一人一件屋企人好失禮嘅事

375 回覆
400 Like 41 Dislike
佢地好鍾意喺街/車到好大聲咁播whatsapp啲錄音
再好大聲咁覆
之後再好大聲咁播番自己岩岩覆果段錄音

我阿媽都係咁
去日本啲高級餐廳
將人地抹手巾 抹埋枱
然後成條毛巾飛出去比執緊枱既和服阿姨

我同女友同埋個和服阿姨呆撚左
我同女友係咁講唔好意思,個下真心好撚失禮
淨係出街大大聲講野就覺得失禮
學識少少英文
係一般西餐廳 侍應香港人 點都要講英文
唔記得講咩 但grammar 錯哂同疾下疾下
臨尾仲要補句do u know English?

係一條人來人往既路
佢係對面馬路見到我
我yap手叫佢過黎
佢大聲叫我個名 叫我過翻去對面
成條街都聽到望過黎
仲要嗌足5次大概 響全朵。。。

佢以前係鄉下可能習慣左係山叫落黎
但呢度唔係。。。唉
同佢出親街講每句野都好大聲
慌死我聽唔到 明明係隔離
唔講以為我係九條街之外

呢句好撚好笑

因為佢以前細個通山跑果隻
大家都會上山玩 以前佢地真係嗌上山叫佢地翻落黎食飯 周圍都係山有回音聽到唔出奇

依家鄉下仲係有田 禾都割完

身同感受 大叫都算仲要全朵 仲要係個距離聽到對方講野或者做動作都明既時候都要大叫 特別係飲茶 比格離班老屎忽望住仲要偷笑睇戲咁睇 室內都係一樣
同屋企人去旅行 搭飛機老豆係廁所食煙
我果陣瞌著左唔知 訓醒老母同我講番 仲話開晒廣播咁 啲空姐仲周圍問人 有冇見過人入去
同老母睇戲佢不停講野
係咁發表對劇情嘅分析
上火車地鐵自己上車霸幾個位再揮手叫你埋黎坐
成撚日影鳩我相仲要擺上自己fb 好既醜既都擺

最後比我發現佢用我d相上網識男人

識玩喔 你老母
去親旅行無論去邊個國家
入親咩鋪頭都要問有冇discount
其實去小店問同問tax free都明白同接受到
最慘係去明碼實價成大間鋪頭唔係小店都要R discount
重點係兩老唔識講英文 次次都要我/家姐講 仲要佢地覺得問多幾次就一定會成功 所以要不停問 唔係會俾兩老罵

去親亞洲國家(可能當地人都見得多依類人)
所以店員都唔會直接屌出聲
但一去歐美國家真係要裝備好厚面皮 因為當兩老意識到人地店員露出唔撚係掛你入嚟咁大間鋪叫我私下平俾你?表情 就會要我地投訴佢地態度差
我屙緊屎入廁所大叫我個名問我有冇事
應又死 唔應又死
同屋企人去旅行 搭飛機老豆係廁所食煙
我果陣瞌著左唔知 訓醒老母同我講番 仲話開晒廣播咁 啲空姐仲周圍問人 有冇見過人入去

師兄呢個真係唔掂喎 好似係犯法
去旅行個陣盡顯醜態
以後唔會再同屋企人去旅行
去親旅行無論去邊個國家
重點係兩老唔識講英文 次次都要我/家姐講 仲要佢地覺得問多幾次就一定會成功 所以要不停問 唔係會俾兩老罵

但一去歐美國家真係要裝備好厚面皮 因為當兩老意識到人地店員露出唔撚係掛你入嚟咁大間鋪叫我私下平俾你?表情 就會要我地投訴佢地態度差

兩老唔識英文你咪乘機同啲staff吹水扮問咗
老母好撚鍾意企正喺地鐵門中間
一開門就趕住投胎咁衝上車
次次都忍唔住開口屌佢叫佢讓人落車
老母好撚鍾意企正喺地鐵門中間
一開門就趕住投胎咁衝上車
次次都忍唔住開口屌佢叫佢讓人落車

最憎呢啲 方死無得坐咁 但明明啲師奶仲早落車過我都唔知做乜9要撞走哂啲人入去坐 通常入到車箱就啤9呢啲人
去親旅行無論去邊個國家

上次去日本
買多左張飛
兩老叫我係部買飛嘅機前睇下有冇人買飛
叫我賣返出去
d職員係度望撚住哂心諗我做咩9
我話唔賣啦,咁「肉酸」
點知老母屌我唔識做
話咁簡單都做唔到
呀哥廿幾歲,屋企仲叫佢做俊仔
有次搭巴士太多人要分開坐
我同大佬坐上層車尾,老豆坐車頭
落車時,老豆喺車頭企起身大叫「俊仔!落車la!」
成架車啲人即刻望落我大佬到
佢個頭dum到冇得再低
我喺後面笑到痴線
啊婆一見到啲大肚婆就關二哥上身,好似要保護大嫂咁趕人地啲大肚婆行開
周街大叫真係柒到無得再柒 沒有防止的方法
去親戚度拜年 人地個度有養狗
咁我無野做就去撚下狗
撚到咁上下
我老豆係個狗主面前大大聲講 唔好摸啦 咁污糟

個一刻我望到個親戚塊面黑左一下 之後又即刻變返正常表情
真係好撚柒
擺酒去飲 杯紅酒佢飲唔晒 當住成枱面想倒入我杯叫我飲埋佢
細個同姑姐跟團去日本
導遊例牌會係車度介紹下個景點/同團友講下野咁 點知姑姐大叫 「唔好講啦 嘈住哂我訓覺!」
我地個時仲要坐接近車尾 搞到成車即刻望我地 失禮到呢
食軟殼蟹手卷話人地啲蟹冇肉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞