發現其實根本唔需要環保

539 回覆
3121 Like 374 Dislike
咁你要肯課好多金,
或者你自己請個家務助理每星期上黎一次幫你處理
課好多金係指加稅
我覺得唔浪費資源就夠
垃圾收費係屎橋
因為好多泥鬼用傢俬冚住啲泥入去堆填區
呢啲唔收費
但剩係車泥就收好撚貴
所以而家好多人咁做,而垃圾收費就係想冚呢個漏洞
算係智障做法補救智障行政
sustainable development嚟講環保一定係重要嘅
而且多啲人有環保意識,suppose人類大方向都會趨向同地球更融合地生存
講真我會想要個冇膠粒嘅海,而唔係周圍都係棄置物
但問題係政府同權貴係佔最大責任,普通人嘅影響好小
而啲跨國環保組織又係權貴一份子,官商勾結
所以其實要嬲應該係嬲啲假環保嘅官商,而唔係咁表面去嬲啲重視環保嘅人,人民鬥人民
紙係可再生
紙製品嘅膠成份相比即棄膠製品低
我明白你的觀點。你認為人類存續與否和個人無關,沒有必要追求永續發展。自然災害無法避免,所以環保也於事無補。

不過,我還是想提出不同看法,希望能引發更多思考。

首先,雖然人的生命有限,但我們不是孤立的個體。每個人都處在複雜的社會網絡中,我們的選擇和行為,都會對他人乃至子孫後代產生影響。從這個角度看,為了家人朋友和下一代,為了整個人類社會,我們還是有必要去關心人類的永續發展。

其次,自然災害確實無法完全避免,但人為破壞卻是可以設法減少的。環保不是讓自然災害消失,而是減緩人類活動對環境的負面影響,讓生態系統有更強的恢復力來應對天災。就像我們無法避免生病,但平時鍛煉身體、增強免疫力,就更有能力抵抗疾病。

再者,環保不僅是為了遙遠的未來,也關乎我們當下的生活品質。空氣污染、水質惡化、糧食安全等環境問題,都直接影響著每個人的健康和福祉。保護環境,改善生態,其實也是在為自己謀福利。

最後,我認為關心人類存續,追求永續發展,是一種積極正面的人生態度。它讓我們的生命不再只是有限的個體,而是連結到整個生命共同體。為了心中的善念和使命,去付出努力,會讓人生更有意義。即使成效有限,但那顆向善之心依舊可貴。

總之,雖然你我看法不盡相同,但交流討論的目的,不是說服對方,而是拋磚引發反思。環保永續這個命題,的確值得我們每個人審慎思考。即使最終觀點有別,彼此理解包容,社會才能顯得真正言論自由。
勿以善小而不為 完
咁問題就唔係膠 而係倒去海嘅人
垃圾倒去海本身就唔啱 可以堆填 可以焚化發電 做咩要懲罰啲乖乖地扔垃圾嘅人
用紙要斬樹 斬哂成片樹林 咁又唔影響其他生物 影響幾百年?
本身就係話唔好斬唔多樹 用少啲紙所以用膠 而家又話要用返紙同木 過咗咁多年 生活仲要倒退咗
而點解重視環保嘅人明知普通人鬥唔過權貴,都要照去堅持環保回收走塑
係因為除咗做呢啲細微嘢之外,都冇其他嘢可以做到,都係盡做
或者喺教育方面着手,多啲人有個意識and eventually希望多啲人反對權貴霸佔&浪費資源

當然迫人跟就另一回事
但善意推廣我覺得就ok啦
你做得更好
老細聽日破產你都收皮
老細想炒你
你做得幾好,都係會炒你
我都唔鍾意環保撚
但係你啲論據好明顯邏輯有問題
唔想駁你
你自己反省下
你覺得你個鳩噏類比到我更加證明你係智障
對我黎講最環保嘅方法就係唔生下一代
點解環保撚仲要將佢地認為環保嘅方法強行套用落我地身上?咁樣做唔自私咩?
樓主個說法咁唔合理都有700幾人正皮
環保係講緊保護人類既未來

話保護地球個啲人真係偽善到仆街
Tyler Swift 去雪櫃攞牛奶:
係!你講得無錯
所有人睇你個類比就同你睇我個類比一樣
都係鳩噏智障
睇咗新聞大約2030年會飽和

但啲現有堆填區已經行咗30年

即係話3個堆填區可以Support到香港人36至37年左右嘅垃圾量

咁點先構成無限起啊
啲數咪有數得計囉

你有生之力頂到盡起多6個
樓主內文係屌重視環保嘅人,之後就補飛話個政策影響到佢
佢只係想屌政府但又唔撚夠膽明屌
你老母做雞生咗你隻戇鳩仔
咁我都係類比緊你個類比,用你個所謂「邏輯」
仲用感嘆號真係智障
巴打,呢個post幾犀利, 支持
即係其實而家禁晒飛機你都去到日本旅行
呢個世界冇話唔得㗎

on9囉
反進步囉
為人類生活帶來不便囉
唔用膠轉用紙 斬哂啲樹又好環保?仲要整咗堆垃圾餐具出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞