整合周凱旋資助dse女考生既女權觀點及唔同立場既反駁

352 回覆
273 Like 28 Dislike
退稅
賺社會地位
企業形象
私相授受
大把慈善之外嘅目的

2024年
慈善團體好多都係撈油水嘅組織
當然唔排除有組織係真心幫人
啲人天真到唔知講咩好
雖然同dse無關,不過香港女性貧窮率係高啲
https://soco.org.hk/pr20230514/
我同意有錢人捐錢好多唔只係慈善心態
但行為上佢地係做緊善事,係真係有人受助
你想像下大部份有錢人連表面慈善都唔做? 大把NGO 執笠都似

唔係話有目的慈善冇道德問題,但現今社會就係咁運作
咁即係認同女人能力低啲 ,係弱勢要幫啦
你覺得冇問題 有人覺得冇問題 而且唔係少數 同埋咁樣資助某類人背後嘅動機係乜?

開名做慈善做到俾人背後指指點點屌佢老母 咁佢都幾失敗
退稅又唔係扣100%都有成本
今次又唔係捐去慈善機構都油水直接科水
得啲傻仔屌啫,佢都係賺名聲
問題係有人用慈善黎justfiy佢地想點比比邊個都得。
但慈善有佢既其他利益回報就唔再完全係個人自由既行為
當佢做得唔夠醒目,令唔到所有人服氣
但D 人講到佢十惡不赦咁,帶頭歧視喎
咁不如資助所有阿媽係女人嘅學生啦
好似仲有好多野玩既,將啲成本報大數,就可以變成合法支出增加退稅額。
如果係買咩物資去援助,又可以係左手交右手
直接派錢操作空間可能少啲但唔係無。

不過呢單野無證無據就唔惡意猜度了
因就為係性別歧視嘛如果係歧視女既啲女權都覺得性別歧視係十惡不赦,例如啲遊戲啲女角靚靚又要公審杯葛,公司女ceo少左人工少左又要出征
今次呢單野班父權男人求仁得仁

香港一直係父權社會,好多男人覺得男人係強者,女人係弱者冇能力,今次剩係資助女學生,社會上冇其他人/團體出黎資助男學生,正正符合呢種父權思維。
又去返 question 1
佢個基金由成立開始宗旨就係幫女性,咁講法所有宗旨係無差別幫某一性別既機構都係性別歧視?
你個comment另我諗起好多年前

有間報紙資助一個中產家庭去食聖誕大餐

個中產家庭話屋企要供樓,請工人,補習 etc,搞到冇錢食,係第一次出去食

咁要睇個調查係點進行 受訪者係點

同樣道理 女性擔任消防員比率十分低
男性擔任幼稚園老師比率低過女性
香港轉咗型好耐啦
仲父權社會
貧窮人口為165.3萬,女性貧窮人口為887 ,000,佔貧窮人口超過一半(53.6%),女性貧窮率為24.2%,較男性(766,000)的22.9%為高。

高1.3%
真係好大差異
唔得啦
再唔幫女性
香港女性直頭無水無糧了
單純睇數字咁多盲點,解釋唔到點解女性弱過男性喎
齋睇女性長壽過男性
就知男性係廢啲啦
反駁隊上身?為駁而駁就行開啦,人哋明明咁認真喺度討論。
歧視生咗仔嘅女性
唔需要同女權拗
對佢哋嚟講女人一定要被視為被壓逼者
所以佢哋無論幾荒謬都好佢哋點都會堅持女人=oppressed
其實你知唔知直資中學女考生係冇資助?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞