整合周凱旋資助dse女考生既女權觀點及唔同立場既反駁

352 回覆
273 Like 28 Dislike
其實單野會出現係因為政府唔再代繳考試費
所以本來受損嘅係全部考生,而家得返無女嘅家庭
個基金反而係幫咗一半人
我覺得只要將性別問題轉變成種族問題
個問題就好明顯

我所理解的歧視就係指差別待遇
而唔係冇剝削 只幫助就唔算歧視
而且其實究竟係剝削權利定幫助 只係睇你點睇
例如以前美國校車只會載白人返學 唔載黑人
選擇「幫助」白人 而唔「幫助」黑人
我諗今時今日應該唔會有人話咁唔算種歧視
又假如有黑人家長指控咁係歧視
校車代表話「唔夠位比晒所有人坐,擇公字揀左比白人坐」
咁你又覺得有冇問題?
而且就算「幫唔哂」都好
點解唔可以用其他方法決定幫邊個人?
例如先到先得 抽籤 資助減半然後幫哂所有人
我睇唔到有咩充分理由要用性別歧視的做法黎選擇要幫的群體

有d歧視係可接受 有d歧視係不可接受
可否接受就要睇有冇充分理由或合理目的造成歧視
例如以前讀書要錢
好多家庭都供男不供女
所以教育(權利)方面女性比較弱勢(我唔知當時接受教育算唔算係一種權利 事實上好多人都係冇接受過教育)
所以起女校 只收女學生係一個充分理由造成歧視
又或者應該話女校呢樣野本身就係對抗緊男校的存在
只係平衡緊男女喺教育方面受到的不平等待遇
正如如果聽日有個人走出黎為所有男學生代繳考試費 都只係平衡返男女受到的不平等待遇

如果想深入d睇下「歧視」呢樣野
我覺得可以睇下美國點樣結束種族隔離政策
無獨有偶 都係同教育問題有關
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E5%B8%83%E6%9C%97%E8%A8%B4%E6%89%98%E7%9A%AE%E5%8D%A1%E6%95%99%E8%82%B2%E5%B1%80%E6%A1%88
連登仔都cls屌個捐款人唔屌政府唔補貼

幾時開post屌啲獎學金歧視蠢人才
真正女權係會提出男女同等待遇
即係不論男女都獲得資助/不獲資助
而唔係走去反駁、輸打贏要
正正反映而家所謂女權只係女性特權
女權分子
大家都唔好將女權搞錯 呢單事件唔係女權唔啱 而係女權自助餐用女權名義幫性別歧視作籍口
女權本身個理念同原則都好好 女性平權 提升女性地位達致實現男女平等 不過近幾年真係比女權自助餐搞到變成女性特權化 好希望女權人士唔好腐化 改變左當初既信念
政府取消補貼係政府做少左野
捐款人剩係幫女唔幫男係助長歧視問題

兩樣野黎,邊樣嚴重啲都難講
利申先,我通篇都無指責捐款人既人格只係覺得個行為係助長歧視同不公平。
應該要炮打女權既借題發揮,佢地對於反對者既回應好多都反映左佢地對男性既歧視
又係真正既蘇格蘭人/社會主義者/女權既悖論
雖然原則上我認同你講既,但我開始懷疑女性主義本來就不可避免走向女性特化、壓迫男性,而呢樣同佢冠冕堂皇既口號無關。

就好似有人批評社會主義係無可避免走向極權咁。

我諗緊真正既女權主義者仲有無存在可能
我覺得校巴無得同今次咁類比。校巴算係教育權一環,特別以為私人交通工具無咁發達,所以無論因為性別/種族而差別待遇算係歧視

比較似今次件事可能係獎學金。如果擺落歐美社會,即使今日美國有個富豪整個只比黑/白人既獎學金,我都唔覺得係歧視。

當然左癌當道,如果有個白人獎學金班左癌同MSM實好大反應,但左癌連唔比人打劫都可以當係歧視,佢地點諗我唔關心

所以我唔認同要抽籤決定,人地點幫人地既事
屌又真係搵到啲美加既white only scholorship program好多都係為左反對基於種族提供獎學金既戲仿

無一例外搞左一兩次就被cancel,再唔係就比大學直接reject
如果有邊個名人捐助男性dse考生,而且高過比女考生少少既,就真係高義了
女權撚入嚟駁下啦

【回帶】 針對白人男性的大學獎學金被批評為煽動白人民族主義
https://lih.kg/3675233
左癌cancel culture就唔好拎出黎講
加州$900店舖放題唔通好岩?
周凱亮都整番個基金幫男學生得唔得
佢鐘意幫女唔得啊?
我鐘意屌女又係歧視?
Scholarship 歧視蠢人?
但係咪有black only 先
其實好簡單
根本冇人可以解釋到點解要資助女學生
有冇實際數據講到有女既家庭,係比有仔既家庭更有需要?
成件事受損既唔係男學生,而係冇女既家庭

就係一直有人話
捐獻私人財產
財產擁有人(ie.捐獻者)鐘意就得
冇需要, 亦冇責任"解釋"喎
"有或冇理由", 都唔關局外人事喎
私有產權神聖不可侵犯(但對女人無著數就可以侵犯)
你話呢
無black only點會有人搞white only去抗衡
呢個世界表面上都認同有能者多得女權表面上都要話女人能力一樣先deserve一樣報酬

Scholarship 捐嗰個可以簡點奬,睇成績又得,睇活動表現又得,運動又得

洗撚同你解釋
連登仔:下你柒架?有錢人贏左起跑線啊,應該平均分先公平!
呢啲係左傾諗法,但社會主義絕唔會係連登主流
咁即係women only 都得啦,因為跟本唔洗公平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞