發現其實根本唔需要環保

539 回覆
3121 Like 374 Dislike
本身垃圾都係錢,例如膠,鐵,啲人之前會賣去越南賺錢,而家政府想食埋,好似四電一腦回收唔比外人賺,政府自己人食野
一路都話根源係要減少人口
有人就唔環保
我自己就從來唔會因為環保而改變自己的行為
講真呀,都唔知點解政府依家大堆環保
個個屌經濟唔得的時候推垃圾徵費
食肆話冇人幫襯的時候又要限啲人用環保餐具,增加營運成本
祝:環保撚死全家
In the long term, we are all dead
你老母果時都係走塑生撚左你條死傻鳩出嚟
而家死返入去你老母個臭閪到啦 咁環保
等你老母可以循環再用
雖然咁講有D激進,但係最環保一定係冇下一代,每少一個人就少製造幾十年垃圾,成日講咩每人行多一步,咁唔生小朋友果D應該行左幾百步呢啲其實都係搞笑姐,認真講句一間大工廠一日full power 運作可能已經係你一世人嘅用電量,排放果D廢氣同埋污水真係你撘多幾次巴士同埋用少幾滴水可以平衡到咩,其實咪又係同錢同埋其他原因有關
係偽命題但真cap 水
結論:唔會唔做

用返原本個外賣袋咪抌得囉
咁個膠袋咪用兩次
咁係咪用少啲資源啊?
咁咪環保啲囉

依家就算我食MOS Burger外賣係紙袋
我都要買多個膠袋嚟抌喎
仲用多咗膠同埋乜撚嘢碳排放
咁叫環保咩?
瞓撚醒未?
其實最環保咪唔繁殖囉
人生匆匆數十載
由生到死過程都用好多資源
盲都知假環保 真cap水啦
要做環保未必係關未來個地球會點事,而係一個國家唔收儉吓好快就唔住得人,姐係大陸咁。
不過要做環保都係啲有錢佬同商家做先啦我用多幾百支筒都唔夠私人飛機飛幾分鐘
但之前shut down 嗰幾年
真係覺得空氣同天氣好咗
所以其實日常生活環保根本冇撚用
因為個源頭喺大陸啲廠
關我哋撚事咩
我覺得有好大部人純粹覺得其他動物好可憐

各種污染的確令其他生物痛苦

當然自然界會調節,物競天擇,適者生存

呢個角度去諗,自然律係無情,但人其他動物係有情眾生,會唔想大家受苦

會唔會純粹係憐憫之情?
新潮文
支持
大陸收膠袋費
每年賣膠袋多幾千萬
咩二唔二分法啫
入得黎屌嘅9成都係屌緊搞紙飲筒 ,垃圾膠袋嗰班環保撚架啦
你唔係既 你咪唔好對號入座囉

你個啲咩種唔種樹,排唔排氣,用唔用電車
拿,大家老老實實,關我地啲星斗市民叉事咩

而家就係屌個班做到最極端,影響到我地日常生活個班人呀
既然班人去到咁盡,連生活質素都可以犧牲黎搞環保
咁佢地又唔會去搞中國呢?

如果答案係唔會嘅
做到香港100% 就停手架喇
咁你憑咩叫我用紙飲筒 木刀
然後我睇住 你睇住隔離班同胞用膠飲筒又無動於衷

個啲咩人地點我地管唔到,做好自己就一定有著數嘅
唔該收皮
你要做另類林超英我唔阻你,但係唔好逼人陪你一齊癲
用膠 = 唔環保
有紋身 = 壞人

環保撚個諗法係好 naive , 好天真
反正唔生仔,點解要環保?
我都幾 pretty sure 我死個日地球仲係適合我生存,啲蝻、蛔同印度阿叉生咁撚多既咪諗下點環保囉
真係扯遠咗扯到去咗另一個極端

你直情係講緊盡情鋪張浪費今朝有酒今朝醉

你嘅論點用嚟講唔好過度環保,係好嘅,矯枉過正,樣樣帶嚟不便又拖後腳,真係冚球剷算啦,最緊要有一大班人阻唔到

但絕對唔係唔好環保,講話有乜科技有乜科技,咁代唔代表所有人可以肆意放縱?每樣嘢都有 capacity,淨係同你講切身問題,你係自己屋企附近周圍扔垃圾,都臭親自己啦。果啲露營地方、郊區堆積晒垃圾咪又係多得你呢啲思想唔少

根本真正應該做嘅係要似日本、新加坡推行咁,由reuse 、recycle入手

你講嘅只係適合應對過份嘅 「源頭減廢」,但唔適合係其他方面。反正係浪費嘅,咪慳吓電慳吓水,反正仲用得咪回收吓,或者用返佢,唔好苦行僧式係啱,但絕對唔係唔做。係呢啲充斥戇鳩中學生嘅論壇散播呢啲濕鳩言論,真係害人不淺。

連環保係乜都未清楚就一刀切話唔需要環保,搞清楚環保包涵咗幾多嘢先啦 「根本唔需要環保」淨係以為環保吹咁唔用膠就係「環保」啊?
因為環保撚唔死都無用
Exact7ly
唔係唔需要環保
而係點樣規管呢啲廠
咪住
唔限制嘅話你估啲工廠會將廢水廢料排去邊?
最後食嘅咪又係市民
冇可能唔做限制
尤其是係啲重工業公司
的確人類唔存在就係對環境造成最低傷害, 但係今時今日提倡嘅環保唔係純粹為地球好, 而係人類生存下如何減低對環境造成最低傷害

限制自由係咪永遠都差? 喺一個社會, 就算無明文法律, 人類喺一個群體通常契約去共同承諾都會主動捨棄一啲權利去換取更大嘅利益, 例如就係放棄殺人呢個權利去換取自己嘅個人安全

以上例子可以見到, 唔單止係因為法律義務, 社會義務都會係人類考慮放唔放棄自由而去換取其啲價值嘅一項原因

限制自由好多時都唔好, 但我哋現今社會咪就係放棄大量自由去換取其他嘢, 例如政府嘅強制免費教育, 政府剝削咗小朋友嘅消極自由, 迫佢哋兒時必須要讀書去換取佢哋日後有能力去做自己未來想做嘅事

係, 政府好家長主義去以「為你好」嘅原因去限制市民, 但似乎未必講到限制就必然唔好
高質post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞