[長文]我一家適唔適合移民英國?

568 回覆
56 Like 674 Dislike
唔建議,唔識英文,去到外國係好難搵工,你每一日都會好depressed , 生活唔會有改變,應該話會差過香港,咁何必要走呢
本身香港有屋有2M身家
去到英國
又龍又盲又啞
兄台呢個講十分中肯,cannot agree more.
唔同背景有唔同代價。

我呢啲老人家嚟做先頭步隊,雖然錢唔係問題,代價就係同家人分開,一個人住。可幸科技先進,日日都可以 Facetime.
起底睇舊post
full paid 一間屋都唔夠錢,搵唔到工就日日燒錢,所以諗清楚
唔識揸車既仲要無埋對腳,電視又啱睇,好容易有情緒問題
F.6 & F7 分唔清可能真係世代嘅認知分別,呢代後生嘅認知入面大學之前一年係F6,唔知以前係F7
同意& respect
但佢個case同你唔同
你肯搬磚,佢仲諗住讀書燒錢
好多連登仔認為老豆老母幫佢移民係應份
條友根本就想屋企人供養佢去英國,之後就由鳩父母
又唔會諗老豆50幾歲,放棄哂香港D朋友、親戚,基本上同提早叫佢熄燈分別唔大

人生路不熟,想搵個朋友傾計英文又唔得,D文化同香港咁撚大分別
過多幾年就要退休,但200萬又燒唔到幾多

呢種人最撚仆街
一家唔洗諗,你自己俾心機讀書之後自己移民啦
講真你父母一把年紀
真係好有決心移民咪學下英文先
有倉有郵局工可以做嘅

買apartment百零差唔多二百萬
買完就身家清零,每月要俾管理費、council tax、水電,加埋都幾千蚊港紙,係一定要至少有一個人返工先維持到開支,兩老過去唔係退休真係非常唔建議

你16歲移民讀書同人玩公開試真係hard mode
不論你幾時移民都係交國際生學費貴到仆街
老老實實香港讀U然後移民係唯一出路

未成年+兩老年紀大學歷低真係不了
最慘係英文
移條毛咩
直話直說你成家包括你呀公果代都係低端人口 返大灣區啦
50萬海景成千尺
仲有百5萬un un腳
你喺香港都要住公屋先儲到兩球
你認為英國有公屋住咩
即係諗住考機師 定讀u學it嘢?
識人個仔就係讀伯明翰 爸媽就跟埋過嚟 買層平平哋嘅樓一家人住
如果你都考到英國嘅大學 入到啱嘅科嘅話
都可以試下嘅

但係學費都冇咗成百萬
得返100萬 冇得平平哋買層樓一家人住喎
係咪真係ok㗎?

調返轉 如果喺香港讀埋u先走呢?
雖然好長遠 但會平好多
質素真係唔sure 但你會有時間自己學得好啲嘅 可以去下exchange

爸媽自己反而冇乜大問題
佢哋肯就會生活到 睇心態多啲
如果因為唔鍾意香港咁 咁移民一定會開心啲
有公屋已經唔駛移 人生勝利組
同埋本身香港薪金唔高 移嚟托咩?
啲公屋中學雞淨係識用稅前min pay做比較,又唔知外國物價
就咁睇你係香港係咪無咩大問題?例如無案底/同家人/朋友溝通到
除非你香港生活唔到
唔係嘅話唔好諗去移民就可以改變到好多生活上嘅困局
而家歐美國家普遍競爭都比香港大特別係高學歷嘅職位
如果你真係想移民又得兩球
建議你係香港做下藍領學下啲實用嘅技術例如揸巴士/裝修/整車先
呢啲藍領工技術相對白領更加有優勢
同埋唔好帶兩老移民
老實講 融入唔到等於帶兩個負擔移民
認真答你, 如果諗住自己有下一代就必定要走,如果只係老竇老母和自己,就要睇吓你覺得自己將來係咪比別人優勝過一類, 例如然後自己係咪比較聰明嗰一類,如果只係覺得自己都係平平庸庸嗰一類別,反而留喺香港乖乖地打份牛工政府工,放假去吓日本台灣,平時行吓旺角尖沙咀,平時當自己時運高睇唔到班牛鬼蛇神就算數, 安安瞓瞓過日子就算。
憑乜信心係自己生活左16年嘅地方都無信心撈得掂,係人地地方未生話過又撈得掂?

答得到就可以過去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞