[長文]我一家適唔適合移民英國?

568 回覆
56 Like 673 Dislike
我建議你喺香港讀一啲 醫療嘅科 再練好啲英文先過嚟英國 或者其他國家

如果你而家走嚟英國做中學 好大機會應該冇免費教育 因為你已經成16歲 你語文如果唔係特別好 讀埋啲搵唔到咩嘢錢嘅bachelor degree 你嗰二百萬 隨時喺畢業之前已經冇咗大半

有啲藍領嘅工係搵到多少少錢 例如 plumber 不過未儲夠經驗之前 人工都唔係真係好多
如果嗰兩球嘢都係俾你買樓嘅話
你試吓去英國讀書先
嚟到英國都有機會感受香港權威型父母嘅關愛
心靈都強大咗好多
留港,普通過一世。
我自己去讀個陣
都要整個excel估計使費
比較下唔同學校學費 同埋當地租金、使費
樓豬excel都唔撚識用 就…
why not?

我一家四口
來到英,男人做倉,女人做超市
兩個加埋月收入稅後有四千鎊
減埋屋租水電媒仲有兩千鎊駛
好學校 咩livepool u 都要廿萬
再勁啲edi u要30萬
難民先爽
讀書免費
每月有生活費
特快派屋
一個仙都唔洗出
sor9
岩岩睇到你咁回
你真係唔撚好移民,咩叫唔夠堆收成期有學歷抽?好撚梗耳!
比較撚就留番在港食蕉!
係中間要住夠三年
點睇都係香港啲下啲東華 明愛護士抵啲
望就望佢父母唔會比個敗家仔呃走哂啲錢
不如換過個動詞落去

憑乜信心係自己嘅地方讀唔成書,係人地地方未生活過就讀得掂?

如果個個好似你噉嘅邏輯
好多香港讀唔掂書留過班嘅都唔使諗去外國讀書
你乖母家陣係口頭比人屌都頂唔順
你仲想佢一路幫啲白卡換片一路比佢地屌?

靠自己讀好書實際啲
唉我無諗過同父母黎會咁慘
以為啲人有屋企湯飲好幸福
宜家唔係讀書咁簡單 係生話
22你仲ff係英國會入到好學校?
分分鐘要讀啲廢柴foundation
燒多一年學費
香港啲水泡科degree讀完四年
要讀一年英國master洗底 最平係咁
本身去外國讀書 唯一條件就係有錢 樓主二百萬 計埋學費唔捱得好耐
16歲有咁嘅諗法算係咁啦
不過淨係諗到表嗰浸
完全無深入諗過成件事嘅成本
至少自己做吓research 先啦
感動連登多左好多移民真話
移民唔單係錢咁簡單
仲有人際關係 同心理健康
兩三年前大家剛到埗仲有啲粉紅泡泡
一屌就會比人話5毛
寧願自己煮

所有繁瑣嘢x3
所有電話你接
屋你搵 無熱水無電就屌柒你快啲搞
電訊商broadband 又係你搞
然後同你講 嚟到英國係咪學到好多嘢呢?
我竟然仲未爆煲
如果最後樓主同父母決定去英國,最少樓主同父母嘅其中一人(樓主成年後去計),一定要係香港有車牌,預咗屋企最後要買兩架車,唔好幻想只搭公共交通工具搞得掂,除非你有錢到可以住london,否則痛苦到好大機會回流。
如果你自己有決心,唔洗老豆老母一齊都得
佢根本就唔撚想自己努力
佢只係想有老豆老母一齊過去做苦工養埋佢
呢啲嘢我從來都唔會同現實朋友講
個個淨係話同父母嚟好jealous
佢哋只會當我無病呻吟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞