如果我係最後一代 環唔環保關我咩事?

1001 回覆
1618 Like 231 Dislike
你眼中係咪得0同100
佢唔生就己經有幫到其他人類對地球資源既需要同對保護環境有幫助
你重loop乜撚
環保人士都係呼籲你環保,透過唔同措施鼓勵你環保,cctoy成班人都話唔跟,話去淘寶買膠餐具,咁點樣「思想心態都要支配埋」?

仲有,你幅圖好似係第二個會員嘅reply見過
其實係
我唔明點解你地唔關注去批評啲大影響問題
而係針對小數嘅影響

既然你可以容忍高官/有錢佬搭私人飛機
點解唔可以包融埋我比小市民開冷氣?
講白啲即係環保係專針對手無縛雞之力嘅小市民?
你話咁係唔係偽善?係唔係欺善怕惡?

一架私人飛機等於幾多隻膠餐具?
私人飛機飛一轉巴黎等於我開幾多日冷氣?
師兄帶刀出街咁勇?
邊到買? 幾正咁,好少有埋刀
唔生仔但係佢仲生存緊喺呢個地球,佢反環保走去浪費,其實都係破壞緊環境
幾撚時有 你環保咪自己去環保 有人唔比你做咩?
而家係你搞鳩全港市民逼人去做埋啲on9野呀
屌你老母弱智仔
地球係 大家嘅 堪稱可以比喻為一間公司
環境就係錢就係資源

如果你喺一間4人嘅startup 公司
你地合夥成本全部一樣
咁開公司就係為咗賺錢
但係得你一條友付出 r生意 做整理
其餘三條友日日freeride 去旅行
對公司野不聞不問

終於喺你努力下
做到年終盈餘100萬
但係其他合夥人 要求平分成果
你努力 但係都係分得25萬
你濟唔濟?
其實大企業唔環保,好多時係源於小市民嘅唔環保。例如而家一般人對膠餐具有需求,所以會有生產商去生產膠餐具,破壞環境。
要唔要影多次俾你呀柒頭?

你地連人地心態係點都要批鬥咪係支配囉。共產黨咪嗱手既「思想再教育」咪就係咁囉。
所以未要同時逼嗰三條友付出,但唔代表你自己唔做
唔理出發點係咩,強迫人地去做某d事本身都係自私行為
我都唔係住喺凸區
平時帶埋呢把添
Amazon
我估啦,環保唔係啲咩向弱者抽刀嘅概念
我冇話我容許嗰啲人搭私人飛機
https://www.washingtonpost.com/technology/2024/02/06/taylor-swift-jet-tracking-legal-threat/
事實上就係每個人可以根據自己所處環境,自己嘅專業決定點樣影響個世界
外國對aviation熟悉啲嘅人做咗個tracker擺上網,施加公眾壓力俾佢
我冇咁叻,選擇生產少啲廢物,再喺生活上搵其他可以付出嘅地方
一句講晒,可以平衡進行嘅

環保人士呼籲 就叫「教育」
反環保人士做 就叫「洗腦」

其實 迫既環保「政策」
反環保係無得迫
你鐘意生十個 你鐘意環保回收 你鐘意點 係無得阻
相反 係呢刻既香港 係政策迫d人環保
你要舉日本 之類做例子係可以
但香港有冇人地咁好配套先?
講真 有 我係唔介意
冇配套 我咪行自己個套舒服自己囉
其實 你有冇諗過 膠餐具點解會比佢發明
發明得出黎 而普及 係有佢可取之處

環保立意係好 值得鼓勵
可持續發展 減少浪費同污染
但係唔應該刻意降低大眾方便度同科技發展成果

現今方法慨念錯曬
依家用木取代膠
唔通用另一隻物料 用完送去堆填區
咁就唔係浪費?

踏出一步係要諗點利用現有科技解決問題
膠樽可回收再做 點解膠餐具唔可以?

點解要去用停止使用膠餐具
咁不如停止開採石油
文明倒退返石器時代?
你買同一套餐具?

你連環保人士心態係點都要批鬥,先係支配wor
鼓勵?逼政府立法叫鼓勵?
照你邏輯,咁呢個世界連法律都唔需要
關你撚事,我有錢長開冷氣,每程坐business
我屌你老母咩 我地d 上一代都係咁諗咪搞成咁lor
為人為已,將心比已,盡量合適環保無壞wor
唔生仔應該環保過你成世唔用膠餐具
你都唔生先會環保過佢
你生既話就冇資格批評一個比你更環保既人
兩張圖都係我upload
你都痴撚線

我幾時批鬥過環保人士心態? Cap嚟睇下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞