[長文]我一家適唔適合移民英國?

568 回覆
56 Like 674 Dislike
個人覺得你自己一個去會比較好,因為你父母應該好難適應,去到又唔識人,英文都唔識隻
講真有牌都唔知英國認唔認,同埋基本溝通都唔得,生活就有啲難
加上你唔同大部分香港家庭,賣左樓黎到買樓,呢到租屋都唔平,雜費加埋分分鐘一個月要1800-2000鎊😳
其實最合理
就係你自己努力啲去外國讀U
讀完搵到工做嘢
又養到家就接兩老過去生活
屋企有兩球起碼負擔到你學費掛
如果你去讀書 父母係香港做野供你會舒服好多
可以考慮下上蘇格蘭地區,英格蘭地區已經飽和晒,由其係大城市,當然如果選擇上蘇格蘭嘅話都唔推薦去愛丁堡,因為都一樣所有野好貴,1球hkd夠係小鎮買間house,如果唔介意做最低工資嘅工,一定有大把選擇,生活唔會一定餓死,彈唔彈得起就睇你造化,你先16歲有好多可能性
去外國唔會令你咸魚翻身
除非你有一個好明確既方向 做邊飯 條路點行 (至少諗5-10年)
至於兩老佢地想去就話姐 唔想去既咪玩鳩佢地啦
唔好平時就話自己已經成人 大個 去到搞唔掂果時又話自己係細路
你未係citizen 讀u 要比oversea student 學費..
計埋呢條數未
樓主雖然我比唔到啲咩建議你
但你千祈唔好覺得呢個forum好正常
的確係,但佢既背景有兩百萬,我個陣只有廿零萬港錢左右,個陣兌澳紙,好似得三至四萬左右
我日日都好想死講真
身邊個個frd自己過嚟大把世界
我就一世同父母綁死咗

我成日問人我咁諗係咪不孝
個個都話羨慕唔洗煮飯打掃
其實佢哋唔做呢啲嘢嘅話係真係完全冇嘢做㗎啦
真係有苦自己知
睇唔撚到未來 好撚辛苦
真心respect
不過樓主要0風險,真心唔覺得佢地可以好似你咁
住1000呎up有花園有車=撈得掂
2球過去唔夠洗 仲要老豆老母未必有工可以做
樓主而家又唔係做緊野
重要係白紙
然後叫晒成家去英國賭大細
真心痴線
佢識條撚諗咩
16歲西都未屌過
去到uk佢讀書呀?然後兩老出去辛苦搵錢俾佢係uk讀書呀?
佢識諗會唔會講d咁on9既野呀?
佢去UK個plan係90%對佢有利 10%對佢父母有利咋
兩老要燒2球+繼續打辛苦工 供佢讀書同日常洗費
係香港雖然唔好 但至少要燒晒2球都叫有d距離
佢去UK 2球炸一聲燒晒架啦
重話識諗 你都幾好野
去日本台灣讀書囉
我都覺得係 離晒譜
老撚鳳咁款
不過你個主題係問適唔適合,我估得你自己先知答案,因為唔知你從咩方面出發去問適唔適合,如果你係擔心財政上嘅野或者生活上嘅野嘅話,我可以比D數據你參考。

2個成人 已經買左屋唔洗交租1個月嘅洗費大概

Council Tax £110
屋企Wifi 加25GB電話上網2人一共 £90
電費煤氣費 冬天約£200 夏天約£100
飲飲食食 超市買野自己煮 會買酒飲£300-400 (唔慳想食就買唔睇價錢)

我每星期工作約48小時 (自僱時間彈性自己想做幾多就幾多) 每月約£2400

太太每星期固定40小時 最低工資工
每月稅後約£1300

所以基本上每個月都一定有儲到錢,生活無乜壓力
我同太太大家英文都一般水平,但黎到之後肯嘗試肯試下講之後都有明顯進步,依家同外國人閒聊都無問題
移民唔係解決你生活遇到既問題所有答案
有冇諗過去到有咩目標想做到?
你唔似讀書既人,咁打算做咩?
去過果邊視察未?到埗去邊個城市先?物價點?預算積蓄夠用幾耐?
計劃好先起行都未遲
提提大家連登有起底function
認真 搵多幾年錢先
過到去都鬆動d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞