發現其實根本唔需要環保

539 回覆
3121 Like 374 Dislike
保護環境完全係一個偽命題來
唔係話環境破壞左對人類冇影響
係有,影響仲好大添
個偽既原因係人類既活動對於地球既自然生態來講本身就係個異數
有人類本身就唔環保
除非你倒退返去猿人咁既生活方式
人類由已知用火果一日開始,就已經係破壞緊環境

但係唔破唔破都破左成十萬年
地球環境變得好快
而家睇返,一路以來人類點樣應對環境既破壞?
一係用科技搞返好佢,一係人類自己適應左呢種變化
而適應唔到既物種,就係比人類搞到滅絕左
可能總有一日人類都適應唔到會滅絕,但其實人類係咪咁重要一定要存在呢?睇你點睇,我個人就覺得冇咩所謂,唔代表其他人既睇法。又咪生物一種,有咩咁重要要一定存在?

講真啦,對於地球本身既壽命來講,人類既出現係連一秒都算唔上
你自己話要去保護環境同地球,我覺得地球都會笑柒你啦!你老幾呀?憑咩呢?
佢可以聽日就突然火山爆發將你全球人加埋十年量既溫室氣體噴上大氣層
你可以做啲咩?
喂節能滅碳呀!開少啲冷氣!
如果地球係有靈性真係指撚住你來笑
火山爆發、地殼移位都阻止唔到既生物,學人減少碳排放?係咪忽撚左?

再講多次,唔係話環境變化影響唔到人
而係佢真係要影響果陣,你根本乜撚都做唔到

「唔係喎!真係有野做到喎!」
係,你可以幻想未來人類可以阻止火山爆發地殼變動,打散颱風,擋埋隕石。科技係有無限可能,理論上咩都做得到。

「係囉,咁咩都做得到咁你仲驚咩呢?」
可以回收塑膠做有機物既微生物,用太陽能將溫室氣體收集返變返做原料既人造樹,唔係幻想,而係有人做緊。咁你今日仲驚乜撚?

人類短短既歷史已經有過唔知幾多次呢個循環,每次資源短缺或者環境災害就會有人話冚球剷喇!又要打仗喇世界末日喇!

事實就係科學發展又搞得掂,最後冇事
一路LOOP 住直到今時今日

呢種事係有兩個結果,一係搞唔掂就真係冚球剷
一係搞得掂又冇事下一round
但無論邊一邊都同個人環保冇關

你諗真啲,一個人幾十年生命,喺你生命之中有個痴線佬撳核彈掣既機會大啲定因為唔環保而冚球剷既機會大啲?

有陣時做人既野,麻煩腳踏實地。望就望自己死之前唔好有癲佬撳核彈好過啦。你真係有志向要為人類存續做貢獻,或者想搵大錢既,就去發明啲新野,解決返人類製造出來既問題。好似某個癲佬咁,驚地球搞唔掂,咁咪去火星搞囉!只要住到人可以繼續落去,咁咪又搞掂。總之有人會搞掂,搞唔掂咪一齊死,驚咩呢?

唔好試圖用環保來減少製造問題既人數,咁樣根本幫唔到件事。要記住上面第一段既說話,人類既存在本來就係個問題。

一唔係,你去撳個核彈掣囉!
講到尾 所有野都係錢作怪
你試下無錢無資源

班環保撚睇下去左邊
其實好似你打份工咁
老細對你印象本身差
你係預防做得更差
而唔係一路愈做愈差
你係應該搵定工
搵到就炒左個老細
走塑啫,嬲到咁架咩
環保撚死埋一邊啦
講到好似你有得揀咁,
環唔環保你都要跟佢架啦,
笑梗你地嬲到咁好有趣
老實講
共產黨都係唔比你講某啲野啫
果啲野仲要係大部份人大部份時間都唔會講
我受到共產黨既影響仲少過食飯冇飲管
咁點解咁多人咁嬲呢?
你住既地方靚,大,環境好咪去環保,你住高密度,高壓力經濟型社會就好心啦
笑你老母咩傻鳩
你係唔係都比我屌架啦
你有得揀咩
但堆填區真係無位
呢個係土地問題多過環保問題
咁我咪屌番你囉傻鳩,以為自己好型呀
弱智仔
我受到共產黨既影響仲少過食飯冇飲管

香港俾中共搞到由東方之珠變happy hk喎
班有錢佬坐私人飛機睇就得
我用膠飲管就唔得
屌你老母啦
其實可以燒
而家根本冇二噁英問題
只係居民反對
但以而家推乜都得既情況來講
可以直接逼人硬食
笑緊你個環保撚嬲嬲豬呀
比人撚兩撚現晒型
戇鳩鳩,都唔知你做乜鳩,
弱智仔
香港最興盛果陣我冇經歷過
父母亦冇因為經濟起飛而得到益
我又咪咁返工放工囉
個心係嬲佢
但你問佢真係影響左我啲咩
我答唔出
笑緊環保撚嬲嬲豬好有趣
本來我就地圖跑笑鳩啲傻仔,
你自己對號入座入黎發脾氣,
真係唔知邊個傻仔啲
而家經濟咪開始差,錢已經走緊(外資/股/樓)
錢一走,你份工都未必保得住
有隻環保撚嬲到跳晒制
咁又真係幾有趣
咁就算無二噁英,都有其他物質影響居民健康都係問題
你要人硬食你咪身體力行住喺個爐隔離囉
好似好有道理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞