[長文]我一家適唔適合移民英國?

568 回覆
56 Like 674 Dislike
你講嘅所有推演都太過武斷
佢去係咪要即刻去?去到係咪要讀書?有冇可能申請到獎學金?
而佢父母嘅意願係點?

第一,人生有好多條路 冇人話十八歲一定要讀大專先係人 外國更加唔係
第二,父母之愛子,則為其計深遠
個plan可能真係佢老豆老母辛苦而佢著數晒呀
但你又知佢父母唔係想佢好 辛苦d都冇所謂?

一家唔知一家事 鼓勵下d後生思考多d籌畫多d唔係要鬧人
下下屌左先並唔會顯得你高尚d
老實講你只係得16歲 對社會嘅認識唔係深 諗移民呢樣嘢唔係太適合你

英國嘅免費教育 如果我冇記錯去到16歲左右 呢度啲人大部分都係16歲考英國嘅gcse 考得好先有得讀 a level 報一啲搵到錢嘅大學學科 好多時要喺讀中六已經要準備定同埋要報

如果你香港公開試成績唔係特別好 喺英國讀埋啲普普通通嘅大學學位課程 畢業出嚟 揾到嘅人工真係好少

而且你又唔係英國嘅永久居民 大學三年嘅學費 同埋生活費 呢條數 其實一啲都唔細
如果願意放棄愛情嘅話未至於睇唔到未來嘅
發展事業、weekend一齊出城、長假帶父母旅行
當自己多兩個隨身掛件
見好多都係咁
呢度日子唔易過,加上語言唔通,父母會好辛苦。
預左要好努力同好主動先可以
咪玩 擺明樓主老豆老母都係窮人生仔等人養果隻
睇死你老豆老母都係養兒防老先生你
所以一係你死一係我亡
冇咁多選擇
反而你屋企人一開始已經好自私 無錢都生你出黎受罪
冇女朋友 真係怕累到人
97嗰班應該都睇化
但我廿幾歲咋屌
不過多謝你同我講有班同路人喺到
2球話多唔多 話少唔少
可以考慮英國二線城市
曼城 Leeds Liverpool etc
亦首要考慮當地華人圈
睇下華人藍領果度咩環境 重點照顧老豆工作
因為你老豆 係果面點生活 應該會係唯一障礙

老母英文ok的 又銀行工 搵clerk仔文員仔
其實應該都唔係唔可能 但都要適應

btw 建議全家坐埋幾晚 一齊上網做research
再搵個星期 一齊飛過去視察下
搵下居住同工作會係點 (千祈唔好當旅行玩樂)
btw 落地唔好即諗買樓
未有收入搞唔到mortgage
住衰d bal左條數先再睇

搞晒真係work align晒expectation
咁就起行

養兒防老係佢金句嚟
如果畀唔足30年ni 係攞唔足state pension
返銀行工同12碼有乜關係?
佢踢波架?
係呀,你仲後生
到時唔適應都可以返香港重新嚟過
叫埋兩老一齊去太冒險,佢地點重新嚟過?
一家3口,2個都中老年。
得2球,無咗公屋,燒完個2球你好難搞。
你仲要養佢兩老,你能力上做到咩
公屋狗就唔好走啦,去到冇公屋住
到18自己走, 到時兩老唔開心自己仲depressed
講真 淨睇稅後收入
全香港無人應該移
要移 就係決心撤離中共管制地區
但咁梗係 有辣有唔辣

但要諗諗 香港呢一刻仲叫ok 但十年後呢?
憑乜野覺得樓主兩老未來
唔會因為香港唔再國際 無晒外資外貿轉口
經濟下行 各行各業委縮
btw, 無制度保障 唔會再係國際金融中心
銀行業係奶硬野 transaction/settlement減
連backend都唔洗咁多人

呢要走 其實只係需要睇 去到果面生活
條數bal唔bal到收支就夠
唔洗再區限係 對比香港收入

利申: 自己同好多已經移左民frd 都係咁諗
聽你咁講成績都唔係特別好要讀水泡科,咁情況下起英國讀大學都係讀水泡科浪費時間,仲要用多3-4倍學費

你真係好想過嚟嘅話夠18歲個陣即刻申請visa自己過嚟算讀藍領課程一年內完成課程之後盡快開工。

唔係人中龍鳳嘅話,技術藍領9成會搵得多過大學水泡科學歷普通文職白領

可以同父母傾下會唔會/有無能力資助你讀藍領工課程+visa錢+頭一年住宿生活費再睇下點

一係你宜家讀書再讀好啲衝啲醫療科之後再算

呢個都岩 建議成績唔好 移民直接轉攻藍領
用英文去英國讀完上去
打office工 唔會比當地local有so
加埋唔係native 好易career摸頂
到頭黎 搵得少過藍領

移民 就要搞埋自己心態 同 諗法
外國唔上degree 只要有專業技能
其實唔係咩問題
淨係佢去英國,父母留港,大家都好
只可以講英文程度唔係重點
最重要係你父母本身性格係咪肯接受改變嘅人
例如平時啲上網野、電話野,佢哋會唔會自己去學?

講真除非新移民,否則香港長大嘅上一代,其實係識英文,只係佢哋唔夠膽講,所以重點就係佢哋平時肯唔肯學習,肯唔肯接受改變。

唔肯嘅話,你父母就算讀到碩士 ,英文講到勁流利,去到英國都係會呢樣唔肯果樣唔肯,呢樣嘈果樣嘈,最尾你會負能量到頂唔順
呢個啱
香港人普遍觀念係水泡科都要有degree
成件事真係好撚扭曲

英國真係除咗某啲專業,真係唔係好睇degree
同埋咁辛苦讀 medic 之後做醫生份人工仲少過做燒焊
好撚自私既大仆街, 贏面得20%, 都想全家攬炒
真cls
用開始用唔到child care嘅收入限制嚟做參考嘅話,40k呢個數係政府開始覺得你嘅收入唔需要政府俾咁多牛奶金你養細路

40k呢個數無讀degree早三年開始出嚟做技術藍領工嘅話應該25歲都已經有,有degree加普通人嘅話可能35先會搵到,仲未計學債
不適合,除非英國有照應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞