一人一件屋企人好失禮嘅事

375 回覆
400 Like 41 Dislike
話說我老豆好中意著人字拖 而佢係唔理咩場合都會著
咁有次我就去我fd屋企度,咁啱佢阿媽都係度,傾下傾下佢就話好記得我老豆,話佢第一次見人會著人字拖去中學家長會 我果陣都唔知點應好
咁呢樣都算啦,我都唔在場,都無咁尷尬

有次就仲誇張 有親戚係四季酒店度擺酒,就邀請我地去,老豆就唔理人地擺酒又好四季又好,都係照著人字拖去 叫佢著好少少都係唔理 結果去到個個西裝恤衫 佢就好似落街買餸咁 係出面等入去果陣啲人見到都會望一望我老豆 果刻真係當唔識佢算

問下你阿媽老豆結婚嗰日係咪都踢拖
細佬幾廿歲人睇動漫畫
著萌豚衫出街
又肥
成房都係figure
層樓我ga真係想趕佢走
帶女番屋企好失禮

掉哂佢啲嘢出街
佢地好鍾意喺街/車到好大聲咁播whatsapp啲錄音
再好大聲咁覆
之後再好大聲咁播番自己岩岩覆果段錄音

其實點解要聽番?
理解不能
話說我老豆好中意著人字拖 而佢係唔理咩場合都會著
咁有次我就去我fd屋企度,咁啱佢阿媽都係度,傾下傾下佢就話好記得我老豆,話佢第一次見人會著人字拖去中學家長會 我果陣都唔知點應好
咁呢樣都算啦,我都唔在場,都無咁尷尬

有次就仲誇張 有親戚係四季酒店度擺酒,就邀請我地去,老豆就唔理人地擺酒又好四季又好,都係照著人字拖去 叫佢著好少少都係唔理 結果去到個個西裝恤衫 佢就好似落街買餸咁 係出面等入去果陣啲人見到都會望一望我老豆 果刻真係當唔識佢算

你fd個啊媽都幾失禮
大學orientation day
要交好多費用 又要買呢樣嗰樣
預少咗錢
阿媽好認真咁問啲人 有無得碌卡㗎?

oday帶埋老母

年尾生日 嗰陣唔夠18歲 有野要簽 學校規定
佢地好鍾意喺街/車到好大聲咁播whatsapp啲錄音
再好大聲咁覆
之後再好大聲咁播番自己岩岩覆果段錄音

其實點解要聽番?
理解不能

聽下錄得清唔清楚
阿爸阿媽中秋節係街鬧交
阿爸阿媽中秋節係街鬧交

鬧交好平常 無乜野嘅
食嘢jap jap聲
成日係啲朋友whatsapp group分享啲xxxx瘋傳 但明明係9up野佢都信
係街聽錄音會好大聲播出嚟
有次係搭小巴返屋企,佢覆whatsapp又係度播錄音,但係個陣架小巴好靜
我頂唔順就話:其實點解你唔好似聽電話咁聽錄音,咁咪唔使全世界都聽到
佢:我又唔介意俾其他人聽到
我:咁人地又想唔想聽你d野先
自此之後 佢就無再周街播audio
成日係啲朋友whatsapp group分享啲xxxx瘋傳 但明明係9up野佢都信

屌明明同一樣野 但我講佢就唔撚信 由平心靜氣講到屌曬鬼 佢都係唔信 街外人講一句佢就信到十足十
有次試過同佢講啲電子野點點點 佢死都唔撚信 過兩日我男友黎我屋企講左一句 佢就即刻話係呀係呀 記錯左添
我屌你老味啦
爭埋單爭到打交咁撚樣
細個嗰陣仲要次次都塞啲錢落我手要我埋咗佢,俾親戚埋咗就鬧我
幾個老嘢咁樣嘈喧巴閉郁身郁勢法,唔撚瘀架咩,仲要攞著啲細嘅嚟搞

次次預計/見到佢地爭埋單就心諗今次仆街了
爭埋單爭到打交咁撚樣
幾個老嘢咁樣嘈喧巴閉郁身郁勢法,唔撚瘀架咩,仲要攞著啲細嘅嚟搞

爭埋單真係好好笑
個個好似葉問上身咁推黎推去
老豆: 周街吐痰

老母 : 係街大大聲叫我名
爭埋單爭到打交咁撚樣

爭埋單真係好好笑
個個好似葉問上身咁推黎推去

屌好有畫面 形容得好貼切
推手
撘JR大大聲講電話

去日本旅行嗰陣 我老母成日拎住部手機係巴士/地鐵影我地相 但仲要影相有聲 跟住有幾個望咗過黎 真心覺得 好老尷 心諗 老母你教靜音啦 平時就算開聲打電話比你都唔撚聽架啦 開聲做乜姐你

日本好似冇得咁做

點解咁多負皮
日本真係有法律規定影相一定要開聲,連登仔唔知所以負皮?
撘JR大大聲講電話

大大聲傾計
好聲好氣叫佢哋唔好咁大聲,佢話:我就係講r嘢咁大聲架啦

我媽都係咁
咁大個人第一次講呢樣嘢出黎
阿媽做amway 直銷黎
成日同佢出街佢都會同人r水吹
一講親好快就會講到佢個招牌問題:想唔想搵多份工啊?
對左佢咁多年 真係佢吉起條尾就知佢想點
有時見到我啲fd都會講啲類似既野
我啲fd唔知咩係amway既仲成日問我做乜唔去我媽公司返工
每次嘈親呢樣嘢佢就會話係amway養大成頭家
的而且確駁唔到 事實黎
由細到大每次問親我阿媽做咩我都唔識答

You're too young to understand why your parents chose this path.
喺歐洲 太陽好曬 開遮
撘JR大大聲講電話

去日本旅行嗰陣 我老母成日拎住部手機係巴士/地鐵影我地相 但仲要影相有聲 跟住有幾個望咗過黎 真心覺得 好老尷 心諗 老母你教靜音啦 平時就算開聲打電話比你都唔撚聽架啦 開聲做乜姐你

日本好似冇得咁做

點解咁多負皮
日本真係有法律規定影相一定要開聲,連登仔唔知所以負皮?

可能我講得唔清楚掛
食嘢摺摺聲
唔識合埋口咬
講完一次又一次都唔改
見到好多都係屋企人係公共地方傾電或者係講野大聲而尷尬
因為我老豆成日係公共地方講電話勁撚大聲
有次事過叫佢細聲啲 可能面子嘅問題而會比佢屌
經過長時間嘅磨擦
當屋企人大聲講野或傾電話嘅時候 可以同佢講聲:唔洗咁勞氣嘅 跟住都冇再比佢屌
老豆個電話鈴聲係男兒當自強
每次有電話打黎都好大聲
係街響果時個個會望住
細個覺得好醜怪 好失禮
但可惜依家老豆已經唔係到

我老豆用啲聽落好熱血嘅客家歌做鈴聲,仲要較到最大聲 佢實佢聽唔明
我問佢做乜由英文歌變客家歌,仲要咁難聽
佢話其實聽唔明客家歌但好嘈好醒神
真係柒到入肉⋯⋯

唔用國歌咪算好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞