[長文]我一家適唔適合移民英國?

568 回覆
56 Like 674 Dislike
搵得少英國唔高税
收税係將中產打返落去貧窮
我唔似你咁黑心,叫人做埋啲高風險野啫,你自己都話你一個月要用20萬日元,然後同人講其實16就夠,似你咁仆街我真係做唔出,你自己小心有報應啦,屌你老母
英文讀一年u再加accomodation嗰啲應該都40萬走唔甩
英國*
你一家唔適合
你自己讀個護士牌
澳洲英國加拿大美國任你揀
如果你覺得連登、小紅書、Reddit係正常,你智商唔適合移民。
講到咁你唔即刻起行都正契弟啦
專登返咗去睇多次
幾時有話16夠
我只係quote調查話平均月均支出係16
我自己就洗20 20 1個人唔大洗係夠

況且16真係唔夠咪慳啲
好似你咁講啲新卒應該餓撚死晒
你話搵唔到錢寧願餓死都唔願意慳啲降低生活質素
就你死你事

成日話啲人對移民多幻想 你就最多幻想
日本搵得呢個數香港咪又係最低工資左近
唔使做日日比錢你好唔好

唔贊成移民唔緊要 比啲有力啲嘅論據出嚟
好似你咁捩橫折曲誤導人話16淨係可以餐餐芽菜
就真係要有報應
有同老兩老去過外國旅行都會體驗到
唔洗去到移民
一出左香港就又盲又聾又啞
問野要你幫手問少至去餐廳問佢拎一杯水都要你,去超市買野咩都睇唔明,
去餐廳唔識睇餐牌
搭車唔知邊到落車,認唔到路
帶個唔識英文既移民真係好至為之
18歲後自己草錢去啦
但都唔係搵得多錢就算20%。
一定要個個都有野做,如果得佢阿媽搵到工就收檔
你呢d垃圾係邊度都生存唔到架啦,講咩留港不利
佢去到可能書都讀唔到個邊讀書起碼20萬一年。仲未計住
乜香港好爽??
你條仆街同廿蚊張自己高薪厚職然後話時薪20就夠餓唔死冇撚分別
我唔反對移民
但移民係要有錢,生活係要有錢
你條人渣廿蚊張同人講廿蚊明明夠生活仲係度恥笑人冇錢唔敢移民你真係痴撚線
你自己小心出街俾車撞大病入院變窮人感受下啦臭閪,屌你老母,仲癲撚過啲移民KOL,祟日撚我見得多,癲到好似你咁賤格自己大魚大肉但叫人去日本苦行咪算既真係得你一個
係香港要升呢仲易啦
你需要既只係大學讀啱科
去到英國你仲要有語言,同種族呢兩個關卡
香港先最冇年齡歧視
70幾歲阿伯都仲係到返保安
我有試過實際洗20萬一個月 結果係夠
佢有冇
我幾時有恥笑人冇錢唔敢移民
移民從來唔簡單
搵唔多但都有勇氣移
做到節衣縮食我直程respect
我係恥笑緊啲搵緊香港最低工資
以為去到外國無啦啦生活質素幾級跳啲人 例如你

唔夠人講試吓唔好好似癲婆咁人身攻擊
人地兩老辛苦大半世儲左200萬嚟退休
比你讀書4年燒曬
自私到
到時退休冇錢問你個仆街仔拎,又上嚟開po話自己父母養兒防老
如果佢父母唔願意供佢讀
咪佢自己去打工掙囉
就算唔外國讀書
遲幾年畢業再去外國working holiday 囉
重點係佢自己要爭氣
想去外國生活就靠自己努力
過去升u
老豆老母嗰兩球都畀你燒咗一半

咁大個人
要走就自己計劃好自己
一嚟講成家移民 又唔講自己點幫屋企搵錢
好似老奉父母科水畀你咁唔係路

你咁嘅環境
過去至少要半工讀
老豆老母得嗰四十出頭拎住少少錢無可能退休唔做
但完全無語文能力嘅老豆肯pick up 都要段時間
老母睇學歷都未必搵太多
一個養三個仲要供你讀書

你要做嘅唔係上網問人
而係攤好盤數出嚟 至少做個十年計劃
睇你屋企人係咪願意一齊承擔

否則你可以選擇自己走/先走
咁屋企都至少有多啲餘裕幫補你過去讀書
到你讀完搵到工想接埋父母就後話
老竇唔識英文
真係做倉都搞唔掂
搵唔到工屋企隨時開大啲片
建議樓主自己去加拿大澳洲邊度都好啦
而家儲到200萬,有公屋住,仲想點認真
樓主個腦真係裝屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞