發現其實根本唔需要環保

539 回覆
3122 Like 374 Dislike
生意黎姐
我明明掉飲筒落垃圾桶既
去左海龜度搞到我要找數用紙飲筒
戇鳩鳩
ching 環保撚嚟講
你都幾搶口
當你明白到你自己用一世紙飲管 慳翻黎既資源都唔夠一個富豪政要坐一程私人飛機果陣

就唔會成個傻鳩咁比人搵笨
咁事實上呢堆野係咪發明左可以替代既產品先被取代?
真係替代唔到既場景,含鉛汽油而家私人小飛機仲用緊
如果當時冇野取代到含鉛汽油,你估立法禁會唔會有阻力?
含硫柴油咪一樣存在緊,只係不斷減少緊硫含量,大家都知有害架,但真係有啲車冇含硫柴油開唔到嘛
你要持續發展,要立例乜乜乜係冇問題
一係就由果種野既提供開始,比一個合理既替代方案
一係就果種野用完之後,搵人執手尾
點都唔係搞鳩中間用緊果個人啦
環保只係一門生意
同救助非洲兒童一樣
一日搞唔掂,一日有錢賺
現實世界如果你唔係接觸面好廣係唔會有機會接觸呢班人, 因為呢班人根本喺社會上係唔會有話語權, 低學歷低社會地位etc
對班立場先行是非不分嘅人, 你想用邏輯去拗贏佢哋係近乎不可能
今天至知未算遲。
所有商業活動 都係賺錢 同 形象建立工程

唔搞果班咪即係冇必要喺依方面著手

咁我又唔排除真係有人真心搞環保

就好似素食撚咁
如果有日佢立法唔比進口食肉
餐廳唔比賣肉
你會唔會反?
平心而論,好多正常大學學歷都會拒絕環保,KFC攞手套攞少一隻都會怕蝕底
可能真係基因問題,同學歷無關
講真喎 飼養牲畜會增加溫室氣體排放
咁係唔係要立法禁食肉類
咁如果有一日立法禁肉
你又會唔會反?
第一, sustainability係想取個平衡,無人話要做世界第一,同埋擺哂啲錢落去做環保唔理經濟同民生。攞返坡仔/北歐國際做例子,人地都可以經濟又好同時環境都好,咁究竟係點解呢

第二,其他地方做得差自己就唔做唔係件好事,咁比落去實有第三世界國家管唔到架。香港雖然管唔到上面排唔排廢氣,但係管到自己,所以香港空氣質素好過北京清邁印度

第三,我部分認同排放對地球嘅影響係間接,但係有啲議題其實可以直接影響到自己。例如熱島效應: 環保政策包括轉用電車/大廈少啲用反光玻璃/種多啲樹/開少啲冷氣(客觀地講,冇叫你唔開) 係可以直接降低市區嘅溫度,係幫到自己友

仲有:可唔可以唔好二分法區分環保撚 非環保撚 環保撚都可以覺得紙飲管柒 覺得要開冷氣 覺得徵費柒

個問題係推行方法 同埋有冇好嘅alternatives 環保唔係得做同唔做 可以有唔同方法同degree
即棄餐具=乾淨?
一樣冇洗過
唔搞果班咪即係冇必要喺依方面著手

free speech你預咗所有嘢都有人講, 唯獨反人類反環保呢一類嘢係唔會被大眾接納, 你可以話一般正常商人都為咗生意同形象唔會特登講, 但唔係一定, 因為呢個世界係有公關災難, 你要件件公關災難都搵解釋其實係唔會解釋到, 因為人類就係有時會隨心講嘢同做嘢

結論就係反環保呢樣嘢本身就係反社會同有違公德心, 而唔係單單商人為咗形象而唔去講
答你第一個問題
唔係
https://youtu.be/IV3dnLzthDA?si=66peBSPXW7TfW1K3
我唔知你用緊啲乜冇可取代嘅嘢比政府禁咗依家痴撚咗線
你可以話禁嚟冇效果或者取代唔到
但要禁一樣嘢,最有效從來都係罰晒生製商 銷售商 使用者
我都唔明環保就係同你誠實呀有禮貌呀做個好人咁上下既價值觀嚟
咁都有人反
起新式焚化爐都算環保政策 咁究竟洗唔洗環保? 定係你係標題黨
咁幾時去到火星?
誠實有禮貌做個好人大把人反啦
商業社會溝通係咪會一個字大話都冇講過或者講既就係事實既全部?
諗都知冇可能
尤其香港政府係濕鳩到連政府公文都可以冇禮貌
呀超哥仲叫人禮貌啲
真係笑左
咁係咪都要比哂三方面時間FADE OUT 同重新適應呀?
你都唔會今日發現鉛汽油有事下個月就唔比鉛汽油車出街啦
而且如果冇替代品當時點開車?
你可以開個post話誠實有禮貌係戇鳩, 我敢寫包單連登班社會垃圾都會大量正皮
早兩日個post犯法嘢都可以講到自由市場仲有千幾個正皮所以你話我搶口我真係得啖笑

Carousell 整死做爛市既對手
https://lih.kg/kHOvyT
當環保政策影響到人嘅日常生活就有人反㗎啦

食畜飼牛肉 有溫室排放
立法禁食肉
有肉食撚出嚟反 你會唔會反?
咁就叫反社會同有違公德
呢個世界唔係得0同100, 特別係政策上
你個如果我都幾肯定有生之年無可能
所以你咪要搞清楚政策同概念囉邏輯王
三體人為咗限制地球科技發展嘅伎倆嚟
唔生仔,環唔環保都冇所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞