[長文]我一家適唔適合移民英國?

568 回覆
56 Like 674 Dislike
可以,英國養車成本低好多。唔少工都要有車至做到。
你覺得係移民就唔適合,你覺得係走難就適合。
啲中東佬回佬坐隻洗頭艇,身上乜都無都想盡辦法偷渡走難去世界各地,唔通佢哋又真係”適合”係新國家生活?
有冇兄弟姊妹?
中年人移民要考慮嘅同後生唔同
做錯決定隨時下半世翻唔到身

建議諗埋留唔到係英國,要返香港生活係咩境況
無咗公屋要俾錢租樓
再翻香港搵工變相中年失業
積蓄又消耗咗
咁啲中東佬去到住邊?
有話直說啦 可能好難聽
你都唔係讀中小學要追校區果啲年紀

你一家三口去曼城
唔使追靚校網
平平地買間屋仔
買架車仔
老豆唔識英文就去做廠
啲廠通常要揸車返工果啲
唔會得最低工資咁少
呢啲廠好多香港人做
一定溝通到
最緊要唔好經啲19香港人agent被人呃

老母識英文做超市做餐廳做乜都得啦
學歷根本唔重要
幾十歲人仲講乜學歷 你都戇鳩鳩

住屋問題解決咗
唔存在要租樓問題
支出比你想像中細好多
唯一係供你條友讀大學
所以移英最大問題係你
反而唔係兩老

退休金果啲點都攞到
你老豆老母先4尾5頭
做20年實有
20年後正路再延遲到75歲先係退休年齡

你嘅問題你自己解決
讀咩大學交幾多學費
讀咩有咩出路果啲

你調返轉諗
你地一家三口都公屋出身
有咩能力翻身?
你老豆老母有能力就唔撚係住公屋啦
賣咗層私樓過千萬晨早去咗英國嘆世界啦

如果你係叻仔嘅真係一人改變一家人生活
你使撚上黎連登問咩
你問得都唔識玩架啦
理解唔到你留係香港有咩作為

Btw 地盤有牌果啲係英國應該要重新考過
做藍領點都有so過香港做
兩老有冇車牌? 有車牌唔介意做倉都可以生存到,但要有心理準備會好辛苦,返夜間、heavy lifting既工比較易搵。冇車牌既話就可以直接放棄。
大部分同意你講嘅嘢。不過就唔同意你講到佢老豆老母好似七老八十,佢老母45其實咪謝安琪咁上下,唔叫老人家吓嘛
你香港本身有屋住,有2M儲蓄,生活已經好過其他人
唔認為要離開
中肯

過到黎都唔係咁易搵到工,如果兩老做廠做倉,搬搬抬抬仲要起個倉度一日行萬步(Amazon倉為例),唔係咁易。

做倉雖然可以唔駛識英文
但生活上好多嘢都要面對英文
睇醫生,租屋,申請嘢,攪手續
你老豆唔識英文,靠你阿媽一個人面對,應付得到?

雖然我今年都40+1,你阿媽唔係大我好多,不過我過左黎英國兩年,係既,多左香港人黎,其實要問啲大路嘢,好多時其他人都有經驗,可以請教得到,不過適應同際遇好講個人,我真係有識人一家大細黎到,大人唔適應攪到有情緒問題,半年就一家大細回流返香港。

移民係連根拔起,考慮清楚

如果可以,不如你等到十八歲,自己一個用bno 後代申請過黎?
[認真po]頭先啊仔生日送咗部iPhone俾佢,但佢而家好嬲
https://lih.kg/3150786

你個仔呢?
同埋英國本身多唔同國藉嘅人
好多人母語唔係英文
所以唔駛講英文嘅藍領工都會特別多人搶
其實唔易搵
係英國嘅大學做緊野
你自己如果黎英國 你個study plan係咩?
你諗住用dse分黎報大學?有無研究過你報到/打算報咩?英國d Ug course同香港好唔同 可以有好多奇奇怪怪嘅科目 定你諗住由foundation year讀起 再入year 1?

父母果到 係真係難嘅 唔知你爸爸具體做開乜 超市果d好少請asian 本身有2球去d平城市 買個flat/house 都應該夠嘅 你爸爸識唔識揸車 識嘅話送下外賣 揸下uber 又唔駛交租嘅話 應該ok

你媽媽應該還好 我都見有上年紀嘅香港人係銀行做reception果類 我估未必要咩學歷 正常交流到就得 但要預可能要搵一段時間先搵到
工作理論上係得

但樓主得兩球就算啦

仲要曼城,樓都買唔到要捱租
繼續吹 16歲book河口湖 自駕
我都祝你全家幸福
唔識英文去唐人街做食肆,以前啲人唔係不嬲都係咁咩
兩球又要預讀書,仲想買屋?
咁英國啱曬你老豆啦
啤酒平過水
細佬,我認真答你

我自己都係背景同你差唔多,只係年紀比你大,
我25 歲個陣(十幾年前)都係同老豆老母一齊移民澳洲,兩老係餐廳洗大餅,我一開始係做搬磚頭,其實移民並不可怕,以下一句好重要
「如果你地一家三口一條心」,就算有咩困難,一樣關關難過關關過,相反,是旦一個每日都有負面情緒,受傷害既係三個人,家庭一家散,移民最近要做好心理建設,唔怕挨,思想正面先係重中之重,講難聽d,你地係走難,唔係移民啊,你好好理解下「一家三口一條心」,要講埋俾兩老明白
3)你哋3個輪流返嚟住吓點會keep唔到間公屋。之前有個阿婆好似去咗美國好似4年疫症完全唔返嚟先俾人捉
支持
有充足銀彈的話
而家單支子女可以申請
想去未去,咁大個人唔係要人陪ma?
你有冇諗過住邊度?London Manchester 嗰啲實貴 你屋企2球,大學三年差不多一球,即係得返一球 咁你又要買樓又要買車養車其實好快洗哂
假設你唔住London or Manchester 住啲細少少嘅city 啲人其實都幾重accent 你老豆連英文都唔識 更加唔好提有重accent 嘅英文 佢有冇諗過點同同事溝通?唔好話講工作上嘅嘢啦 英國人最愛small talk都搞唔掂
你阿媽識英文 求其餐廳侍應洗碗做倉應該都請

我諗你應該要擔心嘅唔係自己 而係父母 佢哋唔識英文都幾難生存老實講 你要預自己成世take care佢哋 屋企裝修交水電要自己嚟 買家俬同啲人溝通etc 基本上你係同父母角色對調 你湊返佢哋
自己諗下可唔可以handle 到啦
揸住咁少錢過去,做黎生做到仆街啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞