【令你想留喺度嘅唔係城寨,而係城寨入面嘅人】《九龍城寨之圍城》集中討論區

1001 回覆
73 Like 10 Dislike
廢老仲唔識電話較靜音,響咗好多次
如果政府立法戲院響手機要罰打靶,香港老人問題會半年內解決
城寨咁用心拍難度又高,值得高收過咩飯戲同毒舌
2500,一日五百萬
係,嘩陳洛軍阿
阿死啦死啦
講唔撚停
由開始講到完
嗰陣都未跛
反而打跛咗之後佢都冇搵王九算帳
佢個角色描寫太少,好似npc工具人
不過有暗示佢同十二少嘅關係大約=龍捲風同信一咁
原著有冇寫多少少佢嘅嘢?
毒舌都算係文戲爽片,睇完係有d過癮抒發左d情緒咁,高收都勉強接受
飯氣我真係覺得係好命食正疫情解封餓戲餓得耐加上異常長既放映期先有所謂高收,套戲實質都係合家辣,死時死屍44果d level,完全overrated
其實毒舌著咗大部分係黃生啲fans想造王捧佢上去套戲算ok但未至於入場翻睇,只能講劇本橋段有花點小心思,整體比正義迴廊頗不及
睇完,我覺得係自葉問之後睇得最爽既武打戲
仲好睇過葉問
毒舌同飯戲撞正港產片藍海,嗰期疫情局限晒去本土娛樂,多咗好多人入場睇戲
死屍睇撚到我着火編劇只不過將自己嘅怒火,討論區嘅言論一次過用角色把口照噏睇到尷尬癌發作
宇宙最強成名之後成日都要做唯一上把,龍虎門另外兩個練完功打火雲邪神依然係廢柴,要靠佢救場,好鳩
其實叉燒光頭佬都好撚勁
仲係未解釋到,點解作為合拍片,呢套戲唔使搭個大陸演員,定當咗廈門李嘉誠個仔林峯就係
死屍真係咁伏?見佢好似幾高票房
不過又係「陳果」X「PIZZA」組合,當年紅年搞到我有PTSD,所以無無睇死屍
因為前幾年改咗唔需要有中國演員,呢幾年好多戲中資都有份製作可以全香港班底
但明日戰記搭咗個on9 大陸仔 勁出戲
好彩Netflix 睇
明日係17年拍,改例係19年,所以依家好多戲冇中國演員都可以係中國上畫,飯戲開始到最新白日、年少呢堆純香港演員嘅戲就係咁
我懷疑個民工突眼怪似幾年前個景甜,都係靠老闆關係挾到個重要角色
有冇人覺得砌麻雀個位好神來之筆扭橋扭得好勁利申:做細路仔都會當砌積木
4條友重聚話就第一時間打牌 但大家都放唔低往事
副牌就代表兄弟友誼同生活過嘅回憶睇嗰時真係好touch到我
洛軍睇個錢好似命咁重要
無啦啦坐低賭錢
仲要一坐低就輸清袋我覺得好突兀
對我最有feel果幕
係古仔死咗小齊喺理髮店
見到包雲絲頓個反應
就完全係80年代尾果個感覺
暗示城寨嘅人令佢心態變咗
Btw, 我覺得呢套可以視為手捲煙嘅多筆直大cast 版本

但硬係要比嘅話,我鍾意手捲煙多少少,贏喺首原創主題曲到
加上華藉英兵呢個背景我好鍾意,同埋氣硬功實在大癲鳩
四仔掉隻麻將落海
副牌少咗隻打唔到同城寨少咗龍捲風一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞