如果我係最後一代 環唔環保關我咩事?

1001 回覆
1618 Like 231 Dislike
你譾你自己呀?
拎冇做啲乜黎打飛機

你講緊環保撚拎唔用膠黎打飛機?
弱智仔
今日冇掉膠袋落海,又環保左
想問你同所有正皮咗嘅人成世人有冇試過不求回報咁做一件事?
你做所有野都係為咗at the end benefit到自己嘅話
講咗上述言論嘅你其實同嗰啲養兒防老嘅家長心態上冇分別
咁你夠係一個自私撚
環保撚:今日冇用飲筒又環保左
佢行為上結果實際係有利到地球已經夠,連人地想法都質疑埋完全就係文革時批鬥人既方式。
根本我地無怕人講
香港人幾時有唔自私過?咁又點
唔生仔都可以出門口閂燈嘅下話
佢真係當駁到
人係可以進步,如果覺得夠就表示原地踏步。同埋人類喺社會上唔同嘅個體,有自由意志、自我意識,如果唔可以質疑人哋講嘅嘢,用一言堂控制晒言論,咁呢啲就真係霸權主義啦
勿以善小而不為 勿以惡小而為之
照你咁講社會上絕大部份嘅嘢一除八百萬/70億份,其實冇乜邊樣關你事

然後私人飛機嚟講,所以咪有美國人針對Taylor swift曝光佢搭幾撚多飛機囉
唔同嘅嘢同時進行㗎,冇衝突㗎
係阿 應該自發做 所以我主張做得幾多就幾多同應使則使

例如我自己接受到唔用果間房就閂燈

夏天我都會開細風扇吹住自己。開冷氣都可以搭埋風扇用,冷氣可以開dry mode

我自己都覺得好簡單

不過講到環保立法,我覺得都可以嘅。但要合理d lor, 最好重做漸進,大家接受到咁一步一步去做,無理由嚴重影響本身嘅生活。
當佢再唔熄燈再浪費都只係浪費到佢死嗰日就唔會再浪費落去
對地球資源消耗都重係少過繼續有子有孫世世代代既成族人。
佢冇
而家係你地連佢思想心態都要支配埋
共產黨咁重唔係霸權主義?
反環保撚先係真正想支配環保人士嘅思想心態,先係真正霸權
成個3樓唔見咗
擺明又係嗰啲帶風向嘅反駁隊
有d似三體尾段準備打外星人個概念
其實班反環保撚諗野永遠都好極端,又以為自己係真理,其他人要就哂佢地。

人喺地球上生活當然要消耗地球資源,但而家講緊應用則用,不應用就搵替代品同盡量避免去用,而家講環保就係講緊點樣平衡人類生活需要同保護環境。好似空氣污染咁,唔通解決方法就係一句「唔生仔未得囉」?然而就話「有人就有空氣污染架喇」,然後由得空氣污染問題存在?空氣污染係直接影響人嘅身心健康。
"反"環保撚做過乜支配環保人士嘅思想心態呀?

樓主又叫過你地做啲乜?逼過你地跟佢啲乜?講嚟聽下?
佢唔自己生又真係有助減少空氣污染喎,唔係咩
不斷洗腦叫人地唔好環保,不斷宣揚唔生仔最環保呢d極端思想

其實你可以用環保餐具或者自備餐具,冇人迫你
唔知你點理解公德心

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Civic_virtue
Closely linked to the concept of citizenship, civic virtue is often conceived as the dedication of citizens to the common welfare of each other even at the cost of their individual interests.

你都可以分享下你嘅公德心係點令到你達到而家呢個立場

佢一碌鳩標籤香港人或者有欠公允
但係都好難怪,睇到呢個post唔同立場嘅正負皮就知咩事啦
你講討論利弊我都好支持,好多大企業應該比individual做得更多都係事實
咁咪一路屌佢地一路公共討論一路做好啲自己囉
你覺得自己住喺呢個城市,呢個地球,想件事好就要幫手付出㗎啦
問題係其他人會生仔,而且包括你在內仲有好多人類生存喺呢個地球入面,所以去要去諗點樣平衡人類生活需要同保護環境
佢自己講自己,冇叫人跟佢喎。
佢邊句叫人地學佢?cap嚟睇下?
你自己入人地post然後話人洗你腦?

利申:自備左十幾年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞