[長文]我一家適唔適合移民英國?

568 回覆
56 Like 674 Dislike
樓主一係假膠一係就睇連登睇到上哂腦
係有心既就比心機讀多一兩年書考個好成績先開po啦
唔想出力就想拉哂全家落水
呀ching, 你發唔發覺你觀點都係諗得太美好果邊?

你而家推緊他o靚仔去死

佢自己一個去, 我支持, 衰極都可以返香港有個竇

成家去, 牌面80%死鳩硬, 臨老過唔到世
命運, 有得揀邊個唔想揀
自己渣緊咩牌就打乜野牌
如果你老母有得揀, 佢會唔會唔止中7
如果你老母有得揀,佢未必嫁你老豆,亦未必有你,咁就冇呢個人生
如果如果,如老呼果咩
人人都想有得揀,但現實係殘酷
咁先係命運
六親本黎係人最羈絆既關係
Medic長線投資嚟嘅 40歲之後收入先有明顯分別

普通人成績一般要讀水泡科之後都係返普通工又唔係特別識交際嘅話咁不如做藍領工算
係啱啱畢業嗰陣時人醫生人工係少啲 長遠計做醫生人工其實 唔係太差 不過同香港比較可能有 一段距離
Ching
你講嘅道理我都知
所以你係搵唔到我講過如果呢兩隻字
我只係想話俾大家知過咗嚟嘅陰暗面
唔想有人喺有得揀嘅情況下步我後塵
但你老母40尾都有35k人工喎
兩球去曼城以外既地方,買一間80萬既屋

老母做看護,唔洗點識英文但要星期六日返工
老豆去幫大陸人打工
會唔會帶佢哋去下香港人社區?

有啲老人家去到英國反而群返香港人會開心過喺香港

老實講, 我識算命
一個人行藥運得財祿, 無論佢做乜,都係向好方向正面發展
但若走病運,無論你做乜,都不得財祿,於男命而言,更莫說妻財

人話就係順勢而行
講經咩 係生性既 考好d 係hk 讀三大再諗移啦
你宜家 有條件咩
一步登天?
乜撚嘢18歲就堂堂正正中國人?
16歲諗嘢仲咁低能
呢個世界講錢㗎咋
有錢去邊都好
冇錢去邊都係做到隻狗
讀好啲書 識多兩種語言好撚過啦
香港嘅大學冇問題 有問題係你嘅白痴心態
仲有,先唔講你連書都未讀完嘅問題學費果D

當假設佢兩個黎到英國都真係唔夠其他人搶,年紀大無人請
你預咗你打後成個人生都要照顧佢地到老
樓上都有巴打講咗,佢地唔慣英國生活又被動,你就碌柒
小小嘢都要嗌你搞嗌你幫手響個電話都要你聽
唔識搭車唔識渣車就指意你車出車入去超市接送買嘢
無車嘅話12月1月天氣凍到閪咁去超市仲要等巴士,捱得住?
都未講你又要讀書又要做嘢有無咁多時間去takecare佢地都成問題
一出身就要搵錢養兩件再加照顧成個家庭仲要得你一個搵錢
200萬唔係好多錢,兩老返大陸平平地都夠退休
更何況兩個而家係香港有份工點都照顧到自己唔駛靠你
但黎到英國齋燒銀紙就好快玩完
水電煤Council tax就算你唔飲唔食都要交嘅錢黎 最平一個月都要4-5千啦
當入唔到藉NI又供唔夠年數,退休之後最後都係拎唔到錢
仲未計睇醫生 語言溝通 飲食文化唔同 天氣又凍呢D問題
如果你搵到機會自己黎讀書當然好,讀完返香港可能都仲多機會
但兩老一齊走就真係唔好,賭太大

一畢業就無人生,你確定你真係OK?
去加拿大佢應該唔夠錢stream A B嘅話又要等到畢業,佢先16等到畢業都6年後了點知到時個path變成點,安全啲嘅話係英國一定入到籍。
樓豬以為自己而家仲係鬼佬
認真答下,最技術性既一家3口bno visa過去,不過老豆就一年夠180日係uk就得,當去下旅行一陣即係hk公屋留住,份工仲keep到既就進可攻,退可守,過到一兩年,睇下uk生活工作順利過渡定係悲慘世界
小心公屋俾人舉報, 房署收樓1個月都唔駛,好撚快架渣
條友隔離先講完日本一個月十六萬円
食七仔都冇錢淨係可以餐餐芽菜
轉頭就比人po埋在日支出list打面
咁消費法錢多多都唔掂 唔使咁上心
佢知自己好心做壞事就唔會覺得我淨係識屌左先啦
一家三口share account
上個po話自己住康城,而家又話係公屋仔
唔係假膠係咩?
咁你即係住康城定公屋呀
老豆過去一頭半個月旅行就番啦,之後再去過旅行啫點部署就大把方法,咁易比人收屋咩,要收信有電量使用都好簡單
唔出去見識下世界,點知外面適合唔適合自己呢?
話時話兩球資產收埋?唔比人趕走既要交幾倍市值租?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞