發現其實根本唔需要環保

539 回覆
3122 Like 374 Dislike
環保=唔用膠餐具?
反環保的確係無公德心
你班連登反社會人士嘅邏輯真係令人眼界大開,智障的確係一個好好嘅形容詞形容你哋
你自己話要去保護環境同地球,我覺得地球都會笑柒你啦!你老幾呀?憑咩呢?

我一向都係咁諗
ching好直接 喺連登同成班自私賤種loser社會垃圾講呢啲
我尊重您的觀點,但我認為環保實際上是一種偽命題。您提到人類活動對環境造成了影響,並且強調了環保的重要性,但我認為這種觀點忽略了幾個關鍵的現實問題。

首先,環保常被塑造成一種道德責任,使人感覺只要投入環保活動,就能解決所有環境問題。然而,這種想法過於理想化,忽略了經濟發展與環境保護之間的復雜關係。許多環保措施在實際執行中,往往因為經濟成本過高而難以持續,或是在全球範圍內難以達成一致,效果有限。

其次,環保行動常被政治和商業利益所利用,成為某些團體推動政策、擴大影響力的工具。例如,碳交易市場雖然旨在減少溫室氣體排放,但實際上往往成為金融投機的對象,其對環境的實際益處存疑。

再者,科技進步已經證明我們有能力適應甚至改善環境問題。例如,通過基因編輯技術,我們可以創造出更耐惡劣環境的作物;通過能源技術的革新,我們可以減少對化石燃料的依賴。這些科技發展顯示,人類應更多地依賴科技進步來解決環境問題,而不是單純依靠傳統的環保措施。

最後,從哲學角度來看,環保往往帶有一種人類中心主義的色彩,即假設人類必須控制和維護自然。這種觀點可能忽略了自然本身的恢復力和變化性。地球的歷史證明,自然界有其自我調節的機制,即使沒有人類的干預,也能達到一種新的平衡。

因此,我認為環保不應被視為解決所有環境問題的萬能鑰匙,而是需要更加多元和實際的思考,包括科技創新和經濟實際情況的考量。我們應該追求的是可持續發展的平衡,而不是簡單的環保理念。
發現你理解能力都幾低
好心d環保撚唔好成日話個地球我有份
有我份就唔洗交租啦
連登啲賤種反環保畜生全部個腦都係二元對立 非黑即白 毫無邏輯 成班單細胞生物質素仲衰過大陸人
你唔自己好好處理垃圾?
果時我都諗跟之前唔係有班人成日叫要走塑嘅咩?
果3年影都唔見,到而家個疫情冇咁嚴重嘅時候呢班人又跳返出嚟,搞到麥記連塑膠飲管都冇埋,仲差D同政府搞埋掂個垃圾徵費,淨係識比麻煩人
環保撚以為100年後世人仲燒碳發電
100年後科技已經可以扭轉現時全球暖化
屌你老母環保撚
點解唔可以比錢叫人做
咁嬲做咩啫,
不過你嬲都無用,都係要跟住做架啦,so sad
你只要諗起d 有錢人 一日浪費既水電媒垃圾 夠你用一年 你就知道環保其實只係想窮撚過得比以前更慘
終於有個明事理嘅
環保其實係個好廣義嘅詞 係連登開親post都係淨係識講開冷氣同膠餐具

其實做好廢物管理+水質管理都算係環保嘅一部分 斷估冇人想香港啲沙灘水質變到恆河level

仲有環境管理 空氣質素 Air ventilation Urban Plan全部都可以under環保議題
只不過香港啲舊區 例如觀塘係呢啲範疇都做得好麻麻 夏天熱到隻狗咁
熱帶地區嘅坡仔綠化贏咗我地9條街
石鼓洲起咗焚化爐
其實環保唔係要凌駕自己條命架
點解成日覺得環保就係乜都唔用唔呼吸
低能仔
唔夠,起碼要起多三倍
Ok,咁環保應唔應該凌駕健康?
走塑膠飲管,你知唔知幾多人有敏感牙齒?
走塑膠餐具,你有冇見過啲人喺後巷洗碗係洗得乾淨?
環保係一門好好嘅生意養活左唔少廢人
佢睇你唔順眼嘅你就樣樣都做得衰嫁啦
仲講唔好變差?
1.膠飲管咪有代替品囉
2.你去嗰d餐廳都係用緊膠餐具? 隻碗同碟都係? 如果唔係點解唔怕隻碟洗得唔乾淨
咁我地全撚部咪屌撚到你釘撚埋蓋囉,環保撚死撚左就最撚環保啦碌柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞