如果我係最後一代 環唔環保關我咩事?

1001 回覆
1618 Like 231 Dislike
同共產黨一樣最鍾意玩弄文字
好撚大個滑坡
講咁耐 咁你迫唔迫到?
有錢佬會聽你講野?

講真 非洲兒童咁慘
你有冇比錢助養?

同人講 地球村 要平等付出
根本冇可能
佢唔生咪已經合適環保囉
咁你睇下法律比人濫用嘅情況下會係點然後再討論法律應唔應該存在

大家能夠自我約束,法律的確係多鳩餘
重有, 邊個佢邊個另一個?
Cap來睇下邊個偷我圖
其實木可以循環再造,木即棄餐具可以回收再造,當然政府有空間去攪好d回收配套。的確有少部份膠可以回收再造,但真係佔少數,仲要成本極貴。

不過最環保就係減少不必要嘅使用同浪費,咁就真正減少浪費地球資源,不論木定膠。其實方唔方便係取決於你生活習慣,而習慣係可以改。

至於石油,其實應該盡量減少使用。
呢種「唔生仔就等於環保」太極端,反而生仔但注重環保好過唔生仔自己但反環保
去第啲國家真係0塑 點解仲咁文塞咁落後 咪又係咁飲 講真
唔生仔就批鬥人地太極端
無視人地唔生仔根本就已經唔係反環保反而係實則上對環境有利
喂!第二個會員係邊撚個呀?
鳩吹就認啦柒頭
咁政府都有立法規管空氣污染,如果咁都叫迫,咁點樣先唔叫迫?完全放任d人隨便排放污染物
都話環保每一個人原因唔同落,咁鬼㒼塞

如果環保係為咗人類可以持續發展落去,咁你講嘅嘢就唔成立啦

同埋你唔生仔,係咪代表其他人全部人唔生仔呀?

另外,熄燈無必要同生仔直接比較呀,已經講左,你唔生仔都可以熄燈
係資源就應用則用
係冇用嘅垃圾就唔應該存在
你不如盡早死全家為環保出一分力啦
思想心態都支配埋就係霸權主義
但係我邊有咁做過姐
係唔係人地唔做,你做唔會做?如果咁諗,呢個世界應該由頭到尾都冇改變。

好似D酒店咁,呢幾年越黎越多人租酒店嘅時候將「環保」列為其中一個考慮因素,所以越黎越多酒店做好多措施sell環保。你可以話酒店目的只係為慳錢,但最後真係有環保措施做到出黎。
即係繼續無視佢唔生仔既行為已經為地球帶來既實際益處。
明曬!

咁繼續批鬥啦。
如果大家唔能夠自我約束去環保,咁用法律去規管係唔係就變成必須?
你爬下文先
咁關我咩事
唔生仔但反環保,對環境真係有利?
搵唔返個Post,不過印象中唔係你貼
我上述講 其實唔係針對木同膠
係講緊社會解決問題同社會慨念

其實 你要明白嘅係
的確 有好多 習慣 行動 的確對 大眾 帶黎好處

咁喺一個自由思想嘅社會/世界
每個人生活步伐/習慣 都唔同
其實唔應該去強迫同限制人哋地退隨你嘅步伐

環保 同宗教一樣 都係思想
你唔會強逼人地一定信佛/信耶蘇/信習大大

講習慣 每日捐錢 可以助養兒童
世界冇窮人 make a better world
咁你又有冇做?
人哋非洲兒童窮到冇車搭
連燈都冇得開 仲環保
我就唔信你唔搭車 唔開燈
你依家用手機夠唔環保啦
但係非洲兒童有冇迫你
佢哋有冇blame 你

所以個慨念就係
我地唔強迫 但係要進步
係要諗更多科技措施去發展環保
而唔係焚書坑儒 放棄方便
咁就變咗 文明倒退
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞