發現其實根本唔需要環保

539 回覆
3122 Like 374 Dislike
搵到錢嘛
唔環保最多咪物種滅絕
地球發生左幾次啦
滅絕有幾閒
唔係打篇文出嚟就一定啱

星球復原能力有限,人類好似你咁講,用科技適應環境變化,但星球唔會適應你啲人類,呢個發展好可能係人類未世星球先死,結果就係人類令到個星球同自己陪葬
到呢到就係睇你嘅道德定位喺邊,去選擇自己做幾多環保行為

有樣認同嘅係環保呢個命題俾人拎嚟招搖撞騙,同左膠女權一樣,覺得推到極致阻礙生活先係環保,但咁樣唔係正道,阻礙發展之餘又只係朝秦暮楚,救得一樣犧牲兩樣
用塑啫,嬲到咁架咩
兩樣嘢唔係mutually exclusive 生產同回收一樣造成消耗 點解唔去減少佢或者搵影響無咁大嘅alternatives
更何況依家未有100%回收嘅技術 從另一邊減膠朝住同一方向努力點解唔需要?
再者到時有呢個技術成本高咗收返你錢又算唔算搞到你?
環保主要係靠節約 減少不必要嘅浪費
回收只係節約唔到時嘅一條出路
再貼地啲咁講,要幾多個人生活環保先抵消到商業/工業既浪費
有大戶唔搞搞市民真係cls
屌你老母你咁環保,你攞手食啊嘛
食完唔好洗手添啊,浪費水啊傻閪
咁又唔洗咁極端既,冷靜啲,睇下其他人點講先
你睇下幾多人發脾氣,無話錯你地喎
駁唔到就叫人唔好講到咁極端
呢個POST都好多人講左點解要環保,
你睇睇先啦
你有份製造垃圾,咁處理垃圾實影響到你
即係你問點樣可以唔影響你日日打機,但到學期尾時唔使留班一樣
曬氣啦環保
你唔開一年冷氣
慳左既排放量都唔夠啲工廠一個鐘既排放量
要環保都唔到你星斗市民環保啦
地球阻過隕石
捱過冰河世紀
唔知mothet planet 有咩危機

至於救救下一代
呢一代都係互相仇恨同淘汰
打仗打唔撚停 環保撚望住d 軍火商啞撚哂
仲可以去破壞人地財產黎示威
阻路阻街 去傷害他人
同意。

幾次冰河時期,每次都滅絕90%以上生物。

唔覺得人類所製造的溫室效應有咩咁特別。
George Carlin
其實你地有冇諗過點解咁多人咁撚憎你地呢?
睇完喇,之後呢?你哋班賤種環保撚講啲野全部不攻自破
淨係我上面講嗰句你都駁唔到啦
淨係叫我唔好咁極端
你哋而家班賤種做嘅野就係咁撚極端搞到全世界人啊嘛
咁係因為佢地處理垃圾既方法唔夠好
理想係我求其照掉
佢地自己喺垃圾廠慢慢分,分完回收返,最後冇野需要燒,又冇野需要堆填
佢地回收完拎啲材料返去再造多次收多我一次錢,大家HAPPY
做唔到係個世界既問題,唔係我問題
咁都有更多既人講左反對既原因
你地又有冇睇過呢?
一味叫人睇睇睇
你地自己睇下先啦
所以動畫漫畫成日咪話要殺晒D人囉
影響到自己,就梗係個個都嬲架啦,
但唔重要,重點係教育下一代,
新一代習慣左呢種模式,佢地唔會反感,
反而仲會覺得奇怪,點解以前啲人可以食一餐飯丟一套餐具
其實環保只係一門宗教
但依家逼人信教就有啲過分
你自己環保咪得 做乜要搞鳩人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞