一人一件屋企人好失禮嘅事

375 回覆
400 Like 41 Dislike
- 食自助餐打包俾人發現仲諗住同人理論
- 見到餐廳d碗碟好樣少少就順手牽羊, 仲要同我show off戰利品
- 係日本電車入面R腳指聽wtsapp錄音

嘩屌 大陸落黎嫁?
早到咗 民宿房未有得check in 不停打電話煩住人問有冇得早啲
同班fd諗住去我屋企打機
一開門見到細佬係度打丁然後班fd頭也不回走左

想做你嗰個fd
其實屋企人垃圾都有個好處
死左唔會太傷心
係巴士 XXX!!!(我個名)呢度有位呀!!!
撘JR大大聲講電話

去日本旅行嗰陣 我老母成日拎住部手機係巴士/地鐵影我地相 但仲要影相有聲 跟住有幾個望咗過黎 真心覺得 好老尷 心諗 老母你教靜音啦 平時就算開聲打電話比你都唔撚聽架啦 開聲做乜姐你

日本好似冇得咁做

我老母手機唔教靜音影相有聲 你嘅日本無得咁做姐係點

iPhone同某啲電話入咗日本sim card,影相冇得較冇聲(好似係)

iphone 7 plus
iPhone 6s
iPhone 5s
無呢個問題
撘JR大大聲講電話

去日本旅行嗰陣 我老母成日拎住部手機係巴士/地鐵影我地相 但仲要影相有聲 跟住有幾個望咗過黎 真心覺得 好老尷 心諗 老母你教靜音啦 平時就算開聲打電話比你都唔撚聽架啦 開聲做乜姐你

日本好似冇得咁做

你部電話一去到日本就會無得較靜音?

有simlock
老豆

1 地鐵爭位坐
2 餐廳攞走d靚嘅匙羹 翻到黎呃我地話係餐廳送比佢
3 有人喺佢隔離咳會大聲鬧
4 行得快,前面有人阻住會撞開人,唔會講唔該 唔好意思 對唔住
5 夏天喺屋企只着底褲 三角個隻 上身唔着衫,試過約人黎整水電煤衫都唔粒翻件衫
6 去酒樓揀位坐 明明得3-4人 都想坐大枱
7 無book位扮有book
8 成日去d根本唔會比折嘅鋪頭R着數,阻住人做野

以上我地鬧佢要改嘅話,佢會鬧翻我轉頭同繼續咁樣做
去到邊都要同人鬥快
行路行到好似跑步咁
地鐵一埋站就即刻跑入去
有位仲要大大聲咁嗌我過去坐
就算同佢講左巴士仲有10分鐘先到站
都要唔執輸跑過去排隊
之後等一陣又屌鳩我話點解咁耐都冇車
仲有喺巴士度食嘢同大大聲玩candy crush而啲就唔多講啦

你屋企人係支那殖民落黎?
搭車講嘢勁撚大聲 成車人都聽到佢咩 又夾雜埋啲粗口 叫佢細聲啲講嘢又屌返我轉頭 又話傾電話都唔俾
句句都疾住老豆
撘JR大大聲講電話

Same
仲要係街大大聲叫停老豆嘈交
成條街d日本人望撚住晒
係街/成班親友面前大大聲屌鳩我老豆
雖然我都好撚憎我老豆
但我都係覺得好撚羞家
係街/成班親友面前大大聲屌鳩我老豆
雖然我都好撚憎我老豆
但我都係覺得好撚羞家

講番樣老豆既
唔識扮識咩撚都加多句
識少少扮好撚熟咁
俾人篤爆又死撐
坐係佢隔離真係聽到燥
中學聽唔知乜乜升學講座,學生家長都會出席。
老母無聊得濟拎支牙籤'了'腳指甲
坐後面個同學仔仲問我呀媽乜事
諗起都
- 食自助餐打包俾人發現仲諗住同人理論
- 見到餐廳d碗碟好樣少少就順手牽羊, 仲要同我show off戰利品
- 係日本電車入面R腳指聽wtsapp錄音

真係好唔掂啊
點解大家既父母多數都係衰大聲講野
我阿爸又係
講野好大聲
叫佢細聲d又唔理
仲大條道理話: 我冇咁大聲就仆得街喇

exactly同一句!
買乜都要問有冇平啊折啊,又或者要打電話去問啲網上都搵到嘅資料,搵埋俾佢唔要,係都要打去問,仲要唔自己問,屋企我最細結果要我打去問
去親旅行無論去邊個國家
入親咩鋪頭都要問有冇discount
其實去小店問同問tax free都明白同接受到
最慘係去明碼實價成大間鋪頭唔係小店都要R discount
重點係兩老唔識講英文 次次都要我/家姐講 仲要佢地覺得問多幾次就一定會成功 所以要不停問 唔係會俾兩老罵

去親亞洲國家(可能當地人都見得多依類人)
所以店員都唔會直接屌出聲
但一去歐美國家真係要裝備好厚面皮 因為當兩老意識到人地店員露出唔撚係掛你入嚟咁大間鋪叫我私下平俾你?表情 就會要我地投訴佢地態度差

唔帶佢地出去/俾佢地自己跟團
大學畢業禮我上台攞證書嘅時候,老媽子向我揮手,仲大叫我個名

頂 呢個堅係柒

有咩問題 見到人地屋企人係咁 覺得幾溫馨

食迴轉壽司企起身睇舊壽司靚唔靚
之後大大聲評頭品足
仲要睇中對面行既 跨行拎黎食
大大聲講呢碟有幾靚

親戚 日本街邊食煙 望住啲日本人彈開三尺遠
同佢講完 仲要話: 警察見你係外國人就唔捉架啦
即刻扮唔識算數
係街到同家長日大聲嗌我做BB

由細叫到成18先慢慢改口 成日BB
老豆個電話鈴聲係男兒當自強
每次有電話打黎都好大聲
係街響果時個個會望住
細個覺得好醜怪 好失禮
但可惜依家老豆已經唔係到

我老豆用啲聽落好熱血嘅客家歌做鈴聲,仲要較到最大聲 佢實佢聽唔明
我問佢做乜由英文歌變客家歌,仲要咁難聽
佢話其實聽唔明客家歌但好嘈好醒神
真係柒到入肉⋯⋯
有次我啊媽自己翻左鄉下先,
我過幾日先去,到我去到拎完行李,推住架行李車出嗰事,我啊媽竟然叫晒我表兄弟姊妹啊,三姑六婆咁,起碼10幾廿人,係到大嗌我乳名,我嗰下認真想入翻去禁區
我附近有d外國人即係走上前睇下我係咪咩名人

不過而家諗翻起都幾sweet
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞