【令你想留喺度嘅唔係城寨,而係城寨入面嘅人】《九龍城寨之圍城》集中討論區

1001 回覆
73 Like 10 Dislike
如果要幫佢兜都兜到,主要可以切合返王九人設,想突出與別不同,自卑到自大。全個故事都冇古惑仔攞個槍,可以突顯到佢同其他古惑仔嘅分別,AK都滿足到佢嘅猖狂。實用性係零嘅
最尾一點,可能就返非香港觀眾佢哋唔熟城寨
最尾cast有啲XZ名
岩先睇完,好好睇
Btw,林風係士多用5毫子買果排朱古力當眼罩,好有兒時回憶我食果時好似係$2 $3起跳,利申:90頭
一定chok 到仆街
城寨個景係咪話拆咗
拍續集咪要再搭過
信一明明二把手 但係都幾廢下
聽晚isquare iMax 院7 點幾有一場
有冇人都期待過最尾一戰會有居民開窗幫拖
明明開場都有幕居民用晾衫竹俾林峰嘢食,如果最後打緊加一個shot係居民開窗掉嘢做下干擾,有呼應會正好多
首歌係有啲出戲, 不過如果播舊歌, 要有風又要舊歌? 風繼續吹歌詞又唔係好夾, 仲有咩歌?
冇奶油用小鳳姐風的季節吹啊吹 讓這風吹
應該都幾大機會拍落去

電影《九龍城寨之圍城》晚上舉行特別答謝場,對於香港票房破3千萬,內地票房更大收4億,會否開拍續集,古天樂坦言有此希望,但視乎票房成績,雖然片中角色已死,有談過可以拍前傳,林峯都可以參演,再加其他角色,小說還有很多角色未出場,暫保持神秘等落實再講,也會有女演員的戲份,指今次的感情線只是大家不察覺,並強調下次同樣打得勁,因這是賣點。
感情線係咪指fish幫劉俊謙紮手
唔係真係諗唔到
佢個景係邊度搭?

睇花絮似係九龍灣以前驗車果個空地
林峯=雷神
合體打王九=avengers集結
本身唔知係漫改 但爽足兩個鐘 郭富城好搶戲 出得短但印象好深下
有三個,九龍灣,元朗達德,西貢片場
有諗頭
如果係前面電緊髮問古天樂使唔使幫手個呀嬸仲正,有呼應之餘,仲有街坊幫古天樂報仇嘅感覺
(我真係期待過個呀嬸會再出現)
前面鋪到城寨居民咁有人情味,又會細細聲屌伍允龍,條女叫大家快啲入屋避亦都好團結好有組織,但真係個個匿埋晒冇幫手
而啲角色一路都有隨手執起物件當武器,假設有居民開窗掉嘢幫下手都合理,例如關鍵一刻成舊磚喺窗口掟出嚟令伍允龍分神,而令主角團避開致命一擊之類
2019年已經放寬咗, 合拍片都唔會有任何大陸演員要求比例
同埋都係信一介紹林峰去fish間魚檔幫手
唔算廢啦,城寨第一刀, 一開始同陳洛軍打64開, 對其他嘍囉都係一刀一件,同埋好撚型, 不過畀王九斬咗四隻手指
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞