[長文]我一家適唔適合移民英國?

568 回覆
56 Like 674 Dislike
個邊非local學費仲要十幾萬一年
中學雞咪玩連登
咩叫18歲就正式成為中國人
唔通你而家唔係?
講野忽下忽下咁

你呢個歲數,成家移民既都係中產,人地賣樓過英國,過到去有父母舊賣樓錢carry

你呢個case,又要洗錢讀書,但你父母carry唔到你,所以唔洗諗
終於有個人講人話
如果你自己一個去還可以,因為仔有決心。帶埋老豆老母就死梗。佢地跟本無決心去,佢地嘅背境無決心應該頂唔到。
Loser去邊到都係loser
講完
英國一年過£12570就已經要交20% income tax,未計你其他稅。人工再高啲就係40%同45%。講真meet到20%個benchmark你最低工資都夠啦(最低工資係£11.44ph),點都係高過香港㗎喇香港出名低稅
不如認真香港讀書入神科改變命運好過,唔好介意我咁講,你個家庭背景去英國都係做基層
你都係萬二至五萬果part要交20%姐 如果真係做min pay工既話多極有譜
都係個句啦
人地難民都養到牛龜馬大
你擔心d咩?
為去而去,了解當前這刻情況沒
只靠朋友探聽,未必感受到

工作,租屋,最困難的,降低咗生活水平亦會令自己唔開心☹️⋯⋯!

個人覺得…!
人地冇野可以輸
直接叫佢地唔搵工就返香港啦
冇你養佢地都唔會留英
佢要喺蘇格蘭讀中學之後去Scottish Highers 類似英格蘭嘅A levels 佢好大機會喺蘇格蘭 讀中學 要交學費
柒撚戇鳩仔
我全部都睇曬
都預咗比人屌到仆街
但同時真係學到嘢
同埋想同大家強調移民嘅想法
真係一個無奈之舉
又或者咁講
我睇唔到由浩及興嘅好處
我心態寧願去人哋地頭俾人睇死
都唔會留喺呢個地方

老豆老母嗰2球
其實全數預咗俾我動用嚟比香港首期
仲話唔預佢哋都得
依家認為一炮過3條友移民
真係唔夠堆收成期有學歷嘅抽
就正如某啲巴絲話咁樣係花式跳樓
同埋喺香港讀完大學先去先可行
又或可以申咗BNO先
老豆就留港留後路

希望大家可以俾多啲意見
公屋有兩球
我建議係bachelor 自己過英國讀
如果你最終目標係英國嘅話
有本地學歷同經驗幫到你好多好多
要走無問題 咪搞鳩自己父母咁自私
樓主留番喺香港到 做榮譽中國人囉
成日都話最kick就係窮又唔係有錢又唔係嘅中間
雖然公屋仔但又窮唔哂
如果住公屋再好彩啲搵到份穩定工唔洗做奴隸
移民個心理關口真係唔容易跨過
樓主依家怕輸間公屋?

咪照交租比親戚住住先羅
後生想走完全明白
但夾屋企人走係好撚自私
考個專業資格係香港地有幾難?
你搵澳洲/NZ 份表逐樣分對

你藍領出身都可以讀THEI做測量
唔係未讀護士拎護士牌
仲有做會計
身邊大把人都係asso出身 / 中六畢業
都拎到專業資格

樓主只係自撚私乜都唔想做
只想靠父母
唔係IT Finance ge 人工高avg 倍數計
做office 報實稅 福利扣稅乜都無
真係比現兜兜 做tradie 乜都扣稅 更慘

香港都要讀水泡科
過去真係唔好諗會自己變神人
父母兩球無得hard carry 最多比樓主kick start
如果真係全家移
最好諗專業技能 / 手藝 甚至搵老豆組隊接job
(*唔知樓主老豆藍邊飯 有無得咁搞)
會實際過繼續平平庸庸咁 讀上去 再搵水泡工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞