[FEARNOT] LE SSERAFIM討論區(74) DAY-OFF首播迎接團體出道兩週年!線上FM開售盼與現場同歡

1001 回覆
14 Like 13 Dislike
我睇到既係...
佢地中文好,就比人屌英文差
佢地中英文都好,就比人屌數學差
佢地冇乜邊科差,就比人話落堂掛住嘆咖啡

事實上佢地從來冇話過去做十全十美十優生
呢個以''女團''黎講好難有人同佢地鬥喎
保安轉性?
我答你
所以墊音,係「溝」出來的
即係幾多成 CD ,溝幾多成現場
溝少少現場呼吸聲,咪令你對個演出感到似是而非,佢地既目的就係咁

所以你從「人體極限」去判別佢個 live 有幾多成係真,係正確的
所以最重要唔係睇出面 D 人點講
而係我地自己點去睇fim寶

講起 cover

網上見到 dance cover , guitar cover , 唱歌 cover
但最終都只係可以「複製」(仲要只係其中一 part)

同佢地網上/台下面對數以百萬計觀眾既演出,係兩回事來

對,然後路人只會覺得LSF更差

但佢地從來冇問過班 cover 友拍左幾多 take
當然冇一隊偶像係完美,但作為一個全職專業表演者觀眾有期望有要求係好正常(唔好忘記喺得韓國出道基本上係一將功成萬骨枯,要打贏千百個練習生對手先爭取到出道機會)。

Kpop 點解可以喺近呢十幾廿年征服世界,就係因為 set 咗一個好高水平令世人震驚(誇張啲講),加上前人(例如 BTS BP)嘅高水平令人會對後輩更高期望,所以觀眾唔會攞 AKB48 呢類團去比較韓團就係咁解。

另外可以喺大公司 Hype 出道就更更令觀眾有要求,所以對 LS 期望越大失望越大真係好正常嘅。
車汪明明就好乖唔會講粗口,雖然成日發嬲,最多都係講ic
其實都關事,之前都有啲美妝kol分析過,唔係carry唔到金色,只係黑髮比較精緻但唔係削,依家睇櫻釆好似係削咗咁
係咪永遠都唔會係香港搞fs
全職專業表演者觀眾..... 太厲害 呢樣野範圍太大

作為一個 FANS
剛剛在 X 上見到車汪面向鏡頭開了兩槍,我已經投降了

hybe 搞得呢 D event ,因為佢地都好清楚,
FANS 既要求,就係咁簡單既一回事

還是那一句,百貨應百客,同埋佢地個 LIVE ,day 1 正過 day 2
所以YG揸手咪超live AR勁多人信
我唔知係 Kpop fans 定係公司大家互相縱容, 定係各團鬥得太勁, 搞到大家對表演水平上要求舞要齊, 同時唱要 perfect

有時見啲表演明明跳住唱, 但啲咪都冇收到抖大氣聲, 啲 fans 就話好勁, 我就諗, 係唔係做 Kpop artist 要跑個半馬都唔喘氣

其實睇返節目講 Fim 們啲熱身做二百吓波比跳都已經好L癲, 咁都俾人評話唔夠氣, 我真係諗幾時可以將跳唱當做奧運項目
我嘅另一半原本冇追開kpop 淨係聽過下nj一兩首歌咁大把 有時會話我掛住睇車汪唔理佢
Day 1果日我捉左佢陪我睇live之後就半入坑 開始聽easy同叫我開啲團綜片比佢睇
係咪正常咖??
同埋佢每次見到葉出場都勁讚佢靚
冇錯
搞咁多資源去針對訓練,不如出錢開多一隊/一個唱將組合 ?

但 hybe 好清楚,係好唔化算既一件事
1,真係唱功好既人唔易搵呀,唔係都唔駛一個 IU 玩咁多年,定係訓練十年訓練到佢有王者實力先出道?
2,唱功好唔等同於幫公司賺到錢,廣告一個接一個架
3,唱功好,你班 hater 咪屌佢唔識跳舞同樣衰囉

簡簡單單整隊 illit ,睇下?又入 top 100 了
EASY
你有你講佢山羊,佢有佢上榜
因為雞蛋裏挑骨頭啊,同埋你講果啲熱身果啲其他團嘅粉絲根本唔會在意,路人都或者會驚訝

一開始啲人對fim嘅評價係舞好整齊特別,唔開咪都會理解,只係一位encore果陣好多時頭兩次都炒車,但又唔會聽多幾場,久而久之佢哋就畀人label咗唔唱得,今次反得咁勁係因為一開始佢係就唔滿意fim可以上Coachella
有幾分相似
Hybe 唔俾訓練資源, 問過 IZ*ONE 年代 WakeOne 未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞