加快咁無咗
就算最後用功夫消滅咗王九
但隨住城寨點樣都要拆
以前嘅嘢要消失都係無可避免
屌,我做咩打咗做ak49
on9
同埋龍捲風就算未認得出洛軍係占個仔
都好早叫佢抖夠就好走
唔好留喺度
係連假身份證都唔想幫佢整
即係叫佢唔好留喺香港
王九唔知點解比我個感覺好似真島吾朗
無好過有 而家劇情都夠緊湊
關於呢一點,就係龍捲風呢個角色嘅令人敬佩之處。雖然佢係九龍城寨嘅大佬,佢對於打人殺人呢啲嘢司空見慣,但係佢唔會逼一個唔想捲入黑社會、一心只係為咗攞身份證換取新生、而一個咁有原則、咁勤力、又有實力嘅後生仔。
好憎d婆媽感情線
發展Bromance好過啦
真島係癲得黎有雷個隻
續集過澳門
睇完 好好睇
無睇小說/漫畫,但結局都講咗寨會拆,龍捲風又死埋,感覺上小左好多有趣劇情,再講落去一定變咗為作而作
續集唔好睇的

澳門街雷公子
龍城幫權鬥
十二少被追殺
唔會的 因為就留咗續集條線

用AV個引子,佢個仇人好撚疊馬,講四子同佢仇人個內容係絕對夠撐90分鐘
續集無古生等於飯氣2無子華啦
咁下集變賭城風雲
都唔係嘅冇子華完全係一pat屎,但係呢套4條仔算build up得幾好
林峯真係執到搵佢做主角.

佢做呢個角色好唔夾.
無滄桑感.
四子鎖血仲勁過氣硬功
盂蘭場打氣又係落刀冇血

龍捲風死之前都好好睇
一死咗成套戲一下子變晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞