[長文]我一家適唔適合移民英國?

568 回覆
56 Like 674 Dislike
其實係,除非佢好叻
就算過到去佢高不成低不就最後全家都會敗走
佢哋不知幾想
日日見到電視機啲人都屌媽拆蟹
之前有出過嚟(心照)
無奈無學識先唔敢諗

睇過B1都有心老豆5年學到

我會prefer 讀完U先
我係一位睇連燈都唔睇IG 嘅毒撚
自問IT嘢理解都快
有興趣AI嘢
要考慮嘅嘢:

1) 你嚟英國讀大學要俾海外生學費,一年20幾萬。

2) 父母願唔願做藍領工作?

3) 捨唔捨得放棄香港間公屋?

其實以你哋背景,嚟英國生存唔難。 如果對工科有興趣,大專揀呢方面科目,畢業收入唔差得過白領。

兩球唔多亦唔少,只要父母都搵到嘢做,捱幾年到你讀完大學就掂。
唔識英文點搵工 生活都成問題唔好玩

過到去搵唔到工又唔知頭唔之路一陣depress想走翻到黎現有生活水平都冇埋

建議真係決定之前自己同屋企人飛過去感受下做多啲research 唔好人講咩就信咩
1)原本諗住考cadet ,嗰筆錢父母ok
2) 問過佢哋都話願意,工時先係對佢哋嚟講最重要
3)佢哋暫時嚟講都冇乜信心,即係又叫我自己上網查有冇方法留得返咁樣

我對AI有興趣
不過香港大部份AI 學位課程
的師兄講都係麻麻哋
所以唔知嗰邊會唔會好啲
同埋讀呢啲出嚟做嘢會唔會有優勢
你喺香港讀U對你去英國搵工可以話冇幫助,幾大都嚟英國讀。

你老豆好想就得,大把上一代移民唔識英文生活圈子只係唐人街都係咁啦。

住到65至申請永居,英文試都唔使考。
認真答你 唔適合
兩老喺英國一定做低層工
生活質素好大機會低過香港
喺英國冇人冇物 講英文又唔流利識唔到人
到時一定家嘈屋閉 互相指責對方做咩要黎英國
如果樓豬可以自己一個黎就差唔多
係睇你全家有無心移民
肯唔肯學新嘢 唔怕悶 有無車牌
你香港住緊咩屋? 私樓定公屋?

呢個條件走同留財政上都係差唔多
移唔移真係價值觀同心態重要過晒其他野
有人去左UK 好撚鐘意 壓力細空間大嘅生活
有人就日日都埋怨 你唔鐘意起上黎就咩都可以埋怨
感覺上最緊要睇你想唔想走

假設你冇樓 香港都係租屋
又要供你讀U又要租屋
都係好辛苦
你如果讀中學 就建議讀埋中六先過去
去到要慳錢 就先做野做到入左籍先讀u
一係你就香港讀埋u先走
兩球夠晒你一家三日比首期供
香港似係沉緊 唔走到時再多啲大陸人
可能唔會再有機會 特別係基層
UK經濟都唔係好 但個BC應該長期都值錢
至少歐美澳加所認可
只可以話兩老去到英國 冇你想像中咁簡單 45歲55歲重新適應好難
點會有100% 點知你係UK 會有咩事
假設你揸車 撞死人 入籍一定會知
到時得唔得 都係個官去決定
冇話一定唔得
但冇人可以100%包你入籍

但至少到依家過左一半時間
英國政府都冇覺得BNO visa帶比英國問題
所以正路唔會有咩事
認真 得既就自己去試 唔好搞你老豆老母
其實你同父母有冇去過英國?
建議住兩三個月再決定
中point
我係公屋狗
屋企人對UK都好正面
佢哋話呎價低
同起碼星期六可以又山又水
而唔似香港咁

所以如果去當然會fully prepared 先去
一定會讀完中六
我諗香港依家比佢哋搞到7788
再唔走嘅話我呢啲基層會同佢哋融為一體
等被收割
識兩公婆黎左
老婆好撚鐘意 日日沖咖啡買送好lifestyle
日日打卡上ig
老公就因為人工低左 心態負面
屌天氣 屌啲野貴 屌啲人西 但明明普遍啲人都好nice
同一家人同一舊錢同一間屋都好大分別
你鐘意就黎 暫時識嘅人入面大部份都冇後悔走

不過有工做一般個心態會好好多
你呢個post點證明佢係假膠?
唔怕得罪講,留喺香港以你背景發到圍,有好嘅 career 機會都唔大。除非你有信心 DSE 30分以上。

移民,就係每日搵辦法解決難題。 當中有困難、犧牲。 如果英國樣樣好,點止20萬人申請BNO簽證呢? 要講英國唔好,淨係交通同食就足夠你打退堂豉。

對比專業人士、教師,你哋移民機會成本好低。就睇有冇決心咬緊牙關過幾年緊日子。

論天氣同attitude香港仲撚西啦

當然假設真係移
都希望我屋企人可以keep 呢個心態
所以我盡量自己做research
佢哋想知咩就同佢哋elaborate
希望個結果會符合大家期望
起底
英國早前宣佈放寬BNO簽證申請資格。 11月30日起97年7月1日或之後出生年滿18歲,而父母其中一方持有BNO資格的港人,現可獨立申請BNO Visa。 在5年內可以讀書或工作,但任何12個月內不可離開英國超過180日,完成「5+1」的移民要求後就可以申請移民。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞