[長文]我一家適唔適合移民英國?

568 回覆
56 Like 674 Dislike
其實唔明點解你要同人抽
收成期有收期既生活
大把人過到嚟做廠做司機
有二球過嚟夠有突
如果你諗住過嚟係嘆世界咁你有二千萬都唔夠
quote 謝安琪係大家都有印象啫,睇吓啲40幾嘅同事我又唔覺係咁老,唔覺有難學嘢難適應嗰啲問題,譬如轉行。亦有人仲喺事業衝緊,未係停落嚟等退休嗰款。
你又話住匡城?邊句真?

請善用起底功能
佢個係問題嚟

你清楚晒狀況 諗得掂 有計劃 有行動力
覺得適合自己 就可以做

香港讀唔成書外國升學
都要物色學校 了解當地學習方式同要求 計生活費

香港做撈唔掂過去
可以係匹配返專長
尋找降低生活要求嘅地方落腳
草根階層收入較有保障等等原因生活到甚至生活更好

無話標準答案yes or no
只有唔認真了解情況同思考自己處境
純粹人云亦云就唔適合做移民呢啲重大決定
無睇開threads
其實16歲仲夾個細路走係咩心態?
16歲可以話已經定晒,過幾年俾佢自己揀都得啦

父母自己想走好似更唔合理,個細路16歲 自己都近退休啦,過去reset係咩玩法?
Threads 本身都好多人無病呻吟
識人夾左老豆老母移民 冇經濟問題 佢屋企人性格好積極 考車牌 返教會 搵份超市工過日晨 兩老覺得生活比以前更好
反而係佢適應唔到 英文冇好到搵文職 返藍領佢覺得係侮辱
開得呢啲post 即係你根本唔適合

點會覺得老豆易搵工啲
佢淨係識26個字母
人地同佢講幾點開工佢都唔識聽
超巿 剪頭 執倉 送貨 連外賣仔都要識基本英語溝通

打華人工入廚房唔見人都有少少可能
但佢又唔係撈嗰範
而且嗰啲都係恰9人極度榨壓

反而老母心態強靭識馬死落地行的話
至少唔會無嘢做
其實有又點無又點
有分別咩
四十幾歲仲邊撚個理你有無 degree
英國大把人無讀過大學啦
Jm9
講得太好
噉嗰邊好多細路16歲就開始做part time
但最低工資係得成人一半

啱啱諗返起
當年我中學畢業AL考得差,嗰時諗住出嚟做嘢再重考
我阿媽同身邊同學都唔鼓勵我噉早出嚟職場打滾
可想而知香港工作環境係點
睇到話過到去唔夠人抽 真係少少抽笑
喺香港已經係社會底層
點解會幻想過到去會突然爬到上去
你係咁撚鍾意同人比較嘅
就比心機考好dse入啲移到民既科
搵份skillset transferable既工
你而家全家咁樣嘅背景過嚟
生活質素隨時差過香港住公屋
如果俾我嘅話 我會bno visa去英國讀大學 揀搵錢嘅科
嗰200萬可能都冇咗一大截
但係慳慳哋 可以拖到夠錢搵到工 自己留低
如果際遇好 又夠慳嘅話 可能都買到樓 接埋父母嚟住
只可以揀啲二三線大學
嗰啲可能17000,180000鎊一年左右都仲有
而家intl students 學費加得好甘
呢條似真女 仔好難對屋企人都咁撚自私
狗眼看人低
樓主成日𥄫住老豆老母個二百萬
你有心走咪走囉,過到去一定唔撚舒服架喇,你ok咪ok囉 做人唔洗諗到咁複雜。更加唔好同人比喇,冇得比架。入到大學一定要入,你要跑出嘅話難過其他人好多好多倍,你最好做定心理準備你嘅未來應該會同你留係香港差不了多少。英國其實經濟好麻麻,你話佢隨時爆煲都不為過,詳情參考birmingham
我唔鍾意香港
我就算死都死係韓國同日本
香港無野值得我留戀
對香港感到煩厭和噁心
我都覺得Scotland 好,自己一個早少少去適應,住滿3年,19歲讀大學,仲免左國際學費👍,得Scotland 有呢個優惠,如果係住England , Wales 交學費都交到窮

蘇格蘭國會宣佈2023/2024實施新政策,連續三年通常居住在蘇格蘭的英國國民可在蘇格蘭高等教育機構獲得學費豁免,BNO簽證持有人在入籍前亦可受惠
老母返contact center/超市等等一定得

老豆唔識英文就返中餐廳

去manchester / scotland / north
支持你有心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞