如果我係最後一代 環唔環保關我咩事?

1001 回覆
1618 Like 231 Dislike
你同我講北極熊,香港有幾可見?你同我講南極,有幾多人去過?你講全球暖化,我有時覺得今年冬天仲凍過上年。睇報紙講環保,咩全球氣溫上升幾度,再望下句原來講緊幾多十年後?仲要得個幾度?唔好講我係最後一代,就算我有下一代,要幾多代先感受到?

環保撚提出d point幾乎香港人冇切身感受既野,點會有人buy?
再補充:我依家為左d十年都唔知接唔接觸到既野,甚至一世人(甚至你地成日講下一代)都唔知會唔會發生既野,走去影響我食飯掉垃圾,日常生活?
同自私既人講公德心係多餘
其他人受影響關我咩事?
阻到其他人關我咩事?
破壞左地球環境關我咩事?
我自己開心就夠
香港人
你唔驚
又邊有錢

你無反應
情緒勒索咪唔work囉
咁你咪開餐廳提供即棄塑膠餐具造福連登仔囉😅
係㗎靠你哋努力維繫美好環境俾新移民
環保團體越嚟越覺得係大財團搞出嚟嘅嘢財技 目的係政府俾多啲錢
唔生仔仲唔夠環保?
用哂佢唔比其他人去唔環保
咁你地臭閪蚑那蟈家安全又關香港人事既臭閪蚑那賤蛆
你係最後一代啫,大把現充唔係啦
樓下食肆唔駁條油煙喉上天台 攻住我
前面鄰居垃圾dum門口 唔處理

咪關我事

至於 少開冷氣 唔用膠製品 垃圾收費 呢d明顯係商業理由
政府曲解環保
人地關我撚事
總之我唔撚生仔女
講公德心冇問題呀

我讓座我知自己未來有一日會老
我唔亂拋垃圾我知清潔工人辛苦

呢d全部望到呀嘛,我日日出街都設身處地呀
你隻北極熊我十年都唔知望唔望到佢一執毛
年年夏天都有時凍d有時熱d
我點證明到出年夏天熱左就係我用多左一對筷子?
香港啲環保
咪又係掉晒落堆填區
d 巴士 地鐵 室內商場 IFC
體育館 維園泳池 熄左d 冷氣先囉

果d 一日開20個鐘冷氣 又唔講
用電多過住宅N 倍
邊綁架到你丫,一陣激親你,
你又去24小時長開電器水喉

日本人夠唔夠公德心?? 我仲用緊膠

飛一程夠我用一世膠匙羹 停左香港國際機場未

戇鳩仔
真,睇唔到關我春事?
睇到都當睇唔到
全港700萬人死晒夠晒環保啦
但可惜比支那同印度廿幾億人唔環保搞掂晒

所以香港幾撚環保都無撚用
正苦呢d show做比邊個睇,我屌你老母啦
將垃圾掉去集中處理都係環保既一部份黎
例如唔掉垃圾落海,唔掉建築廢料去郊野公園等等
不過樓主唔行公園,唔關佢事
呢句係無敵嫁
政府應該帶頭支持
所有政府野都唔比用冷氣
出政府糧既垃圾費係一般市民100倍
政府官員唔可以有車要用公共交通工具支持環保
唔好標籤任何人 踩低香港人 對你有咩好處
自我感覺良好?

就正係有公德心先至思考 點解要咁做
你大可以匿埋係象牙塔入面 覺得自己最高尚

或者社會向緊一個錯既方向前進
點解唔可以討論下利弊

你已經斷定你戈套係真理 唔跟你做就係自私
就係冇公德心

咁你要人地為左你既理想而難頂 你何不算是自私?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞