[FEARNOT] LE SSERAFIM討論區(74) DAY-OFF首播迎接團體出道兩週年!線上FM開售盼與現場同歡

1001 回覆
14 Like 13 Dislike
真 live 假 live 呢個話題,其實係近呢年先多左好多人討論
(自從某天團比人開 SOFTWARE 去分析個 LIVE 係假唱開始)

上面有通胖話早一兩代既團較唱得
我只能同意一半(不過我就真係 LSF 先完全入坑 Kpop 的)

因為假唱呢樣野
其實由 80,90 年代開始已經有
而且一直持續進步緊

呢樣係一樣都幾心灰既野,但太離題了唔講太多

但我想說的是,難得全咪開 LIVE,大家應該珍惜
貼免責聲明真係可以免責嘅咩?
因為 Day 2 壓力大到爆,全咪又死半咪又係死,所以越大壓力表現越拘謹
小小師妹10個一位了,雖然我都睇唔透公司嘅操作,首歌反應係唔差,不過是咪太大貪
是 好多人留言叫hype請vocal老師練唱歌
我心諗唔好咁天真啦 hype點會額外花資源train人 寧願安排多個fm賺錢都唔會收埋班女一頭半個月練唱啦

返工係幫公司搵錢 唔係比你嚟學野伽

而且我覺得kpop依家個趨勢係 少啲訓練 idol冇本錢同能力 咁就可以增加idol對公司既依賴
關於呢個,就係我上面講既另一個疑問
其實我都想問

D 人唔係話 Coachella 一定要全咪架咩?
點解 DAY2 可以半咪?

究竟呢個說法係真有其事,定係出面 D 人腦作出黎架JA

如果係咁既話
咁之前 BP AESPA 唔知係全咪定半咪呢?

不過我可以好肯定咁講
如果 day2 半咪的話
即係話,day1 佢地一樣可以半咪,但佢地冇選擇到咁樣做
咁葉師傅又真係靚得過分啲嘅我表示理解
可能準備 day 1 時冇諗過全咪會大抄,又冇諗到回響咁大呢
至少證明通胖們都想佢哋實力可以提升
你咁誠實點得㗎,雖然我都同意
我覺得 Hybe 唔係唔俾錢, 係佢地定位係跳為主, 錢同時間都放晒落舞嗰邊
kkura 應該有老師教過, 真係聽得出進步
新請多咗個 performance director, 睇落都係舞嗰邊為住
最大問題反而係時間
好衰 特登po牙真打喊路
可惜掩住咗
我都覺得係時間成本問題
練聲真係要時間磨 對比練編舞時間真係快好多
每次見到唱功有進步其實都唔錯啦
香港場租貴 應該圍唔到皮
其實由組團一刻開始,公司已經開晒會清楚晒成員既能力係點
優點缺點,同埋最重要既係組團後既定位人設同目標

所以上面有通胖提到話唔會搵 AKB48 同 KPOP 比較,
其實是理所當然既事,但同實力無關
AKB48 既成立目的同定位,第一日已經打晒旗號咁公開左
睇維基都有

HYBE 唔係 TVB ,點發揮一隊女團既優點,擋住佢地既缺點,佢地 2 年前已經有晒計劃
忙採今日啲相全部都好𠹌qq
應該唔會冇諗過大抄 大大話話都出道近2年 連我哋都知佢哋vocal水準 公司冇理由唔知
我偏向
1. 設備問題(YT online)
2. 公司搞黑紅營銷
重點係
DAY 2 點解會變左半咪,唔係一定要全咪咩?
coachella 傳統黎喎 ( 出面 D 人話 )

我就偏向
day 1 fim 寶有心滿足現場,佢地好清楚呢 D LIVE 氣氛最重要
難得擺明全咪,就可以下下都嗌到盡,谷爆台下觀眾 D 反應

day 2 , 比網上班隔岸觀 LIVE 既人講到咁
算啦,開返墊音穩穩陣陣當平時去大學開 show 算數
唱cover果啲唔好好利用天賦擺響開show度
你平時拍片唱到識飛都冇用
開show唔係真live 啲人唔會覺得你唱得有幾好
跳舞又唔係特別勁唔係好突出 樣又唔係特別標青
所以霉團唔係冇原因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞