整合周凱旋資助dse女考生既女權觀點及唔同立場既反駁

352 回覆
273 Like 28 Dislike
同你講道理都哂氣
啱既,佢淨係鐘意派俾佐敦站市民係佢既自由
佢淨係鐘意資助生女既女性,都係佢自由
結果仍然係生仔既女性被差別對待
咁你縮返埋唔好出嚟柒啦

講埋晒啲廢話
又九唔搭八
閱讀拎u?
講明係講緊香港情況
你想拎數據論證最起碼都係用香港數據啦下嘛
咁都要教?巴打都係專心入筷子吧啦
但教育上女性有優勢係有哂數據
實講得番,因為佢要證明到「入讀香港既大學既男生」真係特別需要幫,如果唔係都只會比人垢病。唔會話因為佢個基金成立之初係為幫男性就點做都無問題
人地捐錢捐唔到俾你就歧視
但市場上同樣有唔少似比男生讀嘅男校,同埋無限性別嘅男女校。但而家你up唔up得出一個助學基金係指比男性申請先?你唔好話咩你自由咁叻就搞過淨係畀男人嘅,我肯定真係有人咁搞嘅話,香港啲婦團一定插到個基金死。
香港地產全部都係family business, 個個都有仔
雞扒妹個女幾叻幾完美主義都好,都好難同佢3件兄弟爭到地位
講得好
成班連登仇女撚話「如果有人剩係資助男考生睇下班女權嘈唔嘈」根本錯晒邏輯

首先ff所有支持周凱旋只捐比女考生都係女權/基於支持女權
其次ff呢班「所謂女權」既人會係佢地既幻想情景嘈

而且就算真係有人剩捐比男考生,然後真係有班噁心女權撚嘈,都唔代表剩捐比男/女呢件事有問題

不過仇女撚唔會明
婦團插唔插同呢件事岩唔岩有咩關連
你係想屌周凱旋有問題定屌女權雙重標準?
終於有人講
見到d人話人地俾錢想點就點
真係想用同工同酬去叫佢收聲
已經有人答到你,white male only scholarship
你講嗰樣嘢根本唔係ff,而係合理推斷,係見基於香港法律確實偏幫女人嘅事實。最出名嗰兩間,第一單係早兩年有男仔告學校禁止佢留長頭髮結果敗訴。同樣係學生,女生不但只可以留長髮,如果啲女生覺得凍/其他唔需要向人交代嘅原因,仲可以校規咁著校服返學,學校都吹佢唔脹;仲有私生戀上埋床,阿sir同女學生嘅話,就入唔返教界,但早兩年有爆咗有個miss同佢個未夠16歲嘅補習學生上床,而家都仲可以喺學校教書。
你係咪唔明我個論點係乜
簡單講我覺得white/black/female/male only scholarship都無問題
至於班左癌覺得有問題係左癌邏輯唔清晰

你係咪都同左癌一樣邏輯唔清晰?
香港法律偏幫女人,同慈善活動只幫女人,有咩關連
但班女權一定會屌哂鬼
我想屌嘅係社會現象嘅問題。係香港冇一種會幫助男性嘅團體,但有有好多淨係幫助女性嘅團體。呢個問題好複雜,牽涉及成個社會嘅人嘅價值觀,歷史因素同社會嘅改變。

我覺得最簡化咁講,我想話嘅係社會上普遍嘅人(不論男定女)對兩性有唔同嘅態度(對男就嚴,對女就寬)嘅雙重標準,呢種雙重標準嘅社會風氣講緊係有細細個嘅教育已經開始,而咁明顯嘅雙重標準下,啲女權團體不特止對呢種風氣是若無睹,更有甚者,係當有人指出同希望改善呢一種風氣嘅時候,係會畀個人,女團甚至係媒體去貶低去取笑去制止,呢種現象正正係幾十年前個社會對嗰啲真正女權做嘅嘢。

而呢一單基金只幫女唔幫男只係其中一個現象。所以,只係屌個基金女又或者女權係唔到肉,係要講解一種集體嘅覺醒,係要畀更加多人發覺而家呢個社會係幾咁荒謬
所以呢?
其實你到底開po係想屌:
1. 女權撚雙重標準(唔知同周凱旋單野有咩關係)

2. 周凱旋只捐比女考生唔岩(唔知同女權屌唔屌鬼有咩關係)

不如你搞清楚先
無問題
咪女權雙重標準,其他問題上會屌對女性不公,但又容許今次歧視男考生。

今次剩係捐比女考生係歧視男性,而女權幫今次事件護航

兩樣都係,不過你好似唔覺佢地係女權咁
同意香港社會主流風氣幫女唔幫男
同意香港好多婦團雙重標準好撚噁心

唔同意周凱旋基金單野有問題,因為由始至終慈善活動有限受眾好合理
要炮打女團用呢單野成個立論基礎錯晒
周凱旋單野同歧視拉唔上關係,因為慈善活動針對某性別/年齡係通行標準,亦合乎邏輯同實際情況

至於香港好多婦團雙標噁心搬龍門無邏輯都唔係新聞,但同今次單野扯唔上關係。就算你話婦團護航,但基本邏輯係「一個壞人支持既事唔一定係壞事」
合乎邏輯同實際情況?
淨係資助女學生嘅目的係?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞