整合周凱旋資助dse女考生既女權觀點及唔同立場既反駁

352 回覆
273 Like 28 Dislike
sorry, 問左on9 問題
個賤女人做人二奶仲咁揚
亂咁fing d 錢

莊月明真係比佢激到彈起呀
再補充少少,就係一個為男性而設幫助男性既基金資助所有入讀香港既大學既男生一年學費,依家撐班人講唔講得出同一番說話
其實我都覺得冇問題
只係撐資助女學生考DSE既人當中
我覺得唔少只係因為多你兩粒魚蛋而走去屌個d想你少兩粒魚蛋既人,個堆好有道理既論點只係裝飾

本質就係想係「冇魚蛋」既人身上搵優越感
小學同隊升中已經有優勢

宜家打壓埋冇錢嘅男性
真係咩?
我見到多數係冇魚蛋既人屌派魚蛋既人喎
其實如果佢私人咁捐贈(女學生要就自己同佢申請,並非經政府教育局直接免費)係冇問題
但如果佢捐畀政府 政府係絕對應該要拒絕接受有條件嘅捐贈
又或者換個講法
聽日呢個女人走出黎話男女平分,變左只資助一半考試費,你覺得班女人會唔會屌晒鬼?

甚至佢係再攞6000萬出黎幫男學生,都一樣會屌,到時會話咩男人小家呀、恨到啦之類,又或者覺得呢個姓周既好慘俾父權恰要屈服咁
但外國例子講哂target白男既獎學金會比人屌到開花
搞清楚有條件捐贈係點解先
如果佢要求政府做到某樣野先捐,咁就係有條件捐贈
今次只係 filter 受眾
我表達唔好

冇魚蛋既人就一定屌晒鬼架啦
但我唔覺得當有魚蛋既人發現自己粒魚蛋唔「馨香」時仲可以咁大條道理去同咁客觀理性去屌班冇魚蛋既人囉

我認自己多少有偏見既
只係我覺得係你判斷呢件事算唔算公平時,你應該試下企係「冇魚蛋」既人既立場,當你企係呢種立場時仍然可以接受「人地既錢點洗係人地既事」呢個論點時,先好走出黎話呢件事好公平冇問題

而好坦白,我認為男女角色調轉既話(即呢個女人去資助男人唔幫女人),到時係男女一齊屌呢個女人多,某程度上都反影緊男性先算弱勢
當你睇完好幾個DSE女考生既post
你會發現呢個point係無人正面回應到
最多只回應到,人地有錢人地有自由只係鐘意派佐敦站既市民
mission impossible
要全完所有人 point of view 都同意,咁唯一方法就係乜都唔都唔做。

你淨捐俾DSE 女生,男生唔順氣。
你捐晒俾DSE 男女生,可能上年DSE 考生唔順氣。

要唔俾人鬧,唯有乜都唔做
冇人捐錢就唔會有人俾人鬧

你諗下點解歧視條例要轄免慈善啦
但外國有黑人scholarship
你都on9如果永遠窮就係有捐錢需要,所有獎學金都收番送俾窮人算啦

窮咪綜援囉政府有包底,私人捐錢關你乜事
先唔講個基金成立目的
你建議一個最快最 effective 成本最低方法,去搵資助對像出黎?

記住,真係好窮,攞緊學生津貼既,一早已經由學資處資助左
唔關事
慈善團體可以轄免歧視,咁係因為通常會指定某特定群體先可以受惠,我唔係指做乜都會俾人鬧所以唔好做任何事

我意思係依家撐呢件事並同時取笑班/指責反對派既人(或者話係受惠既女人),如果角色係調轉,係有人資助男學生而唔幫女學生,咁依家呢班撐既人係咪都可以認同「人地既錢想點用係人地既事」呢種論點,只有當你係呢種立場下都認同咁樣係公平既,你先好走黎話「冇問題」

否則班人只不過係高掛「平等」旗幟搵著數既人

利申:我從來唔覺得個女人幫女學生有錯,只係單純對一啲女權跳出黎講大道理時有點反感,畢竟我認為角色相反時呢班女權就會跳出黎大叫性別歧視唔公平
又係繼續迴避「生左個仔個d老母係咪唔計做女性」呢個論點
你呢啲論點好歧視女性喎,你呢個男權幫兇
所以點解話港式討論係垃圾

班友依然唔敢答'如果有人講明只捐男學生有無問題'
就講香港kol一次又一次搬龍門改變講法,完全係無受支持者抵制,更無認錯

香港人從來就係無責任
到時佢地真係屌資助男生既人,你咪 quote 返佢今日講既野囉,屌返佢囉
但而家係估計/懷疑/覺得/想像成個 scenario,跟住屌埋個基金會喎
睇女權點駁

【回帶】 針對白人男性的大學獎學金被批評為煽動白人民族主義
https://lih.kg/3675233
你噏乜鳩佢老母考dse咪得囉
改講法搬龍門係嚴重誠信問題
你話'到時佢地真係屌資助男生既人,你咪 quote 返佢今日講既野囉,屌返佢囉'

姐係你會選擇放任呢類行為
咁你點解釋黑人scholarship 係得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞