一人一件屋企人好失禮嘅事

375 回覆
400 Like 41 Dislike
戲院睇戲了我講野
我唔理佢
返到屋企仲話我講兩句都唔得
最後叫佢以後唔好係戲院睇戲
太多啦

1. 搭地鐵,老母一定唔會比人落車先,一開車門就狗衝去空位,搞到其他人望住曬,我唔跟佢,佢仲要幫我霸位然後大叫:「咁又如何呢到有位呀!」屌我真係想搵窿捐,我話唔坐,佢就屌我:「係到扮斯文」屌我講過好多次你要坐就自己坐飽佢,唔洗預我啦仆街

2. 飲茶,啲傳菜阿姐一行近佢就問:「係咪xx枱(我地張枱)架?」屌,個點心係你就係你架啦,唔係比你嘅你問十鳩幾萬次都唔會係你架喎,屌好撚老尷

次次好聲好氣教佢唔好咁,佢就話:「你睇小我讀書小姐」
屌你,我真係嘔血
老豆最鍾意係啲好奇怪既地方跳 大佬成80kg 終於有次係海洋公園纜車跳到fing來fing去 最終全部停曬

你老豆真係玩命
太多啦

1. 搭地鐵,老母一定唔會比人落車先,一開車門就狗衝去空位,搞到其他人望住曬,我唔跟佢,佢仲要幫我霸位然後大叫:「咁又如何呢到有位呀!」屌我真係想搵窿捐,我話唔坐,佢就屌我:「係到扮斯文」屌我講過好多次你要坐就自己坐飽佢,唔洗預我啦仆街

2. 飲茶,啲傳菜阿姐一行近佢就問:「係咪xx枱(我地張枱)架?」屌,個點心係你就係你架啦,唔係比你嘅你問十鳩幾萬次都唔會係你架喎,屌好撚老尷

次次好聲好氣教佢唔好咁,佢就話:「你睇小我讀書小姐」
屌你,我真係嘔血

呢種真係好頂唔順 原全有哂畫面 好撚尷
大學畢業禮我上台攞證書嘅時候,老媽子向我揮手,仲大叫我個名

頂 呢個堅係柒
撘JR大大聲講電話

去日本旅行嗰陣 我老母成日拎住部手機係巴士/地鐵影我地相 但仲要影相有聲 跟住有幾個望咗過黎 真心覺得 好老尷 心諗 老母你教靜音啦 平時就算開聲打電話比你都唔撚聽架啦 開聲做乜姐你

姐係係香港地鐵做就唔失禮 係日本做就失禮?

係香港唔會周街影相 同埋日本係有講JR唔可以傾電話定唔知要熄電話之類 唔太清楚

日本所有手機個相機APP都唔可以較靜音
無聲犯法差人拉(好似係)
- 食自助餐打包俾人發現仲諗住同人理論
- 見到餐廳d碗碟好樣少少就順手牽羊, 仲要同我show off戰利品
- 係日本電車入面R腳指聽wtsapp錄音
食晚飯WAITER同廚房有誤會出左MISTAKE
之後大大聲屌人同叫其他顧客評理
細個讀小學嗰陣 星期六翻學校上興趣班
咁有次我老豆就黎接我放學 佢同啲家長坐咗係啲凳仔嗰度等
咁我走嗰陣係轉角位到見到一個男人坐咗係到用手捽腳指
當時我未意識到嗰個男人是我老豆
仲心諗邊個老豆咁嘔心 係大庭廣眾做埋啲咁嘅嘢
到我行埋小小 原來嗰個人就係我老豆

我老豆嗰陣仲要邊捽腳指 邊大大聲同人傾計
嗰刻我淨是覺得老豆係到影衰我
跟住快快手拉佢翻歸
係日本搭地鐵鐘意衝去坐低左之後叫同行既人過去,
話讓個位比你坐
又大大聲講野,殊佢叫佢細聲啲,啲人已經望住哂,
佢又話唔好咁在意其他人目光
番到香港又大大聲咁講野,話「番到黎終於可以大聲講野啦」
屌你根本係公眾地方都唔應該大聲講野囉
話之你係日本定香港呀
(不過佢係親戚,唔係屋企人)
有一次招呼啲大陸親戚去左間意大利餐廳食嘢,咁嗌左個意粉,佢食左一啖...大大聲講''呢啲咪又係桂林粉,我炒得仲好食啦!''
我即時呆左幾秒,只係差在個口冇塊樹葉...
真心柒
著左我條熱褲出街 我老豆

Your dad is gay?

以前啲男人興著熱褲
我老母好鍾意食自助餐拎到成碟滿到座山咁先肯返黎食 有時不特止 仲要出去拎多兩三碟放滿成張檯先肯坐低慢慢食🙄🙄我叫佢一陣先出去拎 佢話唔想出去咁多次想坐係度慢慢食 挑 咁你咪食自助餐啦 你拎到好似饑荒咁 好似拎小啲慢啲出面都無野食咁
跟住又要笨手笨腳 放滿碟係檯 郁一郁就倒哂啲豉油出黎 心諗 老母你咁樣我仲點帶你出黎周圍食好野呀
老母會喺條街/車無啦啦拎個指甲鉗出黎剪指甲 仲有當街用佢隻手指尾撩鼻屎
有hr打黎約時間interview
傾緊日期時間
呀媽係隔離
極大聲:做乜唔今日去in?
撘JR大大聲講電話

屌,試過同朋友嘅屋企人去搭JR,大家行左成日都好攰,係車廂訓左,但係朋友個老豆扯鼻鼾勁撚大聲,成車人望過黎,好撚老尷
出去酒樓食飯嗰陣 有個後生仔樣嘅waiter黎執嘢 然後老母同我講 如果唔好好讀書第時就好似佢咁 仲要大大聲 條友一定聽得到 嗰下真係柒到想縮翻落佢個西度
撘JR大大聲講電話

去日本旅行嗰陣 我老母成日拎住部手機係巴士/地鐵影我地相 但仲要影相有聲 跟住有幾個望咗過黎 真心覺得 好老尷 心諗 老母你教靜音啦 平時就算開聲打電話比你都唔撚聽架啦 開聲做乜姐你

日本好似冇得咁做

我老母手機唔教靜音影相有聲 你嘅日本無得咁做姐係點

我諗條撚屌既意思係日本買既手機係靜音唔到相機
因為太多痴漢先有咁既設計

我啲電話平時都有得靜音,不過一插日本上網用嘅sim卡就無得較靜音影相

張sim 卡日本賣?
日本我用iPhone 好多次都靜到音
大學orientation day
要交好多費用 又要買呢樣嗰樣
預少咗錢
阿媽好認真咁問啲人 有無得碌卡㗎?
老母會喺條街/車無啦啦拎個指甲鉗出黎剪指甲 仲有當街用佢隻手指尾撩鼻屎

剪指甲呢個不單失禮 仲好唔衛生
大學orientation day
要交好多費用 又要買呢樣嗰樣
預少咗錢
阿媽好認真咁問啲人 有無得碌卡㗎?

oday帶埋老母
撘JR大大聲講電話

日本好似冇得咁做

我老母手機唔教靜音影相有聲 你嘅日本無得咁做姐係點

我諗條撚屌既意思係日本買既手機係靜音唔到相機
因為太多痴漢先有咁既設計

我啲電話平時都有得靜音,不過一插日本上網用嘅sim卡就無得較靜音影相

張sim 卡日本賣?
日本我用iPhone 好多次都靜到音

我iphone插咗日本sim卡都靜到音 可能一啲啲機先會
出去酒樓食飯嗰陣 有個後生仔樣嘅waiter黎執嘢 然後老母同我講 如果唔好好讀書第時就好似佢咁 仲要大大聲 條友一定聽得到 嗰下真係柒到想縮翻落佢個西度

其實宜家好多後生會part time
大學畢業禮我上台攞證書嘅時候,老媽子向我揮手,仲大叫我個名

頂 呢個堅係柒

有咩問題 見到人地屋企人係咁 覺得幾溫馨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞