發現其實根本唔需要環保

539 回覆
3122 Like 374 Dislike
同慈善呀扶貧個啲一樣
一開始提倡嘅係好嘅意念
之後都係會變成一盤生意/政治力量
你講得啱
其實你見俄羅斯一打仗

雙方係咁炸煉油廠、油庫、發電設施、天然氣管又炸到爛鳩埋

嗰度已經搞到全球環保努力白費晒

加埋有錢人私人飛機飛來飛去

人哋一個月碳排放隨時多過你成世碳排放

我哋呢啲平民百姓就要用埋啲垃圾餐具

你話幾撚公平

但係好好笑嘅嘢就係打起仗上嚟班左膠即刻冇人講環保

佢哋根本就係驚得罪有權力嘅人

權力鬥爭底下環保根本就不值一提
普京一開波已經唔鍾意環保架啦
HOW DARE YOU 果日普京咪在場
即場屌臭條女
冇人會喺果啲地方講左膠野
事實上,生少一個人,可能已經等於10000人環保100年。

如果為咁,叫班印度佬生少D 咪得。

而家半個地球環保,都唔夠佢地一年生多一萬個人影響大,有乜用??
你偏文好撚長,但我認同你
係囉
又係淨係人身攻擊
咁相信大家都知咩事啦
乖乖地扔垃圾都有機會變海洋垃圾
例如打風落雨會吹走垃圾,去到堆田區都可以吹走
回收塑膠可能會出口到第三世界國家,周圍飄
有錢人日日去旅行 又買勁多luxury
環保不嬲都係用黎撚9窮撚
咁點解佢會咁樣拍埋一齊類比嘅?
係啊
咁請問而家係cut啲咩
人哋係做好教育再配合成個配套
而家你只係硬性一刀切
無提供到一個better solution
無提供到其他配套配合

你真係好on9
所以我而家咪唔撚理你呢啲環保撚
已淘幾袋膠餐具擺公司擺屋企備用
保護環境是一個重要的議題,並非虛假命題。人類的活動確實對地球生態造成了影響,但這不意味著我們應該放棄努力減少這些影響。科技進步使我們有能力減少溫室氣體排放並應對氣候變化。例如,再生能源的發展和使用減少了對化石燃料的依賴,這對減緩全球暖化有顯著影響。

此外,環境保護不僅僅是為了地球或人類自身,也是為了地球上的所有生物。生物多樣性的保護對維持生態系統的平衡至關重要。當物種因為環境破壞而滅絕時,這可能會對食物鏈和生態系統的健康造成不可逆轉的損害。

雖然人類存在的時間相對於地球的歷史來說非常短暫,但我們的行為對地球的影響是深遠的。我們有責任和機會通過負責任的行為和創新來改善這些影響。環境保護和科技進步並不是相互排斥的,而是可以並行發展,共同為創造一個可持續的未來而努力。這不僅僅是為了我們自己,也是為了後代和地球上的其他生物。因此,環境保護是一個值得我們投入時間和資源的真實且重要的事業。
環保=唔用膠餐具咪係錯囉柒頭, 柒撚咗自己都唔知, 真係智障
運遠d咪得囉
本身d原材料咪又係地下挖出嚟再山長水遠送黎香港
話你put words in others mouth就"淨係人身攻擊"?
本身都no grounds, 仲以為自己好醒拗得贏人
dunning kruger effect就係形容你呢啲不學無術嘅人, 無邏輯無腦唔好以為自己好醒, 返去入筷子ok?
好細個嗰時會諗

雀仔用木築巢
我哋都係用鋼筋起樓
人類嘅生活都可以係自然嘅一部份
用啲乜先叫自然
所有物質都只不過係物質
反正根本冇話邊個面貌先係正常
好似必然會經歷嘅階段咁
冰河時期又好乜都好,就如人嘅生老病死
最後世界都係會毀滅(物理學上)
早同遲都係一樣

同埋點解要救瀕危絕種動物
大自然弱肉強食不嬲都好自然
大把物種我哋冇見過可能已被滅絕
又或者換過角度嚟講
喺度生存唔到嘅就唔應該會出現
人類都一樣

到頭來只係人類嘅私慾
一切都係人類所強加落去嘅價值觀

我記得細個同朋友講依啲嗰時
比朋友屌番轉頭
所以一直諗唔通而冇再諗
反正社會話唔啱就係唔啱
政策訂立 取於概念
冇概念 邊有政策
概念好 政策差 即係幻想烏托邦
自然就有人反概念唔可行

其實大家從小被教育
都知環保好 但係實行出黎
邊個付出 邊個享受?
咁既然付出而享受唔到
點解要付出?
嗱 你又用下一代 道德綁架喇
但係有人唔生喎
咁點解我要環保?
去轉工業區就知道你d細市民家庭環保係有冇用
咁既然你話"put words in others mouth"
點解你自己除左話人智障同入筷子之外
你唔會解釋下你想表達既「邏輯」呢?
不學無術死雞撐飯蓋果個係邊個呢?
以為自己好醒果個又係邊個呢?

同埋入筷子又符唔符合你既「環保」呢?
少一部飛機一部車已經用到好多膠飲筒啦屌
應禁唔禁
啲分類咪又係同垃圾收埋一齊
你噏乜鳩, 你反駁人完全無論點, 完全唔知你做乜鳩, 為拗而拗, 唔話你智障有咩好講
當然, 你呢類人我接觸得多, 現實生活都唔會有咩人想理你
死雞會唔會係你自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞