如果我係最後一代 環唔環保關我咩事?

1001 回覆
1618 Like 231 Dislike
講真 去到下一代佢地有智慧同科技去解決問題架啦
其實 我用膠餐具 開冷氣 關你乜事?
一個小市民 做依啲野係咪對你咁大影響?
用你個point 依家 你限制我 係阻住緊我喎
咪玩啦 有錢佬搭私人飛機就得
小市民開冷氣機就唔得
講真話都唔得,一定要吹奏香港人身份先得
當年美國含鉛汽油造成既公害病 (當時香港都有用)

到禁用石棉 同有規定拆卸石棉 就係保護大眾

仲有 鋤地要噴水 出入地盤要洗碌 泥頭車要冚蓋

噪音管制 污水條例 等等
係你講野冇point 齋屌
我最後一代點唔環保都環保過生仔班人啦
環保從來都係賺道德綁架錢

我唔反對你環保
你都唔好反對我 係你眼中的唔環保

一講環保撚
電都唔好用啦
日日行路
其實你岩
支持你繼續唔環保
你望下班提出全球暖化嘅有錢佬高官 豪宅一日用電量夠一個小鎮 去邊都坐私人飛機 再望下你班蟻民環保撚
環保只係俾某班畜牲拎黎自我感覺良好
同埋俾班大商家拎黎賺錢功具
以前叫人珍惜紙張因為要斬樹
成日話熱帶雨林冇啦
宜家個風就變成紙同木餐具唔洗斬樹咁
我覺得生仔的人, 或任何會生仔的人都無資格講環保, 因為生仔本身就係最唔環保的行為, 生仔的人更加可以話係環保的最大敵人. 因為你一生仔, 就多一個人消耗七八十年地球資源, 你個仔又生仔, 就世世代代永無止境咁消耗地球資源, 地球出現問題, 有環保這個問題, 其實就係人生仔所導致.

無論你, 你個仔, 你個仔個仔點節省, 點環保法, 相比起唔生仔來講, 所消耗的地球資源都多得無法計算. 而且即使你點環保, 因為你的存在, 社會都會為你浪費資源, 例如 : 因為有你, 你是潛在消費者, 因此商場要開冷氣比你行. 因為有你, 你是顧員, 因此公司要開冷氣比你工作, 食肆要開冷氣招呼你, 連鎖反應, 永無休止.

我從來都唔打算有下一代, 因此我覺得自己好環保, 我只是一個人浪費了地球幾十年資源, 唔似得d打算生仔的人, 要永恒地浪費地球資源, 所以我心安理得地嘆冷氣, 入屋就開, 出街先閂, 我點浪費, 都唔吸生仔的人所造成咁大的浪費.

總結, 我認為生仔或打算生仔的人都無資格講環保, 因為生育除左係環保問題的源頭, 亦係環保的最大阻力. 只要所有人都唔生仔, 環保問題(及世上所有問題)都會在一百年內消失, 效果比任何革命, 運動更有效. 而生仔或打算生仔的人仲一日到黑叫人環保果d, 就最無恥. 正仆街陷家剷賤種環保閪。
人地生仔 關我乜事?
個閪我有份中出?
好撚簡單,有錢佬同商家帶頭環保,唔住獨立屋,唔搭私人飛機,唔揸遊艇,唔開冷氣,唔用膠,無私人泳池,我即時變做環保撚
普通人慳埋都唔夠有錢佬開次party
公道講句 完全同意 但客觀講句呢個世界始終唔係得你一個 仲有人想生
啲人淘寶速遞包裝一日用嘅膠同紙
已經夠全港市民用一年膠管一年都唔止
搞啲膠管唔知做乜鳩
環唔環保都唔係取決於你有冇下一代嘅事
我而家就睇到你喺到浪費電力上網喇

此post已完
環保團體撚欺善怕惡,大商家大集團唔夠膽攪,有冇本事用科學去發明啲科技去改善環保改善人民生活。
剩係識用基督教原罪論去批鬥普通市民,逼佢用贖罪形式去履行環保生活,阻礙生活。
明明係政府搞出嚟
點解要賴環保L
呢d係威脅,傷害人體。
但膠飲筒係點傷害人體?
根據呢個邏輯
其實咩都可以做
即刻睇唔到
三體。四百年後外星人入侵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞