發現其實根本唔需要環保

539 回覆
3121 Like 374 Dislike
環保唔係保護地球
係保護人類姐
你點知佢唔係?
其實塑膠本身冇問題,有問題嘅係人類
如果塑膠用得好嘅話,其實係好環保嘅,例如你不斷將一個膠袋重用再重用,直到佢爛先至掉嘅話,比起你不斷每次用一個新嘅紙袋,其實真係更環保嘅。

但依家個問題嘅就係人類將用過一次嘅塑膠就全部掉咗佢,又冇做回收,呢個先係問題。
但係有啲地方嘅政府就唔解決人類呢個問題(我意思即係教育),反而去解決塑膠呢個問題,咁你話邊個先係有問題?
搵人請D打手去小紅書笑下香港D紙餐具紙飲筒仲有效率
深圳大大條膠飲筒係個包裝度寫住可降解,用家開心時環保撚又階段性勝利
然後買個蛋糕仔,化學元素表飲品都整個保溫袋比你拎住走
香港?
一杯野飲又貴,然後袋都冇,搞到成手倒汗水,D倒汗水由手掌流去手㬹
然後支飲管仲要溶撚埋,諗起都好笑
環保人士嘅職業就係叫人環保
真心work
超哥咁鐘意睇小紅書
其實啲環保L都係睇表面,你估啲環保代替品,佢生產過程,背後產生出嚟嘅嘢喺咪都環保?跟本就喺啲人出嚟叫吓口號Cap水
即睇
全民老綜不是夢
所以咪土地問題 起得咁近民居本身就on9
環保無問題
但要先諗包裝,工廠AI 分類之類
太擾民就有問題
就係講緊唔應該係靠節約
你睇下日本,周圍都派膠袋,但人地點做先
講到尾都係錢
好似邪教咁
最大粒果d都係貪錢貪名利
細果d就真心膠100%信個教主自以為正義
環保組織一鳩樣
香港太多人,度度都有民居
太遠運垃圾過去好重成本
都係要搵市民比錢
靜啦 環保撚唔洗出糧食飯?
邊度周圍派膠袋…

節約嘅意思唔係叫你乜都唔用 應用就用
舉個例子以前去買嘢就算一枝洗頭水都俾個袋你
其實係完全唔需要 用手拎都得 依啲叫節約…
如果你買好多枝嘅 我都支持你買個袋
最多重用多幾次後拎去回收 最好係咁啦
標題唔咁撚搶口點引到啲人睇

其實環保點會冇需要,環保所涵蓋嘅行為唔單止係啲減碳走塑,仲有禁止棄置垃圾到郊地,排放工業化學廢料喺指定水域,林地開採等等。就算預左冇下一代,以上行為唔受環保束縛嘅話,對現代已經能夠造成即時影響。

依加最有問題嘅野唔係環保呢樣野,要搞清楚。係啲推出黎嘅措施唔貼地,微觀去睇就係果啲on9廚餘機,綠色膠袋,耐久值奇低啲紙餐具。宏觀去睇就係需要迫使大企業大工廠積極執行環保。

打個比喻就係,總唔能夠因為有部分法例on9,就話「根本唔需要法律」。係,的確幾撚搶口幾撚型嘅
其實香港大部份問題都係由土地問題引伸出嚟
香港環保從來都係為cut cost
唔環保都起碼做到唔浪費
我只係想講日本人用膠袋好似俾香港仲多好多

咁大家定義有啲唔同,我係唔同意「令到自己唔方便都要慳」,例如本身應該要膠袋都唔用,要專登將膠飲管變紙飲管等等,因為佢現階段嚟講其實犧牲左大家既方便去做,而呢啲咁細微既野根本效益極低。

禁膠餐具/垃圾徵費呢啲更加離曬譜,注定俾人屌。其實錯嘅位唔係家庭垃圾自付呢個concept 本身,問題係(1)有時啲垃圾唔係我想製造,e.g. 你去超市買菜買乜買物都有包裝,咁我唔通唔食菜唔飲牛奶?你冇得俾我揀喎,就算真係有得揀,你自己用自己器具之後洗返咪又係要用洗潔精,又唔環保又增加生活成本(2)垃圾徵費變左商戶成本一部分,而呢個成本又用家食返,係咪我而家唔用佢個碟食唔用佢啲餐具又平10蚊先,又唔係喎 換言之,所有野都係增加市民生活成本,咁點會唔俾人屌 仲有最後一樣,垃圾徵費/膠袋收一蚊嗰啲錢唔知用撚左去邊,你專登開本數簿記錄返你收嗰啲錢點樣用黎support本地回收/甚至俾人工啲清潔工人都好

相反,出門口熄燈熄電器呢啲都係環保行為而同時又可以幫自己慳錢,大家都好樂意做係咪應該向呢個方向諗呢
環你老母咩
比埋D濕鳩紙飲管
搞到飲杯野都特別難飲
我就自己買多幾PACK 膠飲管同你環保
其實d錢應該要直接去前線手中

youtube見到有個channel係喺Namibia Pelican Point
9衝去d海獅度幫佢地拆d掛住d漁網同埋垃圾嘅片
我覺得俾幾佢地好過俾d環保組織
internet廿年前本身就係去中心化嘅代名詞
嗰陣真係補好多機會去俾一d名不經傳又做實事嘅組織去俾個世界接觸佢地
宜家過左廿年之後,人又係去黎去去幾個大網,又係俾有錢佬控制思想
你想經youtube俾錢佢地都要俾youtube抽
其實如果以日本作為一個example
佢地真係一d都唔環保
只係佢地對去垃圾嘅分類到得好好
變左嗰d副產品/垃圾,可以唔駛一個轉頭就去左堆田/燒

但係香港個問題,其實宜家唔係屋企冇得搞回收
咁多年黎,好多報導都唔只一次
影到收垃圾嗰班人最後都係將d分左類嘅垃圾又係撈返埋一堆拎去丟
成個回收行業,都係要有錢有得做,冇錢冇得做
點解d阿婆淨係會收金屬同紙皮??已經解釋晒啦
你宜家用個死人垃圾袋逼到小市民分類又點?
d膠樽就係收返黎唔值錢,咁佢地收垃圾嗰d又點會同你用心做?
次次聽到人講環保就諗起呢段
人民環保慳俾商家開工廠洗
環保我只信北韓 日本都要企埋一邊
我敢講全世界最環保的國家只有北韓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞