[長文]我一家適唔適合移民英國?

568 回覆
56 Like 673 Dislike
英國早前宣佈放寬BNO簽證申請資格。 11月30日起97年7月1日或之後出生年滿18歲,而父母其中一方持有BNO資格的港人,現可獨立申請BNO Visa。 在5年內可以讀書或工作,但任何12個月內不可離開英國超過180日,完成「5+1」的移民要求後就可以申請移民。

http://www.amberedu.com.hk/Article/Read/5544#:~:text=%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E6%97%A9%E5%89%8D%E5%AE%A3%E4%BD%88%E6%94%BE%E5%AF%AC,%E5%BE%8C%E5%B0%B1%E5%8F%AF%E4%BB%A5%E7%94%B3%E8%AB%8B%E7%A7%BB%E6%B0%91%E3%80%82
即移
其中一方有過就得 過左期都得
香港高物價低人工屌你老尾感謝提供笑話
細蚊仔黎 咪咁harsh
首先你覺得自己有咩能力可以翻身,你所謂翻身係指過英國搵幾多錢?
香港就算讀水泡科都可以fg 2x k,睇你點簡
到時返香港做蝗蟲咪得囉
所以我咪感謝佢,令我會心一笑大笑左出聲
你自己去就算
唔好害你老豆老母

兩球一家人去眨眼使哂
睇唔到你需要移民理由
你depressed唔關香港環境事
係你有野睇唔開
你去英國唔見得你會改善
你兩老能力唔高留係香港最好
你太細個,你讀完書,出嚟碌幾年再諗
係英國你想發圍唔係考到入g5畢業你發到幾多
天氣差其實唔岩晒
因為夏天天氣好過香港好多
藍天白雲又唔焗
冬天就差過香港

春秋就兩邊都舒服 英國就係涼果種爽
你依家學好D英文咪得

依家英國好多地方廣東人仲多過鬼
唔駛太擔心
有公屋住仲移嚟做咩?打份hea工去旅行夠過世啦
私樓/中產就唔同,人地管理費=你屋租,交稅分分鐘多過過你一年屋租。
香港地一係就好有錢/做窮撚。但做窮撚無野可以輸㗎
連登好撚多打手mon post嫁, 咪撚咁易信人
自己要諗清諗楚

留嘅話, 問自己同家人願唔願意妥協香港現在同將來嘅嘢, 到時唔好帶住個移民遺憾入棺材
去嘅話, 搵定資料要點實行, 做定心理準備有機會餐搵餐食餐餐清, 到時唔好後悔冇留低喺香港

無論行邊條路, 冇乜資本(時間, 學歷, 錢)嘅人, 揀咗就要堅持行落去, 冇咁多資本俾你跳嚟跳去
實際啲計下數

兩球係手絕對夠短期移民成本,所以只計long term 每月開支

收入:
當兩老搵到min pay 工,唔知咩城市所以當你min wage 10鎊,full time min 計35hrs per week
2*10*35*4=2800

支出:
唔係London 應該1500夠屌個two bed room
水電媒上網 200
交通三個人應該好甘,minpay工/翻學應該日日都要出去,當你地唔揸車,9估 200/head=600
食又當你200each =600
當你醫療買衫雜費壓縮到300
1500+200+600+600+300=3200

Total = -200 鎊
-但上面計min wage 加35hours per week, 我估工時可能會多均少少唔會去到minimum wage,翻Amazon 應該長期要人?有空間估得樂觀少少
-你學費應該都唔平,但畢業搵到工成條數就一定positive
-未計稅,自己搵個uk salary calculator 計下要減幾多,min wage +三條友應該唔太重掛

結論:直到你畢業前應該都介乎於收支平衡到負少少既level, 如果好彩大家都平安到你畢業就會好過啲,但中間有邊個突然有咩事就個個月負兩皮,有兩球做底overall應該可行
兩球野仲想點?

留多兩年,到時共產咪喊
自己去

但大學學費好貴wo

未計租金生活費
今日11度,我宜家室內濕度得30%。

夏天都係20幾度,出一次街恤衫面衭唔使使可以著多一日。

香港夏天出街行兩行由頭濕到落腳。
你去到讀書? 貴到仆街喎
去唐人街酒樓搵份企堂,唔使識英文。鬼佬客咪同事攪掂囉。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞