如果我係最後一代 環唔環保關我咩事?

1001 回覆
1618 Like 231 Dislike
冇人想道德綁架你
指出個事實啫
如果你覺得被綁架,即係唔想人話你自私?
點解做得出又要怕人講?
咁就夠啦
應用則用lor
可能個例子唔好

D 科學家研究啲理論,唔一定有成果個喎。就算有成果,實際應用可能要一兩百年之後佢唔會享受到。咁佢係唔係唔應該做研究
"唔信耶穌,落地獄啦" 啲fd嚟

環保係美德嚟嘅,但係應該透過教育,獎勵政策去推動鼓勵人去做,而唔係迫人接受

外賣自備飯盒餐具可減3蚊,最冇公德心嗰班廢老都會即刻環保上身
你用咩覆緊呢個post
咁叫石器時代
人類生存就一定會污染環境
唔生仔就少左人污染環境
點解唔係環保?
屌你班環保撚唔俾人用膠又咪一撚樣用膠會破壞地球環境黎叫人唔好用
咁咪唔用=冇去破壞=環保

咁你而家係咪話環保撚咁樣係錯?你有冇腦?
公德心你唔同支那人講?
環保每次都搞唔到大財團,淨係搞d 市民
人係自私架啦
你咁唔自私有無捐曬份糧俾山區兒童?
環保?又唔見商家鼓勵環保?
用環保餐具減幾蚊,唔用膠袋減幾蚊,唔坐飛機派卷,唔開冷氣電費打折
你留返啖氣同啲有錢佬講啦,環保撚
佢直情係比應用則用做得更多囉

唔生點止應用則用
直頭冇下n代去用地球資源喎

重唔夠?
呢個反駁唔錯。

我覺得科學家做research係有一份使命感,但如果要將環保上升到呢個層次,咁係應該由大家自發去做,而非政策強迫。

A君想做科學家不等如B君想做科學家,所以A君不應強迫B君成為科學家。但同理,當A君立志要做科學家時,不想做科學家的B君不應破壞A君既研究工作。
你係紅種呀
你逼人環保就唔自私?
咁一個都唔生反而係自私?
樓主冇對我咁講吖
我同意環保
但蘇花無政策係香港我覺得有效
膠袋、垃圾、餐具,全部變哂商家賺錢工具
回收業、再造業,人工成本蓋過效益

你叫我去日本旅行回收膠樽我好樂意
至少政策配套有齊哂
人類就是地球最大的敵人,所以真正愛地球的環保人士不會生育下一代,甚至結束生命為地球出一分力
補充:如果將科學家變成一個強迫政策,A君既內在價值仲會消失(大家都認為政策強迫使然),其實對A同B都唔好。
咁點解重批鬥樓主係自私
環保唔應該同平民講,平民消耗根本唔多,一百個平民消耗唔知有冇一個富人禁多。平民無責任無義務講環保。
你件紅衛兵連人地心態都要批鬥先係事實。

人地做得出既野就係唔生,已經係一個唔自私既行為。
但你就要批鬥埋人地心態
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞