【令你想留喺度嘅唔係城寨,而係城寨入面嘅人】《九龍城寨之圍城》集中討論區

1001 回覆
73 Like 10 Dislike
叫林峯去食飯嘅時候古天樂未知道個老友已經搵到個名
如果我係江湖大佬都唔會想比人知我個仔叫咩名,尤其是你個好朋友仲要同自己大佬打對台,比人滅門咪仆街?

你望下金氏家族啲後人收得幾埋就知佢地啲心態
話時話,
最後決戰之前林峰仲係到焊野搞大陣仗
最後就係兩個鎚仔?
我以為佢會整套鐵甲
好似雷神鎚咁
要整好耐架
有imax就好
前星期睇完已經同其他巴打傾過呢點, 知唔個都可以有解釋既, 問到編劇先知係幾時知
我睇到呢度都係

你話撞題材同樣喺城寨都ok,但係衣着咁相近,連個Boss最後招式都一樣,根本冇得拗
覺唔覺得既然整咗個城寨景,但城寨人生活編覆比較少有啲可惜,得林峯一開始打幾份工用左幾分鐘去簡介左城寨生活
明白電影時間有限,要選取內容,只係覺得有啲可惜
俾人屌先知佢係抄, 唔怪得以TVB劇呢套水準高左都係一樣幾條友圍毆鐵布衫BOSS
不過佢都有可取之處, 佢地打真係有搵罩門, 雖然好膠
同埋最後班街坊有幫拖成班衝出黎
電影好難做到好完美,時間要恰到好處,又要拿捏得好

好似我之前都講過希望Tiger哥有多啲戲份,之後有啲人想知陳洛軍點解咁好打,有啲人仲想知道陳洛軍點樣偷渡過嚟,信一嘅背景,同埋阿Fish嘅戲份又係好少,講真要由頭到尾將陳洛軍偷渡,寫到去入城寨,適應城寨生活,同另外三位兄弟仲有龍捲風建立感情,再轉折去到龍捲風叫佢走,多場嘅打鬥戲,最後返城寨同王九打,125分鐘根本就唔足夠,只能取捨某啲部份嘅篇幅短啲,我會認為係因為呢套戲好睇,所以大家先會有意猶未盡嘅感覺
屌最後林子善都捉得住KC
劉俊謙世一
電影四條友扯起佢佢一個可以扯贏四個
氣硬功仲包埋大力架咩
電影入面設定 大力就緊架啦
佢變到火雲邪神咁樣
套戲真係好睇,林峯做得好好,睇佢做古裝武俠劇就睇得多,現代武打片仲要係電影唔係電視劇,好似係第一次,好有新鮮感。主角群好似冇人真係識打功夫,反而只有反派既洪金寶同伍允龍真係識功夫,不過洪金寶已經行動不便,最近見佢上新聞都係坐輪椅,仲點樣真打,呢度就要扣分,借位借鏡頭真係無咁好睇,即係以前殺破狼呀導火線呀,睇甄子丹同吳京同洪金寶仲有鄒兆龍真打,要借位嘅少之又少,真係好睇好多。
覺得打得唔夠爽

係古天樂打到人飛起嗰幾下爽
套戲係近期大陸票房榜首
而家大陸票房4.8億,查過以合拍片計,製片商分到票房大約四分一,即係約1.3億港紙
香港票房過4500萬,當都係分到四分一,即係約一千萬港紙
兩地電影市場相差過百倍,但香港票房就等於大陸十幾分一
分成唔係33%咩?
一開始好有玩緊sleeping dog 既感覺

唔知點解我覺得王九個造型因為副超成日令我覺得似郭富城
如果搭個城寨體驗館一定有人比錢課金入場
其實講到老闆同王九咁撚勁抽,一早入左去同龍卷風開拖啦,洗閪去到咁後先踩場咩
聽過好多版本,話合拍片片商分到43%,之後再同發行商拆之類
仲有最後林峯俾龍卷風卷上去真係笑撚死me
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞