一人一件屋企人好失禮嘅事

375 回覆
400 Like 41 Dislike
老豆鈴聲係bang bang bang一開頭嗰段
話夠響

你老豆今年貴庚

50幾
落街食飯係要見到個老細先肯落單 其他人幫佢落唔so人
因為個老細可以r到每個飯平2蚊
每次食我都好尷尬
搭巴士有唔同嘅車都返到屋企,老母係都要逼我分別一人一條隊排,然後佢過嚟打尖, 佢仲理直氣壯, 最憎老豆老母佢地成日講執輸行頭慘過敗家
大中華膠
成日吹襲共匪 ,零國際視野 ,連地圖都未見過
第一次同男朋友食晚飯,問學歷,跟住做咩工作,人工幾多,爸爸媽媽做咩工作,住邊到,男朋友答左人工幾多,就叫佢讀書,考紀律部隊,冇停過。
咁大個人第一次講呢樣嘢出黎
阿媽做amway 直銷黎
成日同佢出街佢都會同人r水吹
一講親好快就會講到佢個招牌問題:想唔想搵多份工啊?
對左佢咁多年 真係佢吉起條尾就知佢想點
有時見到我啲fd都會講啲類似既野
我啲fd唔知咩係amway既仲成日問我做乜唔去我媽公司返工
每次嘈親呢樣嘢佢就會話係amway養大成頭家
的而且確駁唔到 事實黎
由細到大每次問親我阿媽做咩我都唔識答
同屋企去旅行
食一間要等好耐先會上菜既餐廳(坐滿人但好靜)
我阿爸等到訓左勁大聲扯鼻鼾...
個呀媽半港女
有時真係唔想認佢
去日本旅行食緊飯 無啦啦『惡』氣
搭車除鞋

姐係香港食飯「惡」氣就唔失禮 可以由得佢
係日本就好失禮?
撘JR大大聲講電話

大大聲傾計
好聲好氣叫佢哋唔好咁大聲,佢話:我就係講r嘢咁大聲架啦

佢地係香港地鐵大聲講電話唔失禮咩
點解呢樣本身唔好ge野要去到日本先係失禮
老豆鈴聲係bang bang bang一開頭嗰段
話夠響

你老豆今年貴庚

50幾

你老豆起碼都係老潮童
我老豆手機用D支那蝗語老土歌

想死
發現好多既巴打既經歷都係在日本 日本真係變態級禮貌國家

發覺好多人覺得有d野只係日本做先唔arm 係香港做就冇問題
香港人係咪冇尊嚴到咁
有d野應該係香港都唔好做
例如大聲講電話
大學畢業禮我上台攞證書嘅時候,老媽子向我揮手,仲大叫我個名

好可愛
同老母食放題
叫多左⋯⋯竟然伸手想遞比隔離檯食
話唔好浪費
大佬呢度放題黎,人地唔識嗌咩

太多柒事,不能盡錄
做火車頭

自隊一打腸
細佬幾廿歲人睇動漫畫
著萌豚衫出街
又肥
成房都係figure
層樓我ga真係想趕佢走
帶女番屋企好失禮
食飯影相影餐死
一兩張真係冇所謂
遞到隻手高一高咁影
同埋食飯會叫埋我自拍
1. 家父去親試食都會不斷食,食到咁上下就話唔好味,之後拍拍籮友閃人

2. 家父去親食野都大大聲話人地唔好食,自己煮仲好食,但佢平時根本唔會煮

3. 家父去睇衫,大大聲話人地設計唔好睇,仲大大聲講睇下佢幾時執

4. 有次我無拉褲鏈,喺lift度俾家父知道咗,佢仲大大聲講出嚟,話「咁大個仔都唔記得拉哈哈哈」,之後同lift嘅鄰居想笑又唔笑咁。

老母斯斯文文,識做人,識講野,點解會嫁俾佢
第一次同男朋友食晚飯,問學歷,跟住做咩工作,人工幾多,爸爸媽媽做咩工作,住邊到,男朋友答左人工幾多,就叫佢讀書,考紀律部隊,冇停過。

分手未

分手未

好肉酸
野蠻long黎!!!!!!!

成日係出面,無論係外人定屋企人,只要講/做左d野係唔合佢心意嘅,就即刻用把聲去"解決問題"....大大聲鬧到周圍所有人都望住曬,佢就覺得自己好有威嚴

真心好想立即扮從來都冇認識過佢!!!
都唔明點解老母講野一定係大大聲聲
撘JR大大聲講電話

去日本旅行嗰陣 我老母成日拎住部手機係巴士/地鐵影我地相 但仲要影相有聲 跟住有幾個望咗過黎 真心覺得 好老尷 心諗 老母你教靜音啦 平時就算開聲打電話比你都唔撚聽架啦 開聲做乜姐你

日本好似冇得咁做

我老母手機唔教靜音影相有聲 你嘅日本無得咁做姐係點

iPhone同某啲電話入咗日本sim card,影相冇得較冇聲(好似係)

唔會,可以用靜音。

我用sony機一插日本sim就會強制影相有聲,唯一解決辦法係用雙卡版,插埋張香港sim入去,咁就可以用返靜音
有次我啊媽自己翻左鄉下先,
我過幾日先去,到我去到拎完行李,推住架行李車出嗰事,我啊媽竟然叫晒我表兄弟姊妹啊,三姑六婆咁,起碼10幾廿人,係到大嗌我乳名,我嗰下認真想入翻去禁區
我附近有d外國人即係走上前睇下我係咪咩名人

不過而家諗翻起都幾sweet

話說我老豆好中意著人字拖 而佢係唔理咩場合都會著
咁有次我就去我fd屋企度,咁啱佢阿媽都係度,傾下傾下佢就話好記得我老豆,話佢第一次見人會著人字拖去中學家長會 我果陣都唔知點應好
咁呢樣都算啦,我都唔在場,都無咁尷尬

有次就仲誇張 有親戚係四季酒店度擺酒,就邀請我地去,老豆就唔理人地擺酒又好四季又好,都係照著人字拖去 叫佢著好少少都係唔理 結果去到個個西裝恤衫 佢就好似落街買餸咁 係出面等入去果陣啲人見到都會望一望我老豆 果刻真係當唔識佢算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞