Tesla 撚真係癲到

881 回覆
50 Like 817 Dislike
收慢少少就得啦
咩點讓
唔俾 cut 就實線啦
希望新手睇到唔會學督油1啦
讓個車位差得幾多
我唔知, 不過我過左要同人爭位嘅年紀 . 之前有人challenge 我係咪新牌, 我20鳩幾年牌. 中坑.

我過到uk 係再考多次牌, 我仲要唔係雪藏牌. 呢度學識乜野叫做driving hazard perception. 你唔識嘅話係唔會考到uk 個牌. 佢係有一套規則你需要跟住做, 實制其實係量化 "一眼關七" 呢4個字. 我覺得係好好用. 而係香港楂車, 係無人會去咁做.

Anyway, 我家下楂車, 只要前面肯打燈, 我跟手就會收油再望後鏡睇下係後面車距, 需要嘅就輕力踩brake 俾佢入. 只要佢打燈, 佢再on 9 先打左燈再右燈我都會讓.
换線睇做小路出大路
要唔要考過車牌
應該咁講啦,呢個位架T車本身都有三個問題,
第一,踩哂影線Cut
第二,唔睇清楚後車就cut出黎
第三,經驗同手車都水皮,呢個位離遠都見到個路牌啦,你就知道自己行錯路。基本上一早要預留距離收慢車速,而家嚟到交叉路口先出,剩低已經好少距離起動,呢灣位出嚟cut出黎都係預咗睇清楚冇車,冇車嘅情況下地板油咁出,除非有車肯主動讓。

咁我就覺得樓主都唔算篤油,只係佢冇諗過架T車真係夠膽死 大條道理cut出嚟啫。

我自己會選擇收油嘅,不過係一個情況之下,就係後面冇車跟到好貼,呢條路都比較多車,隨時後邊有車係一路推緊嘅,咁呢個情況下就真係唔應該收油。
呢到啲人根本就係一個大原則
大家都唔好有事 邊個錯都好
UK個個都要渣車 老母湊仔要渣
呀婆呀伯要渣 仲要日日都渣
大家都會出過錯 都會睇漏眼
反正情況就要預人地出錯但大家都冇事就係原則

當然都有少部份仆街亂黎 特別BMW driver
但同香港比 可能一個普通香港司機係UK
已經係人地眼中渣得好惡
真 唔繼續比油人地已經出到
同時隻腳準備有咩要煞制
你渣車得煞停同篤油兩個選擇?
學車冇教睇後鏡?慢慢煞慢人地太貼咪放break
佢呢個情況根本唔洗重break
樓主好似 怕人入到線咁死貼住前車
呢 d 情況根本每日都會遇到
遇到果陣你只會諗讓同唔讓
對錯係撞左先會諗
如果keep著唔讓嘅
你都唔會揸得耐架啦
防禦型駕駛嘅重要性
就算佢早啲打燈,你睇呢道啲reply 都唔會讓
明明個距離係收得切油 仲要一個車位前人地都打撚晒燈 死都唔撚讓都算 仲要篤油 再post上黎諗住圍爐
好撚人渣
其實你知唔知Tesla呢個位唔應該咁樣硬cut

打哂燈係咪代表可以橫行

前面咁大段直路佢唔cut
要去到轉左往灣仔方向先黎cut

樓主突然停車 後車炒埋黎又點計
傻鳩 你一句就露哂底

香港仔隧道出銅鑼灣條天橋呀

左線:往告士打道去灣仔中環
中線:往東區方向
右線:往紅隧

邊到搵條快線
呢個位前面大把位可以cut線喎
其實樓主最多係冇讓位唔知點解俾人屌
讓係人情唔讓係道理
Tesla硬cut先係錯嗰個
依個位車速唔慢 停車俾Tesla入都危險
同fb一樣 放片上去都一定俾人屌左先
有揸過都肯定唔係咁尾先黎cut

你銅鑼灣上橋 都有一段路仔比你cut右
佢咁多位都唔收慢cut線
要去到最尾落彎位先cut線?
(唔肯定佢踩果個位有無影線)

利申:都成日咁樣揸由時代往東區
其實一直見到隔離成隊車都打右燈 係咪應該要收一收油
個個淨係會屌人地點樣唔讓 話人阻住佢cut線

但無左個心態係錯左路口咪兜遠少少返去囉

呢單野架Tesla都去到路口 踩影線都可以有人話啱

佢地傻閪嚟冇揸過車
硬cut就冇事 唔重brake讓人就俾人屌
單嘢根本道理上錯硬cut正線
去到外國都係俾人撞撚死
返屋企玩gt算啦
頭幾個留言好重要
大部分人都跟風唔睇清楚單嘢
屌左唔讓人先就高尚啲
寧願撞都唔可以慢一個車位
呢個post我又學到好多嘢
笑住咁學
影線位出乜撚?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞