[長文]我一家適唔適合移民英國?

568 回覆
56 Like 673 Dislike
其實就算唔過去,你兩老都應該會係咁
只係無喺香港咁易感情勒索到你啫
如果樓主唔係玩膠 佢諗嘢真係唔夠成熟
最慘係喺到根本儲唔到錢
唯有日日上the national lottery買希望
我開頭都當樓主唔係玩膠
覆覆下都覺得佢根本係諗住旨意曬佢父母
從來無認真同仔細考慮啲生活問題
兩球住公屋
樓主有能力咪操卷考好個試,講咁多托柒咩,考唔好一切都玩完,人生選擇少好多
講深入啲佢就唔識覆
講自己嘢算
建議香港讀完大學先過去

國際生學費太貴 另外仲有生活費

去到新環境,仲有大把錢要洗

仲未講適應同搵工問題

到時怕你哋壓力太大
食花生算
反正Threads 同Facebook 間唔中都會見到啲人「敗走」
又係好多都係一心諗住過到嚟「乜都搞得掂」
搵機會走啦
依家係我嘅人生目標
藍領係一個統稱 幫local council倒垃圾係藍領 做builder又係藍領 但係人工差好遠
住大曼城都ok
有單軌出入都好方便
老實講,如果你讀水泡科,英文唔係勁流利,你係香港工作嘅機會會多好多,人工都高啲

你零工作經驗,嚟英國搵咩工? 唔好諗得咁易咩有提手有腳就搵到,就算搵到工廠工你都唔會想返

二百萬其實好少,一家三口的話,頭一年嘅洗費就已經幾十萬,淨返百幾萬,或者可以 偏遠地區買樓嘅 曼城附近講緊都二百幾,但你屋企人一定要識揸車

我嘅建議係,唔好咁急咁衝動,畢業係香港搵份工先,學定車,有少少儲蓄,再一個人過嚟,嚟到住sharehouse又得,父母係香港都叫有個support,之後感受下呢邊嘅生活,啱嘅先叫埋父母過嚟
連反應個反字都打錯
連反對個反字都打錯
其實樓主根本就冇諗過父母淨係候住屋企果200萬 想成家一齊捱減輕自己負擔 真心想自己死全家
想講既係 有大學學位依家揾工都唔易 何況你兩老英文唔係好 你見到依邊好多師奶啊叔做下 min wage散工 事實係大部分條件都好過你地 full pay英樓都冇問題
你兩老過到黎真係要陪你捱 諗辦法自己過黎settle左先啦
香港星期六唔可以又山又水?
住任何一區都可以大約一個鐘去到行山去到沙灘喎

定你同我係平行宇宙中嘅香港
踩到你條尾?咁依句樓主又冇錯既 現實上收成期果班黎到真係退休 想就打下散工 佢依家認清自己屋企過到黎唔係咁輕鬆姐

睇下threads幾多16歲比屋企人夾左過外國仲係度叫慘
樓主只係唔成熟姐
仆街好慘
佢地有冇話你住佢地間屋比家用好應份乜乜
真係想像唔到會咁慘
我啲朋友就算一家黎都分開哂住
仔女後生係london打拼
老人家係鄉下平住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞