【令你想留喺度嘅唔係城寨,而係城寨入面嘅人】《九龍城寨之圍城》集中討論區

1001 回覆
73 Like 10 Dislike
雖然劇情係冇明確交代古天樂幾時知
不過古天樂當初係親自送走林峯兩母子所以實知佢咩名
基本上林峯講左自己叫咩名果時
理應古天樂已經知左
撞名都唔出奇掛
成套戲最感觸係呢個位
啲人話唔夾套戲係咪唔知首歌講乜 定剩係覺得套戲得打打殺殺
諗起以前一齊睇日落日出嘅朋友都離開咗香港 個下個畫面加呢首歌
龍捲風班兄弟唔知道龍捲風同陳占係老友???
我都係
我第一日上就睇
戲院個燈一熄我聽到成5定6個細個10歲嘅𡃁仔喺度大聲講野
我心諗點解2b個細路都入到場嘅喂
3級先係強制18以上
2b 2a都只係建議 幾歲都入得
童言童語又用啲老餅字,小朋友自己都唔清楚啦
呢諗起疆 鮑姐困住個細路仔喺廁所門俾佢老公食
頂實度門
仲有邊d國家會上映?
5日兩千萬
叫佢去嗰個十二少嚟
我覺得見佢同城城一樣淆淆地坐翻起身
純粹諗起城城 仲未知
叫埋洛軍去係因為唔知/唔肯定阿秋已經知道個名?
係坐底喺酒樓佢先講點解約食飯
最中意成班街坊喺七記睇電視嗰幕
開心可以好簡單
想知命案同城寨係邊個project拍先,定還是係平行發展?
命案同城寨同樣將天台同廟作為主要場景[1],但兩套我覺得好多位有好強嘅對稱性
命案無處不在嘅「天」可以降格成刀槍不入嘅王九,象徵同理心嘅大師可以升格成天象神跡嘅龍卷風(瑞導命案訪談提過佢視「天」/天象為角色[2])
水滴與螻蟻、風與風箏,前者係抗命,後者係飄泊。命案嘅世界觀(紅天cg)同主角係對立,城寨反而係世界觀同主角同頻。無國籍嘅陳洛軍到被動接受港人身份恰好就等於城寨由無主之城(無機質嘅「亂」、所有人本身都係外來者、強調城寨/城寨人區別)到被宗主決定前途嘅過程(明周訪問瑞導言談中似乎想將主角/風箏/城寨/香港/香港人命運等一化)
唔知係港產動作片特性,定瑞導自身嘅作者風格,佢改編邏輯好強調身體性嘅物理限制(訪問形容唔想到日漫般誇張,想似港式連環畫),Kenji嘅動作設計好受姿態、重力、慣性所主導,就算威也動作都係將呢啲特質更加強化(用二次元術語就係角色群都係被重力束縛嘅人類)
前後兩次飛機經過唔知係咪有某種飛翔嘅慾望想像,但打戲關鍵時刻「墮下-風起」嘅神跡就好有一種對抗重力嘅感覺(有啲似以前宮崎駿嘅「漫画映画」)
之前一直諗點解成套戲會冇爆炸場面,直到今日睇篇大陸訪問先知原來《重案組》成龍炸過臨拆前嘅城寨[3]。咁諗用「風」做主題相比以前確實有種對港產動作片「皆盡過火」嘅自反,亦吻合瑞導做資料搜集認為真實城寨感覺同以前港產片呈現有別,想做有氣味嘅電影,我諗正好適合用風去傳達
川井憲次嘅音樂本身就係風吟,有咩可以對抗變幻離散嘅「無常」,瑞導嘅答案應該係通往實在生活嘅「日常」並使之永恆

[1]https://film-pilgrimage.com/2023/04/18/
瑞:「《智齒》是有一個很大的動機,因為知那裏將會消失,所以就拍下它。今次反而不是因為它將會消失才拍,我純粹想找一些最打動我,最民生而我熟悉的世界,能夠幫到電影的世界。我唯一堅持兩個景,第一個是紅磡的廟仔(福德古廟),這座位於城市中的廟仔對我來說並不是迷信,而是一種希冀,我阿媽拜神不會求發達,只求定心平安,是一種寄托,這對我來說是傳統而非迷信。另一個是片中家棟屋企的天台,全因那排天線鑊,那其實是亞視天台的天線鑊,我覺得那是最有象徵性的東西,一個和天溝通的強烈意像。」

[2] https://p-articles.com/heteroglossia/3745.html
到了《命案》,鄭保瑞不欲重覆「雨」只是氛圍的一種,更是角色的一員,他續說:「因為我們一直找方法去形象化個天,『天』才是這齣戲的大反派,所以乃海在設計雨夜殺人那場戲,以及戲中其他有雨的情節,是希望雨變成戲劇一部分,不只是一種氛圍,正代表上天有所暗示,以及雨、雲、閃電也代表上天開始行事,去影響戲中的角色的命。因此,乃海有秩序地將天象用於《命案》中,何時下雨何時不可,就如有次拍攝時,我認為下一場戲應該有雨,我跟乃海討論這個設計,」

[3]https://fkan.net/p/daoyanzhengbaorui-congnadihuiganghouwofengliao-shimedifangdu.html
第一導演:它拆的時候你有印象嗎?

鄭保瑞:有印象。我記得那時候我都入行了,當時電影圈幹過一個大事,就是成龍大哥的《重案組》。

第一導演:沒錯!把城寨給炸了。

鄭保瑞:對!裝了好幾天的炸彈,拍攝當晚整個城寨都封了,20台機器一起運作起來,拍爆炸,只有一次機會,炸完了所有人立馬走。
其實瑞導有冇興趣拍動畫,一直覺得佢係同anime近緣嘅導演
以前真係簡單好多
其實都幾多位太多剪接
啲動作用太多剪接
用唔同角度短時長嘅constructive editing、介於真實同非真實之間還原歷史嘅搭景,唔係就係由胡金銓一路傳承嘅港產武俠片特色咩
郭富城出樣嗰下…我擺脫唔到臨時劫案陣味
個FEEL真係好似
講多謝
平時都係睇開老豆老母開拖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞