發現其實根本唔需要環保

539 回覆
3122 Like 374 Dislike
完全兩樣唔同野都可以拉埋一齊講
你又幾有公德心呀

結論 返大陸住最啱你
所以原封不動咪最好
吓 其實google下就得
睇到幾多年後宜家堆填區會滿晒
你係咪無睇新聞
依家直接立法禁止用膠餐具唔極端咩
香港淨係得個堆田區
環乜野保
d垃圾同你入膠袋但係冇任何分類
有撚用咩

講出黎俾其他國家笑啦
你噏乜鳩
講黎講去淨係識屈人嬲
講左咁多野冇一樣駁到
不如收皮先啦
環保撚,我屌你老母走埋塑
小心嬲到爆血管呀巴打
唔cut電唔好話自己環保
破壞環境 唔係你尻吹就係
大概工業革命先算開始係公認
你咪自己計下條數
上市公司既PE 由幾倍到幾百倍不得
個市值就係賭緊佢將會賺到幾多錢
即係將會有幾多人買佢既產品同服務
你咪試下每個人出年唔買衫,因為而家啲衫未爛
跟住唔食零食,因為正餐夠
正餐都係食兩餐,身體會健康啲
個世界已經即刻歸零
個earning 可以突然唔存在(本身已經唔少得,因為做緊幾十倍幾百倍槓桿)
個price 只可以跟住跌
因為預期都冇人會買新野
即係PE 只可以KEEP 喺1 左右
同世界完結冇分別
就算冇痴線佬都大把人仆倒咁去撳核彈掣
環保嘅嘢,做好自己就得,依家強制呢樣果樣,不便都算,替代品仲浪費
疫情咪試過全球停哂囉
都無用
仲聽班環保撚真係好kn9
咁我唔用膠餐具
我都食到飯既
可能你唔得
商家佬,權貴用黎呃蠢人用
你提出的觀點有一些我認同,也有我不贊同的地方。

我同意人類的確從獲得用火能力開始,就不斷對環境造成影響。人類活動引起的環境改變速度,可能超過許多物種能適應的程度,導致它們滅絕。人類科技一方面製造環境問題,另一方面又試圖解決問題。這的確是一個循環。

我也同意地球生命力強韌,火山噴發、地殼變動等天災人類無法阻止,只能適應。從地球漫長歷史來看,人類存在的時間微不足道。

但我不認為環保是偽命題,也不贊同環保幫不了忙的觀點。雖然人類活動難免對環境造成一些負面影響,但並不意味著我們不需要環保或環保毫無意義。

佛教講緣起性空,萬法因緣而生,諸行無常。人類社會、科技發展、生態變化,無不由因緣聚合而成。我們每個人的選擇和行為,都是組成因果鏈的一部分。環保意識覺醒、採取環保行動,也是很重要的一環,它能減緩人為破壞速度,給物種更多適應空間。

哲學上講,人類對環境負有道德責任。人類理性思維能力,讓我們有能力反思自身行為,努力減少對他物和環境的傷害。即使我們無法完全消除人類活動的負面影響,也應盡己所能去保護生態。這是對的事,也讓人類社會更健康永續。

科學研究發現,生物多樣性、生態系統平衡等,與人類福祉息息相關。保護環境,不僅為了其他物種,也是為了人類自身。我們是地球村的一分子,與萬物同呼吸共命運。

總之,我認為環保並非偽命題,而是每個人都應承擔的社會責任。它雖非萬能,卻是減緩破壞、創造永續未來的關鍵。我們要用智慧反思人類定位,用行動共創美好家園。這需要大家共同努力。
環保L:你飲筒又用膠
不嬲咁講
https://youtu.be/UlzodcbQXlc?si=MJiE75yFJLEd4BYy

George Carlin - save the planet
經典重溫
因為無辦法打機打一世
上面都講咗,其實成件事係土地問題多過環保問題
假設人類有必要永續已經唔關我既觀點事
根本冇必要,而且你環保完佢一樣會有自然災害
你係追求永續,諗左果啲先啦
用返你個思維邏輯咋
扮唔明?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞