[長文]我一家適唔適合移民英國?

568 回覆
56 Like 673 Dislike
坐低,問佢地一樣野,肯唔肯捱。
生活一定辛苦過香港, 英國租屋唔平如果係london.

中部多啲廠做,你老豆老母可能岩啲。但office 工就可能小啲。
London 就多啲機會,但你兩佬可能難搵工啲。
都係個句,成家肯捱就得。上facebook 啲英國搵工group 睇下。
肯捱,死做難做唔會死人
去過英國未?
有冇諗過父母去到可以搵咩工?唔好人去你又去。
不過佢全家移民就唔同講法
父母喺倫敦仲難搵到嘢做啦,生活費又貴。

曼城、伯明翰應該適合啲。
其實適唔適合係睇你expect啲咩,你如果expect去到英國就變中產生活咁你屋企嘅case一定無可能,但如果話係英國父母雙方都做basic salary藍領你地一家生唔生存到咁老實講就應該得嘅,雖然只係生存。不過由於你都成16,除非你成績好好可以入到神科改變命運,你要有心理準備唔止你父母可能連你唔好彩都要一世做基層同啲印巴裔非洲難民之類嘅同一階層做同事,呢個你o唔ok先?如果ok嘅咁我會覺得係英國做基層好過係香港做基層。

但如果唔ok嘅咁唔移民好過,起碼係香港作為local你仲有印巴南亞各種姐姐呢啲可以俾你拿個有人低級過我嘅心理安慰。
知唔知英國物價幾高?
你預左佢地搵唔到工好過。
佢老豆喺香港都只係做過藍領,去英國做返藍領就唔肯?

至少50過外英國都冇乜年齡歧視,唔似香港咁。
係咪真係咁易搵工先?
樓主去英國讀書係咪俾海外學費?30萬1年?
客觀條件 可以

但最主要係你老豆老母個性格
要肯做肯學一定得
老實講,佢地而家住緊公屋。父母有野做,係香港生活都唔會太差,我諗佢地去到英國會有好大衝擊,因為會辛苦好多
全家先2百萬都幾撚窮
你要計埋佢之後成世要養埋兩老喎
佢地留係香港有份工,可以唔洗唔洗佢養
兩球野都可以慢慢搣
仲有佢老豆英文字都唔識多隻,計有min wage會唔會太樂觀

結論:樓主唔介意成世養埋兩老咪帶埋去(但應該會辛苦過留係陸沉既香港) 如果接受唔到就自己去算啦
純睇數字 unemployment rate 唔高既,搵份好既就難,西既應該都仲有既
一支公2萬HKD 都得
當年d人得機票錢
睇兩老點諗,喺香港,世代基層基本好大。

去英國,兩代後有機會升呢,就算唔好彩,喺英國做基層都好過喺香港。

唔係淨睇自己。當然,如果樓主諗住自己就係最後一代就另當別論啦。
老豆所有牌都要係英國再考過
睇個走款應該好難搞 睇又唔得 講又唔得
要再讀返書老豆應該搞唔掂
做唔駛講英文嘅藍領工

老母識英文但唔知真實講有無問題
無讀過大學應該都係做唔到普通寫字樓
如無意外都係做藍領

你自己又未出身,成個家庭200萬好快會洗哂
有無樓?如果賣咗樓過到黎就點都好D
最好嘅Case就你呀媽幫你申請過英國,老豆唔走
但你就係英國讀書搵嘢做
但咁樣太空人法唔知對之後入藉會有咩影響

佢地未過65歲 5年後要考試,佢地真係應付到?
Lifeinuktest真係要溫要記的
老實講,你想移就自己去
去到搵到工,入籍後先讀U

你屋企人即刻有工開都仲夠10年NI
但係唔好講佢地唔太講英文
好多識英文都唔係咁易搵到工
就算想做超市都要interview講英文
到時入不敷支就好大問題

反而你搵到工後,穩定左先叫佢地過黎仲好啲
如果自己去不如去加拿大
你揸住咁少錢,點樣可以遊山玩水
做我男朋友?
2百萬俾你自己一個走算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞