[長文]我一家適唔適合移民英國?

568 回覆
56 Like 674 Dislike
佢哋話唔中意香港人lmfao
做左咁多年銀行工
叫佢做超市
抑鬱都似呀
唉算啦16歲本來就應該嘻嘻哈哈嘅年紀

要去擔心自己去或留

喺時代嘅錯唔係佢嘅錯

(雖然計數真係錯到離晒譜
呢句真係親口都聽過好多人講
亦係好真實嘅金句
佢哋情況理論值係等個仔出身做幾年嘢,之後結婚個陣資助下首期俾個仔買樓,兩老繼續住公屋唔會太大消費,講真唔算太hard mode

脫離唔到公屋階層個啲係老豆老母完全無儲蓄無返工等佢做嘢養,想自己儲首期脫離公屋都難
其實無咩問題,英文從零開始去上堂學,最緊要面皮厚,開口講。好多人有一定年紀,因為面子問題,只敢同翻香港人做朋友,去超市同收銀打招呼都怕。
你自己用20萬 叫人用16萬夠 臭閪
無不孝,講真點樣一齊住成世,帶條女翻屋企扑野都唔方便啦,你真係搵日同佢地坐低好好咁傾吓,唔撚想融入個社會,就早啲計劃幾時翻香港住,唔好留係英國好似受苦咁
我42
基本上可移民
阿媽識英文就得,讀得到預科英文都有水準
阿爸慢慢學就可以

問題係你個想法唔可取,咩大學讀水泡科想過去嗰便讀
嗰便學費咪又係大顛,值唔值得你咁俾錢去買張沙紙先?
你自己諗清楚做多啲rearch先啦
你個頭笑人係香港搵最低工資 然後叫人去外國搵最低工資 你唔撚覺有問題架?
睇嚟閱讀理解都有問題
而加連登水平係咁 都係算
多謝班移英kol啦
多得兩老俾佢哋日日洗腦講到英國天堂咁
咩都無諗過就過咗嚟
當年無論點反對都冇用

過到嚟就將個責任拋俾反對得最大聲嘅我
最積極諗辦法點生存嗰個又係我
可以想像吓有成件事有幾委屈
頭一年真係晚晚以淚洗面

依家慣咗 開始諗點逃離呢個屋企
你自己寫作有問題怪人閱讀
食撚屎啦你
你仲要同講日文唔駛咁好日本都搵到工
連登你同你有乜深仇大恨你要跣大家去死呀
唔講揾唔揾到工
得兩球過到去要捱
你用BNO VISA讀大學,暫時仲當外地生每年20萬學費,香港讀勝在平75%
3人家庭,最好3個都想去,唔係實嘈交收場
一家之主揾唔到工都係注定失敗
讀完大學先去
有時呢啲嘢只可以怪佢地自己多
人地講乜都應該有獨立思考

離開都係正路
人大咗本來就要獨立
你要佢地都要

而且經濟數字上嚟講
你照顧自己
佢地唔掂霉到攞綜援咁先係最有效率
你有信心考到果面獎學金咪得,做個十優狀元
樓主呢個case,如果你個角色係父母 ,帶小朋友過來,一定係適合。但而家係你仲係未出身,要老豆老母過去捱,不讚成移民。再儲下錢先實際
唔建議全家移

你拎到獎學金咪自己去
唔係既話留係香港讀完書
再睇下去唔去囉
係既話佢屋企唔會有200萬saving啦
無錯
後生真係唔應該養父母
拖累自己
政府又有綜援 又有公立
我同FD 講都係 千萬唔好帶父母去
尤其年老 又唔識英文

老人家最煩係 成日恃老 唔肯學野
但又想做話事果個
問得,個答案通常都係不適宜
收入少左咪唔洗點交?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞